Ungaria a declarat stare de război, din cauza situaţiei din Ucraina. Decizie drastică a lui Viktor Orban, Parlamentul i-a sporit puterile

Premierul ungar Viktor Orbán a declarat stare de urgență imediat după formarea noului său guvern, scrie Bloomberg. Măsura va intra în vigoare miercuri, la miezul nopţii.

24 mai 2022, 19:58
Ungaria a declarat stare de război, din cauza situaţiei din Ucraina. Decizie drastică a lui Viktor Orban, Parlamentul i-a sporit puterile

Starea de urgență, un nou instrument aprobat marţi de Parlamentul de la Budapesta, va intra în vigoare la miezul nopții și va oferi guvernului „spațiu de manevră și capacitatea de a reacționa imediat” la consecințele războiului din Ucraina vecină, a spus Viktor Orban, într-un mesaj video postat pe pagina lui de Facebook. Guvernul va anunța primele măsuri de urgență miercuri, a adăugat el.

Guvernul, folosind dreptul său din Legea fundamentală, va declara stare de război de astăzi de la miezul nopții. La fel ca starea de urgență impusă în timpul epidemiei, aceasta va permite guvernului să reacționeze imediat și să protejeze Ungaria și familiile maghiare prin toate mijloacele posibile. Mâine, vă voi informa despre primele noastre decizii„, a transmis premierul Viktor Orban, pe pagina sa de Facebook.

Într-un videoclip pentru marți după-amiază, premierul a spus că guvernul care a depus jurământul astăzi a început să lucreze imediat. După cum a spus el, nu au pierdut niciun minut, pentru că „în regiune este un război, un război căruia nimeni nu-i vede încă sfârșitul„, relatează Index.hu.

Citeşte şi Ungaria deschide o uşă spre ieşirea din UE. S-a înfiinţat Partidul Huxit, care are ca obiectiv scoaterea ţării din structurile europene

Acest război reprezintă o amenințare constantă pentru Ungaria, pune în pericol securitatea noastră fizică și, de asemenea, pune în pericol aprovizionarea cu energie și securitatea financiară a economiei și a familiilor. Vedem că războiul și sancțiunile de la Bruxelles au dus la o întorsătură economică uriașă și la o creștere drastică a prețurilor. Lumea este în pragul crizei economice. Ungaria trebuie să stea departe de acest război și să protejeze securitatea financiară a familiilor sale„, a spus premierul și a adăugat că acest lucru necesită spațiu de manevră și acțiuni urgente.

Citeşte şi Dana Budeanu îl laudă pe Viktor Orban după câştigarea alegerilor din Ungaria: „A demonstrat tuturor că decontul şi judecata liderilor politici este doar naţională”

Parlamentul ungar a adoptat marţi un amendament constituţional care acordă guvernului puterea de a declara starea de urgenţă în caz de conflict armat, război sau dezastru umanitar într-o ţară vecină. Amendamentul, al zecelea la legea fundamentală, a fost adoptat cu 136 voturi pentru şi 36 împotrivă.

Conform expunerii de motive, un decret special poate fi emis doar dacă evoluţiile dintr-o ţară vecină au un impact serios în Ungaria din punct de vedere umanitar sau economic, sau dacă există o probabilitate realistă ca aceasta să se întâmple. Parlamentul a adoptat de asemenea modificări la legea privind managementul dezastrelor şi legislaţia aferentă. Potrivit modificărilor, guvernul poate suspenda unele legi sau devia de la prevederile lor pentru a asigura securitatea locuitorilor ţării, a bunurilor lor, precum şi stabilitatea economiei naţionale în situaţia unui pericol declarat din cauza unui război într-o ţară vecină.