Studenta violată în autobuz, care a stârnit protestele din India, a murit

Studenta indiană violată în grup, la New Delhi, a murit în noaptea de vineri spre sâmbătă, a anunţat spitalul din Singapore în care tânăra lupta pentru viaţa sa de două zile, după o dramă care a afectat India şi a antrenat manifestaţii importante, relatează AFP.

RomaniaTV.net
29 dec. 2012, 11:14
Studenta violată în autobuz, care a stârnit protestele din India, a murit

Anunţarea decesului – emblematic pentru violenţele la care sunt supuse femeile în India, în deplină impunitate – a îngrozit ţara, iar autorităţile, care se tem de noi manifestaţii, au mobilizat forţe de ordine pe stradă şi au încercuit mai multe cartiere din centrul oraşului, inclusiv monumentul India Gate.

În urma unui val de indignare care a afectat ţara după violul comis la 16 decembrie, poliţia din New Delhi a îndemnat populaţia la calm şi reculegere, într-un comunicat emis de şeful poliţiei Neeraj Kumar.

Premierul indian Manmohan Singh s-a declarat „profund întristat” de vestea decesului tinerei, al cărui corp urmează să fie repatriat sâmbătă seara în India, potrivit ambasadorului indian la Singapore.

Postul indian de televiziune NDTV a adus un omagiu tinerei, afişând mesajul „Fie ca această fiică a Indiei să se odihnească în pace”.

„Cu mare tristeţe, anunţăm că pacienta a decedat către ora locală 4.45 (vineri, 22.45, ora României) la 29 decembrie 2012”, a declarat, citat într-un comunicat, directorul Spitalului Mount Elizabeth din Singapore Kelvin Loh.

„Familia sa şi oficiali din cadrul Înaltei Comisii indiene se aflau la căpătâiul ei. Echipa de medici, infirmiere şi personalul Spitalului Mount Elizabeth se alătură familiei, în durerea pe care o resimte”, a adăugat el.

Tânăra, a cărei identitate nu a fost dezvăluită, este o studentă la fizioterapie, de origine modestă, provenind dintr-o regiune rurală din Uttar Pradesh, cel mai mare stat din India, în apropiere de New Delhi.

Părinţii săi, veniţi la Singapore după ce a fost evacuată cu un zbor sanitar joi seara, şi-au vândut mica parcelă de pământ pentru a-i finanţa studiile, potrivit NDTV. Aceşti oameni, descrişi ca „ţărani simpli”, au fost nevoiţi să se mulţumească cu foarte puţin pentru a se hrăni, potrivit postului.

La 16 decembrie, după ce a văzut la cinematograf filmul „Odiseea lui Pi”, tânăra şi prietenul ei au urcat într-un autobuz cu geamuri acoperite de desene pentru a merge acasă. Dar în autobuz îi aştepta un coşmar. O adevărată explozie de violenţă şi violuri barbare au fost comise de şase bărbaţi beţi, ca în romanul „Portocala Mecanică” al lui Anthony Burgess.

Înainte să fie transferată la spitalul din Singapore, tânăra a putut să informeze poliţia indiană despre ceea ce s-a întâmplat. Cei şase bărbaţi beţi s-au certat cu prietenul ei, după care au dus-o pe tânără în partea din spate a autobuzului şi au violat-o, în timp ce autobuzul circula, timp de 45 de minute, prin New Delhi. De asemenea, ei au agresat-o sexual cu o bară ruginită de fier, provovându-i rani grave la nivelul intestinelor, după care au arunat-o, considerând-o moartă, din autobuz.

Autobuzul a trecut prin numeroase puncte de control aparţinând poliţiei în timpul faptelor, dar poliţiştii nu s-au arătat deloc interesaţi de ceea ce se petrecea înăuntrul vehiculului.

Decizia de a transfera tânăra în Singapore a fost adoptată miercuri în cursul unei şedinţe a Guvernului Singh, care a promis să suporte toate cheltuielile medicale.

Unele publicaţii au acuzat că acest transfer este menit să calmeze opinia publică şi să evite reeditarea unor manifestaţii violente, care au afectat New Delhi şi s-au soldat cu moartea unui poliţist.

„Este o decizie politică” fără sens, a declarat Samiran Nundy, şeful Serviciului pentru transplant de organe şi chirurgie digestivă de la Spitalul Sir Ganga Ram din New Delhi.

„Nu înţeleg cum poate fi transferat un pacient într-o stare critică, care suferă de septicemie, cu febră puternică şi aflat sub respiraţie artificială”, a continuat el.

Premierul a recunoscut că violenţele comise asupra femeilor reprezintă „o problemă” semnificativă în India, unde aproape 90% dintre cele 256.329 de infracţiuni cu violenţă comise în 2011 au una sau mai multe femei ca victime, potrivit unor date oficiale.

Manmohan Singh s-a angajat să protejeze mai bine femeile împotriva infracţiunilor de natură sexuală şi a anunţat că doreşte pedepse mai severe pentru autori. El a dispus totodată crearea unei Comisii speciale de anchetă însărcinată cu acest caz.

Fotografii, nume şi adrese ale violatorilor condamnaţi vor fi, de-acum, publicate pe site-uri de Internet de către administraţia federală. Măsura va viza mai întâi New Delhi, oraş care, din cauza insecurităţii, este cunoscut drept „capitala violului”.

În plus, poliţia din Delhi va recruta mai multe femei ofiţeri.

Poliţia a anunţat vineri că o tânără elevă, în vârstă de 15 ani, a fost strangulată în urma unui viol în grup, comis joi, în statul Uttar Pradesh.

Altă adolescentă indiană, în vârstă de 17 ani, victimă a unui viol în grup, s-a sinucis după ce un poliţist a încercat să o convingă să retragă plângerea şi să se căsătorească cu unul dintre violatori.