Un pilot de dronă rupe tăcerea: Nu e mentalitate PlayStation. Număr cadavrele şi văd înmormântările

Un pilot de drone a povestit despre mentalitatea celor care omoară oameni de la distanţă, spunând că nu este deloc "mentalitate de PlayStation" aşa cum se crede, ci este poate chiar mai dificil din punct de vedere moral decât atacurile tradiţionale.

RomaniaTV.net
10 iun. 2012, 08:59
Un pilot de dronă rupe tăcerea: Nu e mentalitate PlayStation. Număr cadavrele şi văd înmormântările

Autorul cărţii „Kill or Capture: The War on Terror and the Soul of the Obama Presidency” (Omoară şi capturează: Războiul împotriva terorismului şi sufletul administraţiei Obama), Dan Klaidman, a obţinut o declaraţie şocantă din partea unui pilot de dronă american, care a avut operaţiuni în ţări ca Afganistan şi Irak, potrivit Business Insider.

Acesta susţine că este mult mai dureros din punct de vedere mental să lansezi un atac de la distanţă, pentru că aşa „vezi feţele victimelor”.

“Eu eram înainte pilot de vânătoare şi îmi pilotam singur avionul. Aruncam bombe, atingeam ţinta, dar nu ştiam pe cine am lovit. Acum pot să mă uit la feţele lor. Mă uit la ei ore în şir, îi văd jucându-se cu copiii şi soţiile lor. Când îi observ că sunt singuri, nu am nicio remuşcare să îi arunc în aer. Dar nu m-aş atinge de ei dacă sunt civili prin preajmă. După atac, le văd cadavrele cum sunt scoase din casă. Le văd pe femei plângând mortul. Asta nu e PlayStation, e realitatea. Job-ul meu este să monitorizez situaţia şi după atac. Număr cadavrele şi văd înmormântările”, a povestit pilotul.