Spiritul Crăciunului, reţeta fericirii. Ce au descoperit cercetătorii după mai multe analize RMN

05 12. 2019, 16:04

Cercetătorii de la Universitatea din Copenhaga, conduși de profesorul Bryan T. Haddock, au publicat un studiu în British Medical Journal în care au fost implicați zece subiecți care obișnuiau să sărbătorească Crăciunul și zece care nu erau interesați de această sărbătoare. Rezonanța magnetică a evidențiat felul în care creierul lor a răspuns la diverși stimuli (de Crăciun sau alți stimuli).

Astfel, în grupul celor care sărbătoresc Crăciunul, s-a observat o activitate mai intensă în cortexul premotor frontal (asociat cu emoțiile împărtășite) și în cortexul somatosenzorial primar (implicat în recunoașterea fețelor, în reamintirea informațiilor sociale, dar și în aplecarea către spiritualitate). Exact aceste două regiuni constituie baza neuronală a spiritului Crăciunului, din creierele noastre.

SFÂNTUL ANDREI 2019. Mesaje, felicitări, urări şi sms-uri pe care să le trimiţi celor dragi de ziua numelui 

Cercetătorii au mai amintit și faptul că starea de fericire este greu de asociat cu activitatea creierului. Ceea ce ne diferențiază sunt amintirile. Persoanele care au amintiri frumoase, vesele pot reactiva aceste emoții și simt din nou acea stare de fericire pe care au mai simțit-o cândva. Nu același lucru se întâmplă în cazul persoanelor care nu au amintiri plăcute și vesele.

Este greu de spus dacă studiul cercetătorilor de la Universitatea din Copenhaga îi poate ajuta pe oameni să simtă bucurie de Crăciun, indiferent de amintirile lor. Dar studiul evidențiază faptul că elementele Crăciunului ne poate revigora spiritul acestei sărbători. Este ca și cum, atunci când vedem globulețe, steluțe argintii, cadouri împachetate și legate cu fundițe strălucitoare ne amintim brusc să fim fericiți, iar creierul nostru reacționează ca și cum el ar fi un brad de Crăciun decorat și plin de luminițe. Dovadă stau scanările RMN.