Vasile Blaga, despre proiectul legii alegerii primarilor în două tururi: Să îşi parcurgă drumul şi să ajungă în plen

Vasile Blaga, copreşedinte PNL, a declarat luni că există un proiect de lege pentru alegerea primarilor în două tururi depus la Senat şi că ar trebui ca acest proiect să-şi urmeze parcursul, pentrua asigura o reprezentativitate cât mai mare a viitorilor primari.

01 feb. 2016, 17:20
Vasile Blaga, despre proiectul legii alegerii primarilor în două tururi: Să îşi parcurgă drumul şi să ajungă în plen

Vasile Blaga, copreședintele PNL, a declarat că la Senat se poate crea o majoritate pentru susținerea în plen a proiectului de lege referitor la alegerea primarilor în două tururi de scrutin.

„Legea alegerii primarilor în două tururi este în Senat. Are votul pozitiv al Comisiei juridice. Să își parcurgă drumul și să ajungă în plen. (…) Am văzut o posibilă deschidere a UNPR din acest punct de vedere și eu cred că în Senat se va putea crea o majoritate în favoarea legii”, a declarat luni Vasile Blaga, citat de Agerpres.

El susține că legea în vigoare privind alegerile locale este neconstituțională, fapt prezentat și premierului Dacian Cioloș, la consultările de luni.

„Noi considerăm că legea este neconstituțională și am arătat premierului că în articolul 2 foarte clar se spune că suveranitatea națională se manifestă de către autorități, alese prin vot direct și corect. (…) Vorbim aici de tot ceea ce înseamnă reprezentativitate, vedem ce spun oamenii, mergem foarte mult în teritoriu. (…) Hai să fim serioși, dacă rămânem cu acest sistem de alegere nu se va întâmpla nimic spectaculos, pentru că este greu să treci de barajul partidelor care au un număr impresionant de primari. Toate lucrurile astea le-am prezentat premierului, le-a ascultat”, a spus copreședintele PNL.

Blaga a precizat că PNL este dispus să amendeze proiectul de la Senat.

„Noi nu l-am amenințat nici cu moțiune, cum au făcut-o alții, nici că nu participăm la alegeri. (…) Eu cred că putem face și noi lucrul acesta în Parlament, există un proiect de lege în Senat. Noi suntem dispuși să-l și amendăm. Am înțeles că unii doresc alegerea și a președinților de Consilii Județene în două tururi, nu avem nimic împotrivă. Dorim doar ca tot mai mulți români să participe la procesul electoral, pentru că, până la urmă, asta face bine României. Nu rămâne moartă o lege importantă pe care am promovat-o, dintre cele cinci din Codul electoral, noua lege a partidelor politice. Am dat posibilitatea ca ele să se înființeze cu număr mai mici de membri, pentru că într-adevăr acolo era o problemă mare, eram unul dintre cele mai restrictive state europene din acest punct de vedere”, a explicat Blaga.

Citeşte şi: Dacian Cioloş: Guvernul susţine alegerile în două tururi, însă decizia trebuie asumată în Parlament