Traian Băsescu: „Suntem în război! Un atentat terorist se poate produce oricând şi în România”

Fostul preşedinte Traian Băsescu a vorbit, la România TV, despre tragedia care a lovit oraşul Nisa din Franţa, acolo unde un camion a intrat în mulțimea adunată pentru a urmări focul de artificii cu ocazia Zilei Naționale. Fostul şef de stat trage un semnal de alarmă şi spune că atentate teroriste vor mai fi în Europa, adăugând că "numai naivii pot exclude un atentat în România".

15 iul. 2016, 06:48
Traian Băsescu: „Suntem în război! Un atentat terorist se poate produce oricând şi în România”

O nouă dramă în Europa, în Franţa şi nu pentru că Franţa ar fi mai slabă din punctul de vedere al capacităţii de a proteja cetăţenii de acte teroriste, ci pentru că Franţa este o ţintă-simbol pentru toată Europa. Ar trebui să simţim că ce s-a întâmplat la Nisa, ca şi ce s-a întâmplat la Paris, s-a întâmplat în România. Ăsta ar trebui să ne fie feeling-ul, pentru că, de fapt, teroriştii ne lovesc pe toţi, lovind Franţa. Ca dovadă, dacă vreţi mai pragmatic, uitaţi-vă că şi români sunt răniţi în atentatul din această noapte, cum au fost şi în cel de la Paris„, a declarat Traian Băsescu, la România TV.

Fostul preşedinte spune că atentatul nu Franţa nu s-a produs din cauza „relaxării” forţelor de securitate, după Campionatul European de Fotbal. Mai mult, atrage oficialul atenţia, Europa va mai fi lovită de atentate teroriste, dar nu ştim când şi unde.

Orice serviciu de informaţii îşi dă seama că după un eveniment cum a fost campionatul european de fotbal, teroriştii îşi imaginează că pot lovi şi au reuşit, dar nu cred că a fost o relaxare a forţelor de securitate ale Franţei. Pur şi simplu, se întâmplă ceea ce noi toţi spunem de la declanşarea acestui val de atentate, că atentate vor mai fi şi vă pot spune acum că vor mai fi şi altele, nu ştim când şi unde. Să ucizi oameni poţi folosi tot soiul de mijloace. Cui i-ar fi dat prin cap că un terorist ia un camion de 20 de tone şi intră cu el în mulţime?„, a precizat Băsescu.

Fostul şef de stat consideră că autorităţile trebuie să renunţe la sloganul „să fim corecţi din punct de vedere politic” şi subliniază că „teroriştii se recrutează dintre cei de cultură islamistă”.

Dacă în casă la ei se menţine cultura islamistă, în această cultură este un teren în care cu uşurinţă se recrutează oamenii pentru acte teroriste. Cred că va trebui acordată atenţie şi aici, pentru că mulţi spun „să distrugem statul islamic”. Da, îl putem distruge în 2-3 ani, dar ei vor deveni islamiştii migranţi în Europa, o diasporă a statului islamic în Europa şi vor continua să acţioneze.

Răul este făcut, eu am spus-o demult, iar răul cel mare şi capital pentru viitorul Europei s-a făcut anul trecut, când s-au deschis larg porţile Europei şi au fost chemaţi la sânul doamnei Merkel toţi cei care voiau să vină în Europa. Ei nu s-au dus numai în Germania, s-au dus peste tot.  Oamenii educaţi în cultura islamului vor fi cu uşurinţă recrutaţi pentru acte teroriste„, a mai declarat Traian Băsescu.

Oficialul spune ferm, fără menajamente, că un atentat terorist poate să lovească şi România, oricând.

Bătălia trebuie dusă nu numai în teritoriile ocupate de statul islamic, ci trebuie dusă în Europa. Suntem în război! Suntem partea a acestui război, pentru că după cum bine vedeţi, oriunde s-ar produce un astfel de atentat, este aproape imposibil să nu fie şi români. Nu putem spune că dacă a fost în Franţa, românii nu sunt afectaţi.

Numai naivii pot exclude un atentat în România. Un astfel de incident se poate produce oricând şi în România. Prin măsurile care se iau, sistemele de securitate încearcă să protejeze România de astfel de evenimente„, a conchis Traian Băsescu.

Un camion a lovit în mulțimea adunată la Nisa pentru focurile de artificii cu ocazia Zilei Naționale a Franței, joi seară, la orele 22.30 (23.30, ora României), înregistrându-se 84 de morți și sute de răniți, dintre care 18 răniţi grav. Șoferul camionului care a izbit mulțimea a fost împușcat.

Doi cetățeni români au fost răniți în atentatul de la Nisa, până la acest moment nefiind, însă, identificați români printre decedați.

MAE a pus la dispoziția cetățenilor români contactele telefonice ale Consulatului General la Marsilia +33 491221741, Ambasadei României la Paris +33 (0)147052966; +33 (0)147052755; +33 (0)145503997; +33 (0)147051040, apelurile fiind redirecționate către Centrul de Contact și Suport al Cetățenilor Români din Străinătate (CCSCRS) și preluate de către operatorii Call Center în regim de permanență.

CITEŞTE ŞI: Mărturia unui român care a scăpat în urma atentatului terorist din Franţa: „A fost un infern. Am zis: s-a terminat, suntem împuşcaţi”