Traian Băsescu îi atacă pe Arafat şi Tătaru: „Nu a existat niciun vid legislativ. A fost un joc politic”

Traian Băsescu a declarat la Digi 24 că pandemia este scăpată de sub control în România. Băsescu i-a făcut mincinoși pe ministrul Sănătății Nelu Tătaru și pe Raed Arafat care s-au plâns de vidul legislativ care nu-i lasă să izoleze și să carantineze bolnavii.

RomaniaTV.net
21 iul. 2020, 17:44
Traian Băsescu îi atacă pe Arafat şi Tătaru: „Nu a existat niciun vid legislativ. A fost un joc politic”

Traian Băsescu a enumerat tratatele și deciziile internaționale care sunt executive și care prevăd modul de acțiune și intervenție unitară la nivelul UE în caz de epidemie și pandemie.

„Așa cum spun de fiecare dată situația pandemiei este scăpată de sub control. Ministrului Sănătății și lui Raed Arafat le place să spună că a fost un vid legislativ: MINCIUNĂ, au avut toate resorturile să acționeze. Au avut Regulamentul Sanitar Internațional, care vizează exact răspândirea bolilor cu transmitere directă, a epidemiilor, a pandemiilor, regulament pe care România l-a semnat încă din 2005. Deci avem un tratat internațional care consfințește și izolarea și carantina și toate elementele care sunt de interes într-o pandemie.

Citeşte şi: Ministrul Sănătăţii a explicat când şi cum se va decide carantina zonală. Suntem aproape de STAREA DE URGENŢĂ

De asemenea, avem decizia 1082 a Uniunii Europene, a Parlamentului și a Consiliului, deci este o decizie executivă, care vizează modul de acțiune unitar la nivelul UE în caz de epidemie și pandemii și care preia integral Regulamentul de Sănătate Internațional promovat de OMS. Deci aveam toate elementele să nu punem armele jos. Că a fost un joc politic aste este problema lor, dar au făcut-o pe spinarea evoluției pandemiei în România, un joc în care s-a angrenat și PSD-ul și au scos o lege proastă care nu are ce căuta în aceste structuri. De fapt au vrut să ascundă prostia pe care au făcut-o cu carantina. De fapt eu au înțeles carantina că iei omul și îl ascunzi 14 zile într-un hotel. Ceea ce este o greseală fundamentală. Omul care vine dintr-o zonă suspectă se bagă imediat în carantină, dar îi faci imediat analizele. Iar a doua zi îi spui, ești negativ, mergi acasă. Ei i-au ținut 14 zile și apoi i-au trimis acasă fără ca măcar să le facă analize. Deci este o înțelegere total greșită a ceea ce înseamnă carantină. De-aia au și creeat o reacție extrem de negativă la nivelul populației, în loc să aplice carantina civilizat”, a declarat Traian Băsescu.

De asemenea, Traian Băsescu a dat ca exemplu Grecia, care acum nu lasă turiştii să intre în ţară decât după ce şi-au făcut testul covid-19. Fostul preşedinte consideră ca acest lucru ar fi trebuit să se întâmple în România încă de pe timpul stării de urgenţă. 

Citşte şi: Legea carantinării şi izolării. Ludovic Orban: Spaţiile de carantină nu se pot da azi

„Exact cum a procedat Grecia, testând oamenii la intrarea în ţară, aşa trebuiau să facă şi ai noştri. Să fie testaţi sau să vină cu un test valabil pentru 48 de ore şi abia atunci să se bage în carantină sau nu”, a declarat la Digi24, fostul preşedinte Traian Băsescu.