Tichete cadou de 1 Iunie pentru angajaţii cu copii. Se dau 300 de lei, neimpozabili

Printre ocaziile în care salariaţii pot beneficia de cadouri acordate de către angajatorii lor se număra si ziua de 1 iunie. Forma in care salariatii primesc de regula aceste avantaje este cea a tichetelor cadou.

26 mai 2023, 09:07
Tichete cadou de 1 Iunie pentru angajaţii cu copii. Se dau 300 de lei, neimpozabili

Tichete cadou 2023. Angajații pot primi cu diverse ocazii tichete cadou de la angajatori, inclusiv pentru ziua de 1 Iunie, Ziua Copilului. În privința cadourilor în bani ori în natură, aici fiind incluse și tichetele cadou, care sunt acordate de angajatori, acestea sunt venituri neimpozabile în cazul în care valoarea acestora nu depășește suma de 300 de lei per angajat.

Vouchere de vacanţă. Schimbare benefică pentru toţi bugetarii, avem DOCUMENTUL legat de cei 1450 de lei

Aceste cadouri în bani sau în natură se pot oferi în următoarele cazuri:

– cadouri oferite angajaților, precum și cele oferite pentru copiii minori ai acestora, cu ocazia Paștelui, Crăciunului și a sărbătorilor similare ale altor culte religioase;

– cadouri oferite angajatelor cu ocazia zilei de 8 martie;

– cadouri oferite angajaților în beneficiul copiilor minori ai acestora cu ocazia zilei de 1 iunie;

Aceeași prevedere se regasește și în ceea ce privește contribuțiile sociale la art. 142 lit. b) din Codul fiscal care spune: ”cadourile oferite angajaților în beneficiul copiilor minori ai acestora cu ocazia zilei de 1 iunie prevăzute în contractul de munca în suma de 300 lei/persoana nu sunt impozabile și taxabile cu impozit pe venit și contribuții sociale”.

Așadar, pentru ca veniturile acestea că nu fie impozabile și să nu se calculeze contribuții sociale, cadourile vor fi oferite numai angajaților în beneficiul copiilor minori ai acestora cu ocazia zilei de 1 iunie. Mai trebuie reținut faptul că aceste cadouri trebuie menționate încontractul de muncă ori în regulamentul intern.

Vouchere de 1.500 de lei pentru plata after-school, creşă și grădiniţă, vouchere stomatologice şi carduri pentru tineri. Pachet masiv de ajutoare pregătit de Guvern

Codul fiscal cu modificarile si completarile ulterioare prevede ca salariatii pot primi din partea angajatorilor cadouri pentru copii lor minori, cu ocazia celor mai importante sarbatori crestine (Pasti si Craciun), dar si pentru zile precum 8 martie.  Printre ocaziile in care salariatii pot beneficia de cadouri acordate de catre angajatorii lor se numara si ziua de 1 iunie Forma in care salariatii primesc de regula aceste avantaje este cea a tichetelor cadou.

Tichetele cadou, la fel ca si tichetele de masa si de cresa, sunt supuse unui anumit tratament fiscal privind plata impozitului si a contributiilor sociale obligatorie, in functie de suma toatala in care sunt acordate salariatilor.

Potrivit Legii 193/2006 privind acordarea tichetelor cadou si a tichetelor de cresa, tichetele cadou reprezinta bonuri valorice emise de catre unitatile care desfasoara activitate in baza obtinerii unei autorizatii de la Ministerul Finantelor Publice. Ele pot  fi utilizate de catre angajatori pentru campanii de marketing, studiul pietei, promovarea pe piete existente sau noi, pentru protocol, pentru cheltuielile de reclama si publicitate, dar si pentru cheltuieli sociale.

Punctul 2.3 al art. 2 din Normele metodologice de aplicare a dispozitiilor Legii nr. 193/2006 prevede ca angajatii persoane fizice care desfasoara o activitate intr-o relatie de angajare, in baza unui raport de munca reglementat de Legea nr. 53/2003 – Codul muncii sau de o lege speciala, pot beneficia de tichete cadou acordate de angajatorii lor, numai pentru destinatiile sau evenimentele care se incadreaza in cheltuielile sociale. Angajatorii acorda angajatilor proprii tichete cadou, in limita sumei prevazute in bugetul de venituri de cheltuieli aprobat potrivit legii, intr-o pozitie distincta de cheltuieli denumita „Tichete cadou” pentru cheltuieli sociale.

Conform unui ordin care a fost pus în dezbatere publică de Ministerul Finanțelor, valoarea tichetelor culturale care se acordă lunar sau ocazional salariaților, se va majora.

Potrivit art. 21 din Legea nr. 165/2018 privind acordarea biletelor de valoare, cu modificările şi completările ulterioare, tichetele culturale sunt bilete de valoare acordate angajaţilor, lunar sau ocazional, pentru achitarea contravalorii de bunuri şi servicii culturale, cum ar fi: abonamente sau bilete la spectacole, concerte, muzee, festivaluri, târguri și expoziții, parcuri tematice, cărți, manuale școlare, albume muzicale, filme etc.

Valoarea acestor tichete, cu care angajații care le primesc pot achita contravaloarea bunurilor și serviciilor culturale, urmează să se majoreze la 20 de lei, de luna viitoare, se spune în ordinul de ministru. Acest lucru, înseamnă că valoarea tichetelor culturale va ajunge la 200 lei/lună și la 400 de lei pentru cele acordate ocazional.