Traian Băsescu a dat aviz pentru urmărirea penală a lui Videanu şi Silaghi

Publicat: Duminică, 08 Septembrie 2013 11:47 // Actualizat: Duminică, 08 Septembrie 2013 12:53 // Sursa: RTV.net

Preşedintele Traian Băsescu a dat, duminică, aviz pentru urmărirea penală a fostului ministru Adriean Videanu, acuzat de complot şi subminarea economiei naţionale, şi a lui Ovidiu Silaghi, fost ministru al Transporturilor.

Preşedintele Traian Băsescu a transmis duminică ministrului Justiţiei, Robert Cazanciuc, cererea de urmărire penală pentru Adriean Videanu, fost ministru al Economiei, Comerţului şi Mediului de Afaceri, pentru a se proceda conform legii.

"Preşedintele României, domnul Traian Băsescu, a transmis duminică ministrului Justiţiei, domnul Robert-Marius Cazanciuc, cererea de urmărire penală pentru domnul Adriean Videanu, fost ministru al Economiei, Comerţului şi Mediului de Afaceri, pentru a se proceda conform legii, având în vedere solicitarea procurorului general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie din data de 2 septembrie 2013 privind formularea cererii de urmărire penală faţă de domnul Adriean Videanu, fost ministru al Economiei, Comerţului şi Mediului de Afaceri în perioada decembrie 2008 - septembrie 2010, în raport cu dispoziţiile art. 109 alin. (2) Teza Întâi din Constituţia României, republicată, art. 12 şi art. 18 din Legea nr. 115/1999 privind responsabilitatea ministerială, republicată, având în vedere şi decizia Curţii Constituţionale nr. 270/2008", se arată într-un comunicat al Administraţiei Prezidenţiale.

Tot duminică, şeful statului a transmis şi cererea de urmărire penală pentru Ovidiu Silaghi, fost ministru al Transporturilor. "Preşedintele României, domnul Traian Băsescu, a transmis duminică, 8 septembrie, ministrului Justiţiei, domnul Robert-Marius Cazanciuc, cererea de urmărire penală pentru domnul Ovidiu-Ioan Silaghi, fost ministru al Transporturilor, pentru a se proceda conform legii, având în vedere solicitarea procurorului general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie din data de 6 septembrie 2013 privind formularea cererii de urmărire penală faţă de domnul Ovidiu-Ioan Silaghi, fost ministru al Transporturilor în perioada mai - decembrie 2012, în raport cu dispoziţiile art. 109 alin. (2) Teza Întâi din Constituţia României, republicată, art. 12 şi art. 18 din Legea nr. 115/1999 privind responsabilitatea ministerială, republicată, având în vedere şi Decizia Curţii Constituţionale nr. 270/2008", se arată într-un comunicat al Administraţiei Prezidenţiale.

Preşedinţia a anunţat că legat de cererile de urmărire penală pentru Adriean Videanu şi Ovidiu Silaghi, transmise ministrului Justiţiei, preşedintele Băsescu a înştiinţat şi Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie.

Procurorul general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a solicitat pe 2 septembrie Senatului şi Preşedinţiei declanşarea procedurilor pentru formularea cererii de începere a urmăririi penale faţă de ministrul Economiei, Varujan Vosganian, şi faţă de fostul ministru al Economiei Adriean Videanu. Faptele reţinute în sarcina celor doi au fost săvârşite în perioada în care aveau calitatea de ministru al Economiei şi formează obiectul unui dosar al Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism.

DIICOT susţine că, în perioada decembrie 2006 - decembrie 2008, Varujan Vosganian, iar în perioada decembrie 2008-septembrie 2010, Adriean Videanu, în calitate de miniştri ai Economiei, au aprobat, semnat şi susţinut în Guvern şase ordine, respectiv trei memorandumuri în scopul sprijinirii intereselor financiare ale grupului infracţional constituit de către învinuitul Ioan Niculae şi au utilizat SNGN Romgaz, unitate naţională de interes strategic, în interesul privat al Interagro. Conform DIICOT, este vorba despre discounturi comerciale substanţiale la livrarea de gaze naturale către Interagro, peste plafoanele practicate de Romgaz, precum şi gaze naturale doar din producţia internă, cu nerespectarea dispoziţiilor legale şi în condiţiile în care Interagro înregistra debite mari la plata gazelor consumate, cauzând un prejudiciu de aproximativ 130 milioane de dolari.

Procurorul general Tiberiu Niţu a solicitat vineri preşedintelui Traian Băsescu declanşarea procedurilor pentru formularea cererii de începere a urmăririi penale faţă de Ovidiu Silaghi, fost ministru al Transporturilor, sub aspectul săvârşirii infracţiunii de trafic de influenţă în formă continuată. Cererea de începere a urmăririi penale a fost formulată de DNA, având în vedere că în cazul lui Silaghi a încetat mandatul de deputat.

Liberalul Ovidiu Silaghi a fost înregistrat pe site-ul Parlamentului European ca deputat european, începând de miercuri, 4 septembrie, după ce cu o zi înainte şi-a dat demisia din Parlamentul României.

În 19 august, DNA a solicitat procurorului general să sesizeze Camera Deputaţilor pentru formularea cererii de începere a urmăririi penale împotriva lui Ovidiu Silaghi, fiind acuzat că, în cursul anului 2012, în calitate de ministru al Transporturilor, i-a pretins lui Nelu Iordache, administrator al SC Romstrade SRL, deschiderea, de către compania de transport aerian din grupul de firme controlate de acesta, a unor noi rute care să lege Aeroportul Satu Mare de alte destinaţii din Europa.

Procurorii DNA susţin că, în schimb, Ovidiu Silaghi l-a asigurat de derularea contractelor pe care SC Romstrade SRL le încheiase cu Compania Naţională de Autostrăzi şi Drumuri Naţionale din România SA, structură aflată sub autoritatea Ministerului Transporturilor, şi pentru ca plăţile intermediare să fie făcute într-un termen rezonabil. Totodată, Ovidiu Silaghi a primit de la aceeaşi persoană suma de 200.000 de euro, pentru a-şi exercita influenţa asupra persoanelor cu funcţii de decizie din cadrul CNADNR în vederea anulării deciziei de reziliere a unui contract şi pentru a nu proceda la rezilierea altora.

loading...
5 Comenteaza // Vezi comentarii
Loading...
Daca ti-a placut articolul, urmareste RomaniaTV.NET pe   facebook facebook sau  twitter twitter.
12 sep 11:58
Votează email 0 email
...la Nelu Iordache pentru a interveni la persoane cu funcţii de decizie din CNADNR în sprijinul unui contract al firmei omului de afaceri, fostul ministru al Transporturilor Ovidiu Silaghi a spus că acuzaţia este nefondată, pentru că este absurd să primeşte bani ca să rezreziliezi un contract...
09 sep 02:41
...acuzat de complot şi subminarea economiei naţionale, şi a lui Ovidiu Silaghi, fost ministru al Transporturilor. Citește mai departe…

...
08 sep 16:22
...Adriean Videanu, acuzat de complot şi subminarea economiei naţionale, şi a lui Ovidiu Silaghi, fost ministru al Transporturilor. Citește mai departe… Citeste mai departe ...
08 sep 14:52
Răspunde | Votează email 1 email
CRISTINA
DACA ACEST MINISTRU DE LA TRANSPORTURI , NU FACE CURATENIE, E JALE…

“Pentru fostul ministru, Relu Fenechiu, managementul privat înseamna ca
aceia care au devalizat ani la rând sistemul feroviar românesc, cum este
cazul directorilor Micu, Dorobanțu sau Ghibu, trebuiesc promovaţi ca
manageri privaţi, dar remuneraţi împărăteşte.

Astfel, devalizatorul de ieri, este de astăzi managerul de succes şi, ca atare, trebuie plătit cu mii de euro pe lună.

Practic, Fenechiu a continuat campania de distrugerea cu bună ştiinţă a căilor ferate…

Valentin Dorobanţu, managerul privat de la CFR Călători, va fi verificat
de Consiliul Concurenţei pentru desfiinţarea a peste 150 de trenuri de
călători , toate rentabile pentru companie . Totodată, inspectorii de
concurenţă vor analiza şi modul de acordare a subvenţiei alocate anual
de către Ministerul Transporturilor pentru operatorii privaţi de
transport feroviar de persoane .

Mai mult, Valentin Dorobanţu s-a înţeles cu liderul sindical Iulică
Măntescu ca angajaţii care au manifestat împotriva Guvernului „să fie
consideraţi în deplasare în interesul serviciului” "CFR Călători,
condusă de Valentin Dorobanțu, ocolește sistematic licitațiile, sub
pretextul situațiilor de urgență.

De la începutul anului, toate contractele, în valoare de peste 70 de
milioane de euro, au fost încheiate prin „negociere cu publicare"

Peste 50.000.000 de euro au fost direcționați pentru reparații, iar
circa 1.500.000 de euro pentru șase contracte de salubrizare. Prin
aceeași schemă, CFR Călători va atribui încă 20 de contracte, a căror
valoare totală poate atinge 15 milioane de euro.
08 sep 13:05
...Adriean Videanu, acuzat de complot şi subminarea economiei naţionale, şi a lui Ovidiu Silaghi, fost ministru al Transporturilor. Citește mai departe…. Citeste toata stirea Traian Băsescu a dat aviz pentru urmărirea penală a lui Videanu şi Silaghi la ...
1
EUR
4.7790
RON
27 Jan
noapte -1 °
zi 6 °
Ultimele joburi adaugate
24 H