Traian Băsescu, la România TV: Dacă Ponta poate să introducă taxa de solidaritate, eu îl susţin

26 04. 2013, 18:32

La scurt timp după ce a explicat de ce au fost tăiate salariile bugetarilor în mai 2010, preşedintele Traian Băsescu a intervenit în direct la România TV pentru a lămuri unele lucruri exprimate în conferinţa de presă. „Cifrele nu pot fi privite nici cu ură, nici cu dezinformare şi nici cu minciună. Cei care spun că prăpădul s-a produs în 2009 spun un mare neadevăr. Ei ştiu foarte bine când s-a produs dezastrul economic.

În 2007 a început şi în 2008 s-a desăvârşit. Dacă în 2009 a fost deficit de 9% din PIB în buget, acest lucru a fost cauzat de scăderea economică de 6,6%. Un ecart de numai trei procente între PIB şi deficit„, a spus Traian Băsescu, la România TV.

Totodată, el a subliniat că cea mai bună absorbţie a fondurilor europene s-a produs în timpul guvernării Boc. „În primul an de exerciţiu bugetar, 2007, în timpul Guvernului Tăriceanu, absorbţie zero. În 2008, al doilea an de exerciţiu bugetar, absorbţie zero. În 2009, Guvernul Boc a început să construiască ce nu era construit, unităţile de management şi să le autorizeze. Abia în 2010 a început absorbţia fondurilor” a spus preşedintele. Totodată, el a explicat la România TV că ar fi vrut să abordeze subiectul crizei pe data de 6 mai, când s-ar fi împlinit trei ani de la anunţarea măsurilor de austeritate, care au culminat cu tăierea salariilor, însă atunci sunt sărbătorile Paştelui.

Întrebat dacă e nevoie în momentul de faţă de o taxă de solidaritate, Traian Băsescu a răspuns: „Dacă Victor Ponta poate să introducă această taxă, eu îl susţin! Îl voi susţine, numai să-şi rezolve ei problema în interiorul alianţeiNu ştiu cât de importantă ar fi, dar ar fi cu o semnificaţie. Că în timpul crizei nu poate avea unul 60 milioane de euro pe lună şi altul 700 lei„.

Normal, această intervenţie trebuia să o fac pe 5 sau 6 mai, dar erau Sfintele Sărbători. Nu vă ascund că voiam să o fac şi înainte de comunicarea publică a analizei europene, care va fi undeva pe 3-4 mai. Sunt create condiţiile ca România să iasă din deficit excesiv. Există un singur lucru care urmează să se aşeze lîngă cifrele anului 2012, şi anume programul de convergenţă transmis de guvern pentru perioada 2013-2016.

Având în vedere că prin acordul de colaborare instituţională eu mă angajez să nu mă interferez problematicii economice, am ţinut să spun care sunt efectele măsurilor care mi-au adus atâta rău personal, dar atâta satisfacţie ca şef de stat şi anume că am avut curajul să iau şi să susţin măsurile într-un moment dificil. Ce se va întîmpla în continuare nu mai e responsabilitata mea din punct de vedere economic şi nici politic. Ăsta e mesajul meu„, a mai spus Băsescu, la România TV.