SOCIETĂŢI SECRETE OCULTE: Cum a declanşat organizaţia Mâna Neagră AL DOILEA RĂZBOI MONDIAL

Mâna Neagră, cunoscută oficial sub numele de Unitate sau Moarte, a fost o societate secretă teroristă fondată în Regatul Serbiei în 6 septembrie 1901. A facut parte din miscarea Penslavista, care dorea unirea tuturor slavilor din Europa sub un singur stat. Organizaţia avea drept scop să-i omoare pe toţi cei care se opuneau creării unui stat iugoslav, format din sârbi, croaţi, sloveni, muntenegreni şi macedoneni. S-a născut ca o ramură a grupului Narodna Adbrona, care dorea să unească toate popoarele slave din Europa într-o singură ţară. Citeste mai mult: adevarul.ro/news/societate/video-foto-top-10-organizatii-secrete-lume-francmasonerie-illuminatii-cranii-oase-mana-neagra-1_50aeaf327c42d5a6639f153a/index.html

12 oct. 2014, 12:08
SOCIETĂŢI SECRETE OCULTE: Cum a declanşat organizaţia Mâna Neagră AL DOILEA RĂZBOI MONDIAL

Mâna Neagră a fost o societate secretă militară ce a fost fondată în Serbia pe 6 septembrie 1901.

A fost parte a mișcării panslaviste, cu intenția de a uni toate teritoriile populate de slavii din sud, teritorii aflate în Austro-Ungaria. organizaţia s-a născut ca o ramură a grupului Narodna Adbrona.

Concret, Mâna Neagră a urmărit înfăptuirea Serbiei Mari prin alipirea Bosniei și Herțegovinei la Regatul Iugoslaviei, astfel Mâna Neagră a început propagandă anti austro-ungară.

Victime ale acestei organizații au fost regele Alexandru Obrenović și soția sa Draga, uciși de Dragutin Dimitrijević în 1903 pe motiv că ar fi adoptat o atitudine proaustriacă.

Mâna Neagră ar fi fost uitată dacă nu s-ar fi implicat şi într-unul dintre cele mai importante momente ale începutului secolului al XX-lea: atentatul de la Sarajevo. Mâna Neagră a pus la cale şi a executat asasinarea arheducelui Austriei, Franz Ferdinand, moștenitorul tronului Austro-Ungariei, la sfârşitul lunii iunie, 1914.

Rezultatele asasinării au fost catastrofice: Austro-Ungaria a declarat război Serbiei, Germania, aliată austro-ungarilor, a declarat război Rusiei, Franţa şi Marea Britanie, aliate Rusiei, au declarat război Germaniei şi astfel, până la finalul lunii august, toată Europa era în război.

Spre sfârșitul anului 1916, ca urmare a intrigilor politice, prim-ministrul sârb Pasic a decis să distrugă liderii Mâinii Negre și să dezbine organizaţia. Până în primăvara lui 1917, mulți lideri ai Mânii Negre au fost arestaţi. O mare parte dintre ei au fost condamnați la moarte, după un proces rapid la Salonic.

Odată cu dispariția Mâinii Negre, în iunie 1917, după procesul de la Salonic, o altă organizaţie similară, Mâna Albă a continuat activitatea imperialistă a Mâinii Negre, folosind aceleași tehnici, în nou formata Iugoslavie.