Subiecte Simulare Matematică: Subiectele grilă sunt o treime din notă

Subiecte grilă la simularea la Matematică susținută astăzi de elevii de clasele a VII-a. După ce a anunțat că va pilota minimum 30% subiecte grilă în simularea de Matematică anul acesta, Ministerul Educației a introdus grilele în cerințele pe care elevii le-au avut astăzi de rezolvat. Testarea grilelor la evaluarea națională vine în contextul în care atât elevi, cât și profesori au avertizat că acest tip de subiecte va atrage după sine o rată de promovare artificial crescută.

12 mart. 2019, 13:36

Elevii de clasa a VII-a au avut la dispoziție 2 ore pentru a rezolva subiectele de la simularea examenului de Matematică, scrie edupedu.ro.

Ministerul Educației a decis să testeze pe elevii de clasele a VII-a o nouă „structură posibilă” a subiectelor de la examenul propriu-zis de Matematică de anul viitor, cu minimum 30% teste grilă.

Ce prevede ordinul de ministru care pregătește simularea în Monitorul Oficial:

Citeşte şi BAREM CORECTARE MATEMATICĂ. Cum se rezolvau SUBIECTE MATEMATICĂ EVALUARE NATIONALA 2019

„Notă: În vederea pilotării unei noi structuri posibile a subiectelor pentru Evaluarea Națională pentru absolvenții clasei a VIII-a din anul școlar 2019-2020, variantele de subiecte pentru SIMULAREAEVALUĂRII NAȚIONALE PENTRU ELEVII CLASEI A VII-A ÎN ANUL ȘCOLAR 2018 – 2019 la MATEMATICĂvor conține, în proporție de minimum 30%, itemi obiectivi cu scopul de a se realiza evaluarea astfel încât să nu fie posibilă alocarea unui punctaj diferit de către evaluatori distincți.”

Pilotarea testelor grilă la simularea la Matematică susținută de elevii de clasa a VII-a a determinat o reacție puternică a Consiliului Național al Elevilor. Tinerii au avertizat că testele grilă la examene înseamnă creștere artificială a ratei de promovare. Ministerul Educației nu a ținut cont nici de avertismentele lansate de profesori, nici de cele ale elevilor, iar Consiliul Național al Elevilor a îndemnat ieri tinerii să boicoteze simularea anunțată cu doar o lună în urmă „fie dând foaia goală, fie scriind tot ceea ce este greșit la sistem, transformându-ne foaia de examen într-un manifest față de învățământul românesc”.

CE SE ÎNTÂMPLĂ CU REZULTATELE DE LA SIMULARE

Subiectele de la simulări au fost concepute de către Centrul Naţional de Evaluare şi Examinare (CNEE – instituția din subordinea Ministerului Educației care elaborează subiectele tuturor examenelor naționale – n.red.) și sunt proiectate astfel încât tratarea lor să valorifice capacitatea elevilor de a se exprima pe temele din programa de examen, parcurse până la această dată, spune Ministerul Educației.

Corectarea lucrărilor va fi realizată, în baza unor bareme care asigură unitatea şi obiectivitatea evaluării şi notării la nivel naţional, de către doi profesori, de regulă, din unităţile de învăţământ în care elevii susţin simularea, precizează Ministerul.

Rezultatele de la simularea 2019 vor fi analizate la nivelul fiecărei școli prin discuții individuale cu elevii, dezbateri la nivelul clasei, ședințe cu părinții, precum și la nivelul consiliului profesoral în vederea adoptării unor măsuri adecvate pentru îmbunătățirea performanțelor școlare, a anunțat Ministerul Educației, într-un comunicat remis Edupedu.ro.

La cererea scrisă a elevului sau a părintelui/tutorelui, notele obținute la simulările naționale pot fi trecute în catalog.

Ministerul Educației precizează că obiectivele acestei simulări sunt familiarizarea elevilor cu rigorile examenului pe care îl vor susţine la finalul ciclului gimnazial, stabilirea nivelului real de pregătire atins în această etapă, precum şi optimizarea pregătirii în vederea obținerii unor rezultate satisfăcătoare la probele din luna iunie.