Klaus Iohannis a ajuns la Avocatul Poporului: Are instrumentele de a ataca această ordonanţă de urgenţă UPDATE

01 02. 2017, 08:21

UPDATE Preşedintele Klaus Iohannis a declarat, miercuri, că Avocatul Poporului i-a promis că va analiza cu celeritate OUG privind modificarea codurilor penale şi şi-a exprimat speranţa că mâine sau poimâine acesta va lua decizia corectă în privinţa sesizării CCR.

Iohannis a susţinut că există precedent şi că OUG poate fi atacată la Curte de Avocatul Poporului chiar dacă prevederile acesteia nu au intrat în vigoare. Preşedintele a mai spus că, dincolo de argumentele juridice, Avocatul Poporului trebuie să se uite şi în jur, la faptul că România este revoltată.


UPDATE Klaus Iohannisa ajuns la sediul Avocatului Poporului.

„Am decis să fac o vizită Avocatului Poporului, având în vedere că este, aşa cum spune denumirea, Avocatul Poporului, iar poporul este foarte supărat pe această situaţie. După părerea mea, Avocatul Poporului are şi instrumentele şi oportunitate de a ataca această OUG, care modifica aseară Codul penal şi Codul de procedură penală şi pentru a vedea ce se poate face am venit personal să discut cu Avocatul Poporului, domnul Ciorbea”, şi-a motivat el prezenţa la sediul instituţiei. 

Klaus Iohannis a fost întâmpinat de către Victor Ciorbea. ”Vorbim la finalul discuţiei”, a spus acesta după declaraţia preşedintelui.Avocatul Poporului nu poate ridica excepții de neconstituționalitate decât privitor la legi și la ordonanțe de urgență în vigoare sau ordonanțe simple, a declarat Avocatul Poporului (AP), Victor Ciorbea.

„În legătură cu Ordonanța de Urgență (pentru modificarea Codului penal — n.r.) aștept să văd Monitorul Oficial. Din câte am înțeles (…) aceasta ar urma să intre în vigoare peste zece zile, or potrivit art. 32 din Legea 47/1992 privind organizarea și funcționarea CCR, Curtea hotărăște asupra excepțiilor de neconstituționalitate ridicate direct de Avocatul Poporului privind constituționalitatea unei legi sau ordonanțe ori a unei dispoziții dintr-o lege sau ordonanță în vigoare, deci dacă intrarea în vigoare a ordonanței se va produce peste zece zile, în tot acest interval noi nu avem nicio competență”, a declarat Ciorbea, citat de Agerpres.
El a spus că, în ceea ce privește grațierea, s-a aprobat un proiect de lege care va fi trimis la Parlament în procedură de urgență.

„Se va dezbate de către Parlament, imediat după adoptare poate fi atacată cu obiecție de neconstituționalitate la CCR și de către grupurile parlamentare și de către domnul președinte și așa mai departe. Deci, privitor la grațiere nu se pune problema ca noi să ne pronunțăm în această fază (…) Noi avem posibilitatea în faza aceea, după adoptarea de către Parlament, alături de președintele României, alături de grupurile parlamentare, putem să facem obiecție de neconstituționalitate. După aceea, după ce legea a parcurs toate fazele, să spunem, și a fost promulgată de președintele României, atunci putem să ridicăm excepție de neconstituționalitate oricând”, a afirmat Victor Ciorbea.

El a menționat că în prezent este valabil ceea ce a spus președintele Iohannis și a pus în discuția CSM privind declanșarea unui conflict juridic de natură constituțională în cazul căruia CCR poate fi sesizată de CSM, Guvern, președinții Camerelor Parlamentului și de șeful statului.

„În faza aceasta poate fi sesizată CCR cu privire la un conflict juridic de natură constituțională de către cei pe care vi i-am spus, începând cu șeful statului, continuând cu președinții camerelor, guvern și așa mai departe”, a adăugat Victor Ciorbea.

Victor Ciorbea a declarat că Avocatul Poporului nu are nicio competență pentru a sesiza Curtea Constituțională în acest caz.

Declarația a fost făcută la scurt timp după ce președintele Klaus Iohannis a anunțat, chiar în ședința CSM, că îl va vizita pe Ciorbea pentru a-i cere să aibă o poziție pe acest subiect.

„Nu înțelegeți? Noi nu putem sesiza nimic. Lăsăm în seama CSM, a celor care pot sesiza CCR asupra conflictului juridic””, a insistat Ciorbea.

Acesta a spus că nu are ce să le transmită protestatarilor deoarece el nu face declarații politice.. 

„Dacă intră în vigoare peste 10 zile chiar nu avem nicio competență”, a mai spus Ciorbea.

La întrebările insistente ale jurnaliștilor, acesta a replicat tăios: ”Eu cred că nu vreți să înțelegeți…”.

Ciorbea a mai spus, referindu-se la afirmațiile președintelui Klaus Iohannis că se gândește să-i facă o vizită, că îl așteaptă „cu multă plăcere”.

„În legătură cu vizita domnului președinte, îl aștept cu multă plăcere, oricând suntem onorați de prezența domniei sale sau a unui demnitar atât de înalt al statului român și este bine că din când în când unii sau alții își mai amintesc și de această instituție care a apărut la noi, efectiv, în urmă cu 20 de ani”, a spus Ciorbea.

Preşedintele Klaus Iohannis a afirmat, miercuri, în şedinţa CSM, că se gândeşte să îi facă o „vizită” Avocatului Poporului, Victor Ciorbea, pentru a-i transmite personal că se aşteaptă o luare de poziţie a sa cu privire la OUG pe tema legilor penale.

Citeşte şi: Iohannis: Mă gândesc să-i fac o vizită Avocatului Poporului. Nu mi-e dor de el, dar vreau să-i transmit că aşteptăm o luare de poziţie