Urmează o mare sărbătoare religioasă. Ce să faci de IVANDIU pentru a atrage asupra ta şi a casei tale prosperitatea

De Ivandiu, credincioșii ortodocși de rit vechi au superstițiile lor. În ziua de 12 ale lui Cuptor, ucrainienii, lipovenii, rușii și toți cei care respectă calendarul ortodox de rit vechi celebrează Ivandiu, un amestec de sărbători, plin de obiceiuri străvechi.

RomaniaTV.net
11 iul. 2019, 05:37
Urmează o mare sărbătoare religioasă. Ce să faci de IVANDIU pentru a atrage asupra ta şi a casei tale prosperitatea

Data de 12 iulie are o importanță aparte pentru ortodocșii de rit vechi, în special pentru cei de origine slavă. Și asta pentru că ei sărbătoresc Petra i Panila, scrie libertateapentrufemei.ro. E un moment ce reprezintă echivalentul sărbătorii Sfinților Apostoli Petru și Pavel pentru restul ortodocșilor.

Citeşte şi CALENDAR ORTODOX 2019. Sfinţii care tămăduiesc orice suferinţă

Mai multe laolaltă

Petra i Panila sunt Sfinții Apostoli Petru și Pavel, simboluri ale credinţei de nestrămutat şi ale sacrificiilor supreme în numele Domnului, modele de dăruire, devotament, perseverență și curaj. Sfinții Petra i Panila sunt respectați cu fastul cuvenit, căci viețile lor s-au dovedit a fi modele de credință, s-au aflat la temelia răspândirii creștinismului și a propovăduirii credinței, jertfindu-se în numele lui Hristos. Fiind unul dintre marile praznice religioase, Biserica le dă credincioșilor care au postit dezlegare la pește, untdelemn și vin. Pe de altă parte, momentul religios important coincide, în tradiția folclorică, cu Sânzienele sau Ivandiu, cum e știută sărbătoarea la ucrainieni.

De Ivandiu, ai parte de sănătate

Pentru că Ivandiu reprezintă un amestec de sărbători, în care se împletesc obiceiuri religioase și folclorice străvechi, oamenii au păstrat tradiția și au transmis-o din generație în generație. De Sânziene, casele şi porţile gospodarilor sunt împodobite cu frunze de nuc şi viţă de vie, pentru a ține la distanță spiritele rele și a avea parte de belșug și sănătate. Pe de altă parte, la Ivandiu, e obligatoriu să se culeagă flori de sunătoare. Acestea sunt transformate într-un medicament care se bucură de mare încredere. Florile de sunătoare se pun în ulei de măsline şi le lasă la macerat 40 de zile. Leacul astfel obținut se folosește la boli ale stomacului, mai ales la ulcer.

Altfel de Sânziene

La data solstițiului de vară gregorian, popoarele slave obișnuiesc să respecte sărbătoarea Kupala, un obicei păgân foarte asemănător cu Drăgaicele sau Sânzienele românești. Fetele poartă cununi de flori, fac hore și înoată dezbrăcate, pentru a fi frumoase și pentru a atrage iubirea. În plus, cine respectă tradiția are parte de copii mulți și frumoși. Ritualul este menit să asigure recolte bogate și bunăstare. Curajoșii merg în pădure, în miez de noapte, pentru a căuta floarea magică ce înflorește numai acum. Cel ce o găsește devine bogat și fericit.