Varianta Mu, rezistentă la vaccin, se răspândeşte în toată lumea

Noua tulpină COVID-19, intitulată „Mu”, a fost detectată în toate statele americane, iar oamenii de știință se tem deoarece este mult mai transmisibilă faţă de Delta și rezistentă la vaccinuri.

07 sept. 2021, 20:36
Varianta Mu, rezistentă la vaccin, se răspândeşte în toată lumea

Varianta Mu îi face concurenţă tulpinii Delta. Organizaţia Mondială a Sănătăţii monitorizează o nouă variantă a coronavirusului, denumită „Mu”, care a fost identificată pentru prima dată în Columbia în luna ianuarie, a anunţat agenţia ONU pentru sănătate în noaptea de marţi spre miercuri, citată de AFP.

Varianta ”Mu” a fost detectată în toate statele americane, cu excepția statului Nabraska, iar oamenii de știință se tem că e mai ușor transmisibilă decât Delta.

Florida și California au raportat 384 de cazuri de infectare – cel mai mare număr dintre cele 49 de state SUA infectate. Los Angeles a raportat 167 de cazuri. Alaska a avut cel mai mare număr de infectări cu varianta Mu – 146.

Varianta Mu – care a fost identificată în Columbia în ianuarie – s-a răspândit în 41 de țări diferite, inclusiv în Statele Unite, și se teme, de asemenea, să fie rezistentă la vaccin.

Varianta a devenit de interes datorită potențialului său de a deveni mai transmisibil și mai rezistent la vaccinuri, așa cum a fost descoperit de Organizația Mondială a Sănătății la 30 august.

Octavian Jurma, declaraţie sumbră cu privire la varianta DELTA: Singura variantă care produce decese și între cei complet vaccinați

Varianta – B.1.621, conform numele său ştiinţific – a fost clasificată până în prezent drept „variantă de monitorizat”, a precizat OMS în buletinul său epidemiologic săptămânal privind evoluţia pandemiei.

OMS a indicat că varianta prezintă mutaţii care ar putea prezenta un risc de „evadare imunitară” (rezistenţă la vaccin) şi a subliniat că sunt necesare studii suplimentare pentru a înţelege mai bine caracteristicile sale.

Tulpina Mu, care a fost detectată în ianuarie în Columbia, s-a răspândit în 41 de țări, iar temerea oamenilor de știință este că aceasta e posibil să fie rezistentă la vaccin.

Vârful cazurilor variantei Mu a fost prezent la mijlocul lunii iulie și a scăzut de atunci. Cu toate acestea, teama este că varianta se va întări din nou în viitor.

”Descoperirea noilor tulpini, cum ar fi Mu, și răspândirea acestora pe tot globul, evidențiază necesitatea păstrării măsurilor de siguranță”, a spus Barbara Ferrer, directorul Institutului de Sănătate Publică din Los Angeles.

Varianta Mu se sustrage anticorpilor obținuți prin boală dar şi vaccinurilor. ”De aceea vaccinarea și purtarea măștii sunt atât de importante. Aceste acțiuni rup lanțul de transmitere, și limitează răspândirea COVID-19, care îi permite virusului să se muteze în ceva ce poate fi mult mai periculos”, a adăugat ea.

Varianta a fost descrisă de Fauci ca „o constelație de mutații care sugerează că s-ar sustrage anumitor anticorpi, nu numai anticorpii monoclonali, ci vaccinului și anticorpilor convalescenți induși în ser”.

”Cu toate că nu a devenit atât de periculoasă, trebuie să fim mereu atenți la noile tulpini ce apar. Momentan nu o considerăm o amenințare”, a spus el, potrivit Daily Mail.