Un somn odihnitor: Legătura nebănuită dintre vişine şi insomnii

Stii foarte bine ca, daca nu dormi, ai tendinta sa mananci mai mult si mai nesanatos… Sapte ore de somn in fiecare noapte sunt o regula de baza a unui stil de viata sanatos.

21 iun. 2015, 14:01
Un somn odihnitor: Legătura nebănuită dintre vişine şi insomnii

Dar ce faci in cazul in care propria dieta, propriul stil de viata iti provoaca insomnii? Exista fructe care pot schimba chimia creierului, in sensul bun al somnului odihnitor…

Melatonina – hormonul somnului descoperit in visine

Multe studii au decoperit legaturi stranse intre ceea ce mancam si sanatatea creierului (WB Grant. Dietary Links to Alzheimer’s Disease. Alzheimer’s Disease Review 2, 1997).

Melatonina este un hormon secretat noaptea pentru a ajuta la reglarea somnului. Nivelul acesteia tinde sa scada o data cu varsta, ceea ce ar putea explica de ce batranii au rate mai ridicare de insomnie. Nu este produsa numai in glanda epifiza din creier, ci este prezenta si in plante comestibile, potriti kfetele.ro.

Intr-un studiu recent (G. Howatson et al. Effect of tart cherry juice (Prunus cerasus) on melatonin levels and enhanced sleep quality. European Journal of Nutrition, 2012), sucul de visine s-a dovedit util in imbunatatirea calitatii somnului. Mai precis, participantii in varsta au adormit cu cateva minute mai repede si s-au trezit cu 17 minute mai tarziu in mijlocul noptii.

Sa fi fost melatonina? Rezultate similare au fost descoperite in alt studiu (M. Garrido et al. Jerte Valley cherry-enriched diets improve nocturnal rest and increase 6-sulfatoxymelatonin and total antioxidant capacity in the urine of middle-aged and elderly humans. Journals of Gerontology, 2010), in care participantii au cosumat mai multe tipuri de visine, nu sucul lor. Nivelurile de melatonina au crescut, la fel si timpul efectiv de somn.

Visine sa dormi bine? Cam acre, nu-i asa?

Unde mai este melatonina in afara de visine?

Un ardei gras portocaliu, 30 g de nuci, o lingura de seminte de in au aceeasi cantitate de melatonina cat o rosie, insa toate au mai putin decat 100 g de visine. Oamenii mananca in general mai multe rosii sau nuci si mai multi ardei decat visine. Mai exact, melatonina din rosii este unul dintre motivele pentru care dieta mediteraneana este considerata una dintre cele mai sanatoase din lume.In topul alimentelor bogate in melatonina sunt migdalele si zmeura, surclasate de campioanele cu o cantitate de 9 ori mai mare decat visinele din studii: fructele goji.

Asa ca data viitoare cand ai insomnii, nu fugi la farmacie dupa somnifere. Revizuieste-ti dieta, redu consumul de cafea, evita zaharul si bauturile energizante.

Incepe de azi si mananca la gustare visine, migdale sau fructe goji!