Un om de afaceri din Alba a reușit performanța să își distrugă avionul încă de la primul zbor. Care au fost cauzele accidentului aviatic

Un om de afaceri din Alba a avut parte de cel mai mare ghinion din viața sa. La scurt timp după ce și-a achiziționat un avion de mici dimensiuni, acesta l-a distrus încă de la primul zbor.

28 mart. 2023, 18:16
Un om de afaceri din Alba a reușit performanța să își distrugă avionul încă de la primul zbor. Care au fost cauzele accidentului aviatic
Un om de afaceri din Alba a reușit performanța să își distrugă avionul încă de la primul zbor. Care au fost cauzele accidentului aviatic

Un om de afaceri din Alba a reușit performanța să își distrugă avionul încă de la primul zbor. Incidentul a avut loc pe data de 15 mai 2020, în zona localității Vurpăr, județul Alba, însă Autoritatea de Investigații și Analiză pentru Siguranța Aviației Civile (AIAS) a finalizat recent ancheta și a publicat raportul final de investigație care scoate la iveală cauzele incidentului.

Citește și Alertă cu bombă la bordul unui avion Tarom. Aeronava a aterizat de urgență la Istanbul

Un om de afaceri din Alba a reușit performanța să își distrugă avionul încă de la primul zbor

Conform raportului, în ziua accidentului, pilotul împreună cu un pilot instructor, au efectuat cinci zboruri de antrenament pe terenul de decolare-aterizare de la Vurpăr.

„După aproximativ două ore de la finalizarea acestor zboruri, pilotul a depus plan de zbor pentru a se deplasa la Timişoara. Înaintea decolării a verificat aeronava, cantitatea de combustibil din rezervoare și, în jurul orei 16.30 LT, a decolat în vederea executării zborului planificat. În timpul rulajului pentru decolare, aeronava nu a menținut axul pistei, aceasta a deviat către marginea din stânga pistei, pilotul forțând desprinderea de la sol.

După desprindere, aeronava a urmat o traiectorie curbilinie spre stânga, ajungând la un moment dat, pe o direcție de zbor opusă celei în care a decolat. În timpul zborului, aeronava a avut iniţial o traiectorie în urcare după care a evoluat în coborâre până a lovit taluzul șoselei din partea de nord est a terenului de zbor și a intrat în contact cu solul. În urma impactului, aeronava a fost distrusă. Pilotul a părăsit aeronava în siguranță și nu a necesitat îngrijiri medicale”, se arată în raportul AIAS.

La ora producerii accidentului, vântul a fost în rafale cu viteza medie de 6,9 m/s, din direcția VSV și viteza maximă la rafală de 8,8 m/s, potrivit datelor transmise de Administrația Națională de Meteorologie de la cea mai apropiată stație meteorolgică situată în Sebeș.

„După aproximativ 70 de metri, pentru a evita ieșirea din pistă, acesta a forțat desprinderea aeronavei de la sol cu o viteză mai mică decât cea recomandată. Pilotul, după desprinderea aeronavei, a forțat urcarea cu o viteză apropiată de viteza limită pentru a trece peste obstacolul existent în stânga terenului (un gard). După depășirea obstacolului, pilotul a încercat efectuarea unui viraj dreapta pentru a pune avionul «cu botul în vânt», acționând manșa și palonierul. Fără a aștepta să-i crească viteza, a acționat rapid și succesiv comenzile stânga-dreapta, în speranța că aeronava va răspunde la comenzi și va putea efectua virajul spre dreapta”, se arată în document.

Anchetatorii spun că aeronava a fost distrusă în urma impactului cu acostamentul șoselei. Mai mult, comisia de anchetă a stabilit că pilotul a fost surprins de evoluția aeronavei și nu a conștientizat situația în care se afla, acționând comenzile de manșă și palonier într-o succesiune rapidă, fără a aștepta producerea efectului comenzilor acționate, situație care a determinat imposibilitatea recuperării aeronavei din viraj.

Totodată, Autoritatea de Investigații și Analiză pentru Siguranța Aviației Civile a dezvăluit că viteza vântului s-a mărit, peste viteza limită admisă, iar greutatea și centrajul lateral al aeronavei s-au modificat, în sensul că zborurile anterioare s-au efectuat cu două persoane, iar la momentul accidentului în aeronavă era un singur pilot în postul de pilotaj stânga.

Cauza probabilă a producerii accidentului spun anchetatorii este „pierderea controlului aeronavei în procedura de decolare, pe fondul aprecierii incorecte a condițiilor meteo existente și a eficienței diminuate a comenzilor primare de zbor la viteză redusă”.

Din fericire, în urma impactului, pilotul a scăpat cu răni ușoare.

Citește și Panică la bord! Un avion a aterizat de urgență pe Aeroportul Otopeni, după ce pilotului i s-a făcut rău