Ungureanu: Suntem ţara cu cea mai mică absorbţie din UE

România este ţara cu cea mai mică absorbţie de fonduri comunitare din UE, o realitate care nu poate fi negată şi care trebuie schimbată prin corectarea deficienţelor, pornind de la relaţionarea cu beneficiarii şi până la rapiditatea de procesare a cererilor acestora, afirmă premierul Ungureanu.

RomaniaTV.net
16 feb. 2012, 16:51
Ungureanu: Suntem ţara cu cea mai mică absorbţie din UE

El a convocat, joi, comitetul interministerial pentru a analiza măsurile necesare în plan legislativ şi administrativ prin care să fie îmbunătăţită absorbţia fondurilor europene.

Potrivit datelor prezentate de ministrul Afacerilor Europene, Leonard Orban, România a absorbit, până la data de 10 februarie, o sumă de 1,211 miliarde euro fonduri structurale şi de coeziune, reprezentând 6,3% din alocarea pentru obiectivul convergenţă.

„Suntem ţara cu cea mai mică absorbţie din Uniunea Europeană. Este o realitate pe care nu o putem nega şi pe care avem obligaţia să o schimbăm. Trebuie corectate deficienţele de ordin structural, pornind de la relaţionarea cu beneficiarii şi până la rapiditatea cu care sunt procesate cererile acestora. Vă cer să vă asiguraţi că asupra oamenilor cu care lucraţi nu planează nicio suspiciune de corupţie”, a spus Ungureanu membrilor comitetului.

El a cerut simplificarea procedurilor de verificare a cererilor de rambursare, finalizarea procesului de standardizare a documentelor de achiziţie publică şi accelerarea procesului de consolidare a capacităţii administrative la nivelul autorităţilor de management.

Premierul a avertizat totodată că termenul de 45 de zile stabilit de Guvern pentru procesarea cererilor de rambursare trebuie respectat „cu stricteţe”.