Studiu medical: Femeile au o imunitate mai crescută decât bărbaţii: „Dezvoltă diferite tipuri de răspuns imun la Covid-19”

RomaniaTV.net
26 08. 2020, 18:01

Ceea ce am descoperit este că bărbații și femeile dezvoltă diferite tipuri de răspuns imun la Covid-19”, a declarat autorul principal al studiului, prof. Akiko Iwasaki de la Yale, Statele Unite.

Potrivit acestui specialist în imunitate, „aceste diferențe pot implica o susceptibilitate crescută a bărbaților la această boală”. Publicat în revista științifică Nature, studiul amintește că „bărbații reprezintă 60% din decesele cauzate de Covid-19 în lume”.

Conform acestei lucrări, acțiunea limfocitelor T (care ucid celulele infectate și sunt astfel responsabile pentru o componentă a răspunsului imun) a fost mai puternică la femei decât la bărbați în rândul pacienților examinați.

Și spre deosebire de bărbați, femeile ar putea dezvolta un răspuns puternic al celulelor T chiar și atunci când erau mai mari.

La rândul lor, într-un stadiu incipient al infecției, bărbații au produs, în general, mai multe citokine decât femeile.

Cu toate acestea, producția excesivă și necontrolată a acestor substanțe duce la ceea ce se numește „furtună de citokine”.

Autorii studiului au observat că la bărbați, un răspuns mai slab al celulelor T a fost un factor agravant pentru boală. Și cu cât bărbații sunt mai în vârstă, cu atât este mai slab acest răspuns.
 
Celulele T sau limfocitele T reprezintă limfocite cu un rol central în imunitatea mediată celular. Ele diferă de alte limfocite, cum ar fi celulele B sau celulele NK, prin prezența unui receptor pentru celulele T (TCR), pe suprafața membranei celulei. Ele sunt numite celule T, deoarece acestea se maturizează în timus. Există mai multe subseturi de celule T, fiecare cu o funcție specifică.