Viitorul gadgeturilor: Tehnologia se poartă până şi în şosete

În sutien, în şosete, la încheietura mâinii, la piept sau în urechi: tehnologia se poartă, de acum încolo, peste tot pe corp, scrie joi France Presse, potrivit Agerpres.

RomaniaTV.net
09 ian. 2014, 09:26
Viitorul gadgeturilor: Tehnologia se poartă până şi în şosete

Utilizarea în creştere a accesoriilor ‘pret-a-porter’ conectate la un smartphone generează o industrie masivă, orientată către sport şi sănătate şi menită a îmbunătăţi viaţa utilizatorilor, de la nou-născuţi la cei vârstnici.

‘Hainele sunt viitorul calculator’, susţine Davide Vigano, directorul companiei Heapsylon, care a prezentat sutienul, tricoul şi şosetele conectate la smartphone şi destinate sportivilor, cu ocazia salonului high-tech International CES din Las Vegas.

Produsele promit îmbunătăţirea antrenamentelor şi supravegherea sănătăţii utilizatorului, cu ajutorul unor ‘senzori textili’, integraţi în material pentru a fi mai confortabili, şi utilizarea combinată a unui emiţător în şosete şi a unui monitor la nivelul pieptului. ‘Se realizează o imagine mai exactă (a activităţii realizate) când se folosesc împreună şosetele şi sutienul’, subliniază Vigano.

Citeşte şi Cea mai ciudată DEPENDENŢĂ a unei tinere în era tehnologiei: „Îmi consumă toată viaţa”

Precum numeroase alte tehnologii portabile nou intrate pe piaţă, produsele Heapsylon sunt însoţite de un ‘antrenor virtual’ care să-l motiveze pe utilizator şi să-l ajute să-şi îmbunătăţească tehnica.

Sportul şi păstrarea în formă sunt domeniile de predilecţie pentru tehnologia pret-a-porter, liderii în acest segment fiind brăţările FitBit sau Nike Fuel Band, precum şi ceasurile inteligente Pebble, notează agenţia franceză de presă.

Mai multe modele de ochelari conectaţi la smartphone sunt, de asemenea, expuse la salonul din Las Vegas, cu toate că cei mai celebri dintre aceştia, ochelarii Google, nu sunt reprezentaţi oficial.

Piaţa dispozitivelor pret-a-porter inteligente ar putea creşte de la 1,4 miliarde de dolari în 2013 la 19 miliarde până în 2018, potrivit previziunilor Juniper Research.

Şi dezvoltatorii de aplicaţii mobile sunt interesaţi de astfel de aparate, pe care le utilizează în combinaţie cu telefoanele inteligente în special în scopuri medicale, precum măsurarea tensiunii, ritmului cardiac sau glicemiei.

‘Unul din marile beneficii ale acestei tehnologii este că vă permite să preluaţi controlul asupra sănătăţii dumneavoastră’, subliniază vicepreşedintele Samsung, David Lowe.

De exemplu, continuă AFP, monitoarele cardiace şi de tensiune ale companiei americane Qardio permit supravegherea sănătăţii utilizatorului pe smartphone şi transmiterea datelor către un terţ, cum ar fi doctorii. Rosario Iannella, unul din fondatorii Qardio, foloseşte tehnologia pentru a supraveghea de la distanţă starea de sănătate a mamei sale, care locuieşte în Italia.

Producătorii se orientează în prezent către îmbunătăţirea aspectului dispozitivelor inteligente, care nu este mereu prea atrăgător. ‘Primele produse de pe piaţă sunt mari, voluminoase şi se pretează unui public masculin şi tehnofil’, consideră Robe Enderle, un analist specializat în sectorul tehnologic. ‘Pentru femei, acestea ar trebui să fie mai mici şi mai orientate către modă’, continuă specialistul.

Mai multe produse prezentate la Las Vegas par să se îndrepte în acest sens. Este şi cazul brăţării June, dezvoltată de compania franceză Netatmo, care ‘permite supravegherea expunerii la soare în timp real, însă arată ca o brăţară cu pietre preţioase’, potrivit unei responsabile a companiei.