Tudorel Toader: Ministerul Justiţiei va pregăti, în maximum 45 de zile, un proiect de modificare a codurilor penale

Ministerul Justiției va pregăti, în maximum 45 de zile, un proiect de lege care să fie trimis Parlamentului pe subiectul modificărilor ce urmează a fi aduse Codului Penal și Codului de Procedură Penală în acord cu deciziile Curții Constituționale.

03 mart. 2017, 18:47
Tudorel Toader: Ministerul Justiţiei va pregăti, în maximum 45 de zile, un proiect de modificare a codurilor penale

Ministrul Justiției, Tudorel Toader, a declarat la Radio România Iaşi că exclude varianta adoptării modificărilor la legislația penală prin Ordonanță de Urgență.

„Chiar ieri (n.r. – joi) vorbeam cu colegii mei de la Ministerul Justiţiei, intenţionăm ca în maxim o lună, o lună şi jumătate, să prezentăm Guvernului un draft, un proiect de lege care să fie înşuşit de către Guvern şi să fie trimis Parlamentului spre dezbatere. Cu alte cuvinte, obligaţie pe de o parte şi dezbatere parlamentară, pe de altă parte, excluzând ideea Ordonanţei de Urgenţă„, a declarat Tudorel Toader.

Ministrul Justiţiei s-a referit și la controversatul prag inclus în fosta Ordonanță de Urgență 13/2017, peste care era atrasă răspunderea penală în cazul infracțiunii de abuz în serviciu, afirmând că legiuitorul are obligația de a delimita răspunderea contravențională de răspunderea penală, iar acest lucru poate fi rezolvat prin stabilirea unui prag minim.

„Curtea Constituţională spune, în considerentele deciziei, faptul că îi revine legiuitorului obligaţia de a delimita răspunderea contravenţională de răspunderea penală. Cu alte cuvinte, faptul că legiuitorul trebuie să stabilească un prag minim, sub care răspunderea e disciplinară, peste care răspunderea poate fi de natură penală”, a explicat Tudorel Toader.

Ministrul s-a pronunțat pentru ideea de a include și pedepsele a căror executare a fost suspendată în dezbaterea despre proiectul legii grațierii, motivând că altfel s-ar aplica un tratament discriminatoriu.

„Este nedrept şi inechitabil ca pentru aceeaşi faptă să luăm un furt, o tâlhărie, o înşelăciune, dacă judecătorul condamnă pe cineva, să spunem la 3 ani de închisoare privativă de libertate, acel condamnat cu închisoare privativă de libertate să aibă beneficiul graţierii, iar un alt condamnat care are nişte circumstanţe mai favorabile, poate e mai tânăr, poate e la prima abatere, poate a recunoscut, poate ştiu eu, căruia i s-a dat suspendare, acela să nu beneficieze, pentru că ar fi exact o răsturnare a piramidei, o răsturnare a filozifiei a actului de clemenţă. Adică, îi dai clemenţă acelui socialmente mai periculos şi nu-i dai clemenţă celui care s-a dovedit în procesul judiciar ca fiind mai puţin periculos”, a mai spus oficialul.

Întrebat dacă se impune adoptarea unei legi privind răspunderea magistraţilor, Tudorel Toader a spus că „în chip inevitabil sunt necesare ajustări, modificări, îmbunătăţiri, ridicarea standardului de răspundere, de resposabilitate”. ”Cred că în această dinamică sunt necesare şi modificări referitoare la responsabilitatea magistraţilor”, a mai afirmat Tudorel Toader.

Ministrul Justiţiei a mai declarat că CCR a arătat că ”există un conflict juridic de natură constituţională între DNA şi Guvernul României, conflict ce a fost generat de ancheta procurorilor privind oportunitatea, legalitatea, circumstanţele împrejurările adoptării Ordonaţei de Urgenţă nr. 13”.

”Decizia (cea a CCR – n.r.) este una frumoasă, una de principiu care trage o linie privind competenţele autorităţilor statului, care delimitează ceva privind puterile statului, competenţele puterilor statului – procurorul să rămână în anchetă penală cu fapte – infracţiuni, iar Guvernul are libertatea să legifereze în acord cu 115 alineatul 2 din Constituţie”, a afirmat ministrul Justiţiei, Tudorel Toader.

CITEŞTE ŞI: Tudorel Toader, ministrul Justiţiei, filmat cum trece peste linia continuă în Piaţa Victoriei VIDEO