Tăriceanu: România trebuie să redevină o ţară care nu primeşte ordine de la alţii

Copreşedintele ALDE Călin Popescu Tăriceanu a afirmat, vineri, că, după aceste alegeri parlamentare, România trebuie să-şi reclădească profilul politic în Europa şi în regiune şi să redevină o ţară care nu primeşte ordine de la alţii, ”unde ambasadorii nu vin să ne spună ce trebuie să facem”.

16 dec. 2016, 12:28
Tăriceanu: România trebuie să redevină o ţară care nu primeşte ordine de la alţii

„Suntem în discuţii cu cei de la PSD, negociem programul de guvernare, cum este şi firesc. Sunt câteva chestiuni pe care le-am discutat, la care noi ţinem foarte mult. Plecăm de la câteva lucruri esenţiale. Restabilirea suveranităţii depline a României, restabilirea ca prioritate zero a ceea ce se numeşte interesul naţional, fie că vorbim de domeniul politic, fie că vorbim de chestiunile de natură economică. Prea mult în ultima vreme am văzut România o ţară care este euroconformă. Adică, (…) tot ce se decide la Bruxelles, noi aprobăm, nu avem niciun punct de vedere, nu avem nicio obiecţie, interesul nostru naţional pare să fie transferat la Bruxelles. Interesul naţional nu se poate transfera nicăieri, el rămâne aici, în România, România trebuie să fie capabilă să-şi susţină şi să-şi promoveze interesul naţional, fie prin diplomaţie, fie prin poziţionări politice, fie prin forţa politică care poate să o dobândească”, a precizat Călin Popescu Tăriceanu.

El a sustinut că ”echipa care a guvernat România în utlimul an ne-a dovedit, nu că este euroconformă, ci că este un fel de echipă care înţelege să se plece în faţa a tot ceea ce se decide la Bruxelles, fără nici cea mai mică crâcnire”.

”Eu sunt un om care sunt convins de valoarea proiectului european şi care a muncit ca Româna să adere la UE, dar, în acelaşi timp, şi ca demnitatea ţării mele să fie respectată, suveranitatea să nu fie călcată în picioare de nimeni şi vreau ca toţi să înţeleagă şi acesta este un mesaj foarte clar pe care îl dau tuturor celor care vor lucra în echipa noastră în administraţia centrală şi locală: să pună pe primul loc interesul naţional, promovarea interesului naţional, susţinerea interesului naţional, pentru că numai în acest fel România va fi respectată de partenerii ei”, a adăugat liderul ALDE.

Călin Popescu Tăriceanu a susţinut că, ”după aceste alegeri, România trebuie să-şi reclădească profilul politic în Europa şi în regiune”.

”Vreau să redevenim o ţară care nu primeşte ordine de la alţii, unde ambasadorii nu vin să ne spună ce trebuie să facem. Ştim foarte bine ce trebuie să facem, bazându-ne pe acest element fundamental care este interesul naţional”, a subliniat copreşedintele ALDE.

Preşedintele Senatului a mai spus că relaţiile României cu partenerii strategici vor rămâne la fel de solide şi puternice.

„Relaţiile cu partenerii noştri strategici, fie că este vorba de Statele Unite, fie că este vorba de UE, vor rămâne la fel de puternice, la fel de solide. Dar, atât cât sunt eu în poziţii importante în România, voi pleda pentru ca România să fie în rând cu celelalte ţări, la fel cum ne respectăm partenerii, să cerem acelaşi respect şi pentru noi. Şi să se înţeleagă foarte bine că toate ţările au interese proprii, dar şi noi avem dreptul la promovarea interesului propriu, care este interesul naţional al României”, a conchis Călin Popescu Tăriceanu.

Citeşte şi: Tăriceanu: Mi s-a propus să preiau conducerea PNL, dar vom merge către un Guvern de coaliţie cu PSD – VIDEO