Valeriu Gheorghiță: Scade vârsta persoanelor care au avut reacții adverse după vaccinare

02 03. 2021, 14:32

Valeriu Gheorghiță, coordonatorul campaniei naționale de vaccinare împotriva SARS-COV-2, a declarat marți, într-o conferință de presă, că până la 1 martie s-au înregistrat 5.458 reactii adverse, rata de incidență a reacțiilor adverse fiind de 3,5 reacții adverse la 1.000 de doze de vaccin.

Potrivit oficialului, în luna februarie „vârsta mediană” a românilor care au avut reacții adverse după ce s-au vaccinat este de 39 de ani. El a precizat că se înregistrează „o tendinta spre persoanele cu vârstă tânără” în ceea ce privește reacțiile adverse. Valeriu Gheorghiță a menționat că femeile reprezintă 64% din persoanele vaccinate care au avut reacții adverse.

Bilanţ coronavirus 2 martie 2021. Aproape 4000 de cazuri noi, peste 100 de decese şi peste 1000 de pacienţi la ATI

Cele mai întâlnire reacții adverse au fost:

54% durere la locul injecției, tumefacție, erupție cutanata, stare de oboseală, febră, frison
36% dureri musculare
35% cefalee
13% reactii digestive gastrontestinale

Doze de vaccin Pfizer, aruncate la gunoi într-un centru din Arad

Trei flacoane de ser anti Covid-19 de la Pfizer, adică echivalentul a 18 doze de vaccin, au fost aruncat la gunoi din greșeală la un centru de vaccinare din județul Arad.

”Astăzi, 02.03.2021, în jurul orei 12.00 șeful centrului de vaccinare din Ineu a informat CJCCI Arad că ieri seară nu a mai găsit trei flacoane. (18 doze).
Există suspiciunea că din greșeală le-a aruncat la gunoi cu ambalajul din carton. Flacoanele nu au putut fi găsite deoarece gunoiul a fost ridicat și transportat la stația de sortare de la Mocrea”, a anunțat ISU Arad într-un comunicat de presă.

Direcția de Sănătate Publică a dispus efectuarea unor verificări la centrul de vaccinare.

Valeriu Gheorghiţă: Cum se face programarea din 15 martie

Începând din data de 15 martie, programările pentru vaccinare se vor face direct din lista de așteptare disponibilă în platforma de înscrieri, a anunțat astăzi medicul Valeriu Gheorghiță, președintele Comitetului Național de Coordonare a Activităților privind Vaccinarea împotriva COVID-19. Practic, pentru fiecare centru de vaccinare va fi disponibilă o listă de așteptare. „În momentul în care în respectivul centru de vaccinare este un loc liber, persoana înscrisă pe lista de așteptare este notificată și are la dispoziție 24 de ore pentru a confirma programarea în respectivul centru de vaccinare. După data de 15 martie, centrele de vaccinare vor putea fi vizibile doar din lista de așteptare. Platforma este de așa natură încât va notifica persoanele care se află în lista de așteptare”, a explicat Valeriu Gheorghiță.

Etapa a 3-a a campaniei de vaccinare – populația generală – va începe în luna aprilie, însă programările se vor putea face începând cu data de 15 martie, pe lista de așteptare din platforma online de programări.

Peste 1,1 milioane de doze de vaccin Pfizer ar urma să ajungă în România în luna martie, peste 268.000 de doze de vaccin Moderna și peste 1,25 de milioane de doze de vaccin Astra Zeneca, a anunțat Andrei Baciu, secretar de stat în Ministerul Sănătății și vicepreședintele Comitetului Național de Coordonare a Activităților privind Vaccinarea împotriva COVID-19.

Valeriu Gheorghiţă: Aproape 950.000 de români s-au vaccinat până la această dată

Peste 26.600 de persoane din rândul personalului didactic au fost vaccinate în ultima săptămână, iar de la începutul campaniei de vaccinare peste 80.000 de persoane, a anunțat Valeriu Gheorghiță. Aproape 950.000 de români s-au vaccinat până la această dată – cu o doză sau cu ambele doze. 680.000 de români au fost vaccinați cu ambele doze.

Peste 2 milioane de doze de vaccin au ajuns în țara noastră de la începutul camoaniei de vaccinare, dintre care peste 1,5 milioane de doze au fost deja administrate.

Stocul existent în țară la această dată – 613.000 de doze de vaccin. 75% dintre persoanele vaccinate cu ambele doze sunt din categoria persoanelor vulnerabile – bolnavi cronici și persoane cu vârsta de peste 65 de ani.Rata reacțiilor adverse comune și minore înregistrate la vaccin este de 3,5 la 1.000 de doze de vaccin administrate.

Una dintre prioritățile imediate ale Comitetului Național de Coordonare a Activităților privind Vaccinarea este realizarea de echipe mobile pentru vaccinarea populației din zone rurale, care nu are acces la centre de vaccinare, mai spune medicul Valeriu Gheorghiță.