Vestea aşteptată de toţi şoferii din România. Ce se întâmplă cu ITP-ul

Un proiect de lege propune o nouă schimbare la Inspecția Tehnică Periodică. Acesta este gândit pentru cei prinși cu inspecția expirată.

16 aug. 2018, 11:57
Vestea aşteptată de toţi şoferii din România. Ce se întâmplă cu ITP-ul

În timp ce Guvernul nu susține nouă schimbare la ITP, preferând sancțiunile propuse de ordonanța care a intrat în vigoare în luna mai, noul proiect va fi supus la vot în Camera Deputaților.

Citeşte şi TAXA AUTO 2018. Află AICI totul despre noul timbru de mediu! Cât va costa pentru fiecare maşină în parte şi de când intră în vigoare

Nouă schimbare la ITP propune ca șoferii să aibă 15 zile la dispoziție să facă inspecția tehnică periodică după ce au fost prinși cu ITP-ul expirat. Cea mai importantă schimbare la ITP propusă este renunțarea la sancțiunea care prevede ridicarea imediată a plăcuțelor de înmatriculare și a certificatului de înmatriculare.

Desigur, noile reguli la ITP nu scapă șoferii de amendă, aceasta rămânând în vigoare și în nouă propunere care va fi supusă la vot în Camera Deputaților, instituție care are statutul de for decizional.

Principala modificare în favoarea șoferilor adusă de nouă propunere, respectiv păstrarea talonului, le va permite acestora să deplaseze vehiculul pe roți până la o stație ITP în vederea efectuării unei noi inspecții.

Schimbările în legislație aplicate începând cu 20 mai 2018 implicau scoaterea plăcuțelor de înmatriculare de pe vehicul, suspendarea înmatriculării și ridicarea talonului. Fără acestea, șoferul nu avea voie să mai conducă vehiculul pe drumurile publice și nici să-l tracteze, ci doar să-l transporte pe platformă până la o stație ITP sau la domiciliu, după preferințe și nevoi.