Tudorel Toader: „Criminalul recidivist nu a fost eliberat pe baza recursului compensatoriu”. Sentinţa îl contrazice, ANP îl susţine

16 01. 2019, 15:04
Tudorel Toader a precizat că, din statistica primită de la Administraţia Naţională a Penitenciarelor (ANP), rezultă: scăderea populaţiei penitenciare; scăderea numărului celor condamnaţi care au benefiziat de liberare condiţionată; scăderea numărului celor care revin în penitenciar după ce au beneficiat de liberare condiţionată; o scădere generală a stării de recidivă.
 
Ministrul Justiţiei a ţinut să menţioneze că autorul crimei de la Mediaş nu face parte din cei care au fost eliberaţi în baza recursului compensatoriu.

Pe de altă parte, experții în drept și în penitenciare, Cristi Dănileț și Sorin Dumitrașcu, au explicat că recidivistul care a comis o nouă crimă la Mediaș a ieșit mai repede din penitenciar cu un an și 2 luni ca urmare a legii recursului compensatoriu. De altfel, acest lucru este precizat chiar în motivarea judecătorului care, în mai 2018, a dispus eliberarea condiționată a lui Marius Rusu.

Decizia instanţei: „Din pedeapsa aplicată, echivalentă cu 4748 zile, condamnatul a executat efectiv 3946 zile ceea ce reprezintă 3/4 parte, din care 408 zile ca beneficiu conform Legii nr. 169/2017 (legea recursului compensatoriu – n.m.)

Cristi Dănileț. Magistratul a explicat că recidivistul a intrat mai repede în comisia de liberare cu 408 zile ca urmare a recursului compensatoriu.

”Dacă nu era legea recursului compensatoriu, acel condamnat ar fi intrat în comisie peste 408 zile. Practic, încă 408 zile ar fi trebuit să respecte regulile din Penitenciar, să se supună regimului, să fie sancționat sau recompensat. Peste 408 zile nu se știe dacă judecătorul i-ar fi dat drumul, așa cum a procedat acum. Dar, recunosc, mult prea ușor se acordă liberările condiționate de către unii judecători la fapte de violență și recidiviști, doar în urma analizării îndeplinirii condițiilor formale ale legii”, a declarat magistratul Danileț pentru G4media.ro.

Expertul în penitenciare Sorin Dumitrașcu a explicat și el că liberarea condiționată a recidivistului a fost luată în discuție cu 408 zile mai devreme ca urmare a recursului compensatoriu.

”Deținuții care stau în condiții necorespunzătoare beneficiază de 6 zile pe lună reduse din pedeapsă. Aceasta înseamnă o cincime din întreaga pedeapsă. Toată lumea beneficiază de această cincime, care este un drept obligatoriu al deținutului, acordat în baza legii recursului compensatoriu, nu o vocație (speranța/posibilitatea – n.r.) la liberarea condiționată. Sunt două posibilități. Fie după calcularea zilelor, penitenciarul constată că, după scăderea acestei cincimi, deținutul și-a executat pedeapsa, a depășit perioada cât trebuia să stea după gratii. În acest caz, deținutul pleacă direct acasă, nu mai intra în comisia de liberare condiționată.

Fie, ca urmare a scăderii acestei cincimi din pedeapsă, deținutul intră în comisia de liberare condiționată. Aceasta este o vocație la liberare, adică judecătorul decide dacă îl eliberează sau nu condiționat pentru că s-a îndreptat, etc.

Efectul recursului compensatoriu este că deținutul intră mai repede în comisie și are vocația (speranța/posibilitatea – n.r.) la liberarea condiționată, ca urmare a scăderii acestei cincimi din pedeapsă, care este un drept obligatoriu, acordat prin legea recursului compensatoriu”, a explicat Sorin Dumitrașcu.

Legea recursului compensatoriu a intrat în vigoare pe 19 octombrie 2017. Toți deținuții eliberați de atunci au beneficiat de eliberarea mai devreme ca urmare a acestei legi. Potrivit ANP, 14.402 deținuți au beneficiat de legea eliberării mai repede.

Precizări ANP

 În vederea informării corecte a opiniei publice, cu privire la beneficiile compensatorii aplicate unei foste persoane private de libertate asupra căreia există indicii cu privire la săvârșirea unei infracțiuni în perioada postdetenție (eveniment Mediaș), Administrația Națională a Penitenciarelor face următoarele precizări: În conformitate cu prevederile Noului Cod penal (art. 99-106), Legii nr. 254/2013 privind executarea pedepselor și a măsurilor privative de libertate dispuse de organele judiciare în cursul procesului penal (art. 95-97), precum și a completărilor aduse de Legea nr. 169/2017, liberarea condiționată presupune îndeplinirea cumulativă a unor condiții, după cum urmează: 1.Îndeplinirea unei părți (fracții obligatorii) de executat din pedeapsa privativă de libertate stabilită prin hotărârea de condamnare;
2.Conduita corespunzătoare pe durata executării pedepsei (concretizată, în cazul pedepsei închisorii, prin condiția executării pedepsei în regim semideschis sau deschis);
3.Îndeplinirea integrală a obligațiilor civile stabilite de instanță prin hotărârea de condamnare (cu excepția cazurilor în care se dovedește ca persoana condamnată nu a avut nicio posibilitate de a le îndeplini);
4.Convingerea instanței ca persoana condamnată s-a îndreptat și se poate reintegra in societate. Observăm, astfel, că instanța de judecată competentă trebuie să facă verificarea îndeplinirii cumulative, în ordinea în care sunt prevăzute, a criteriilor stabilite de art. 99, respectiv 100 alin. (1) lit. (a)-(c) NCP. Raportat la posibilitatea alocării de beneficii compensatorii potrivit Legii 169/2017, deşi legea a creat acest beneficiu, executarea fracţiei legale nu presupune, însă, operarea de drept a liberării condiţionate. În acest context, cu referire punctuală la speța supusă atenției publice, menționăm următoarele: Persoana în cauză, condamnată definitiv la o pedeapsă privativă de libertate de 13 ani de închisoare pentru săvârșirea infracțiunii de Tentativă la Omor deosebit de grav, a fost propusă pentru liberare condiționată la data de 03.05.2018, iar instanța de judecată, în considerarea îndeplinirii cumulative a criteriilor prevăzute de cadrul legal, a dispus punerea în libertate, la data de 22.05.2018. ROMÂNIA, Bucureşti, str. Maria Ghiculeasa, nr.47, sector 2 www.anp.gov.ro
Facem precizarea că, în eventualitatea în care Legea nr. 169/2017 nu ar fi produs efecte, persoana în cauză ar fi dobândit vocația de a fi analizată în comisia pentru liberare condiționată, la o dată anterioară, respectiv în luna martie 2018.