Turcan: Dragnea se luptă cu Justiţia, iar profesorii nu-şi primesc salariile. Solicit să revenim la plata salariilor prin autorităţile

16 02. 2018, 11:24

„În ţară, lumea e revoltată! Dragnea se luptă cu Justiţia, Toader cu fantomele, profesorii nu-şi primesc salariile. Când le vor primi, doar unii vor fi bucuroşi că nu au scăzut. Suntem deja în a doua lună în care salariile întârzie. Contabilii ne transmit că sunt sufocaţi de calcule, hârtii, incertitudine”, a scris Raluca Turcan pe contul său de Facebook.

Ea susţine că aceste probleme au apărut după ce PSD-ALDE a decis modificarea Codului Fiscal, iar legea salarizării garantată de Liviu Dragnea şi ministrul Muncii, Lia Olguţa Vasilescu, a dus la situaţia în care “personalul auxiliar sau profesorii angajaţi cu jumătate de normă sau plătiţi cu ora vin cu bani de acasă”.

„Problemele privind plata salariilor au apărut odată cu modificările la Codul Fiscal şi de când Guvernul PSD-ALDE a decis să plătească salariile în mod centralizat, direct de la Minister, nu prin autorităţile publice locale. În plus, modificările făcute prin legea garantată de Liviu Dragnea şi Olguţa Vasilescu au dus la situaţii în care personalul auxiliar sau profesorii angajaţi cu jumătate de normă sau plătiţi cu ora vin cu bani de acasă, la finalul unei luni de muncă. Din cauza deselor modificări legislative, a debandadei din Ministerul Educaţiei şi a delăsării, nici astăzi nu au fost trimise spre plată salariile profesorilor, în condiţiile în care luna trecută au întârziat aproape zece zile”, mai susţine deputatul liberal.

Turcan solicită public „să revenim la plata salariilor prin autorităţile locale! Să ducem decizia mai aproape de cei care administrează şcolile şi care aveau deja o procedură de lucru clară şi funcţională!”.

De asemenea, ea cere ministrului de Finanţe, Eugen Teodorovici, să prevadă bani pentru învăţământ, astfel încât “să nu mai apară întârzieri la plata salariilor, să nu se mai comaseze şcoli şi desfiinţeze posturi din învăţământ pentru a face economii, să se dea, din acest an, bani profesorilor pentru hotărârile judecătoreşti definitive, ca să nu se mai amâne la nesfârşit plata acestora”.

Raluca Turcan mai spune că, dacă măsurile pentru a repara această situaţie nu vor fi luate, numărul profesorilor care părăsesc ţara poate creşte.

“Dacă nu se vor lua măsuri ferme în acest sens, rândul celor câteva mii de profesori care au părăsit deja sistemul în ultimii 20 de ani (în 1996 aveam 313.255 de profesori, iar în 2016 doar – 237.400) se poate îngroşa din nou, în această toamnă. Odată cu pierderea profesorilor din sistem, România va rata singura şansă de creştere economică – adică, prin educaţie şi forţă de muncă bine calificată”, conchide deputatul.