Viol în lumea bună, înscenat de soţia unui fost senator. ” A alergat în jurul unei mese, dar a fost prinsă şi trântită în pat”

Un caz de presupus viol anima, în urmă cu aproape un secol, viaţa unui oraş de provincie. O doamnă dintr-o familie bună acuza un viol „monstruos“ la care ar fi fost supusă în casa unui militar de carieră.

05 iul. 2019, 11:24
Viol în lumea bună, înscenat de soţia unui fost senator. ” A alergat în jurul unei mese, dar a fost prinsă şi trântită în pat”

Ecourile episodului cu iz monden s-au păstrat prin intermediul documentelor de arhivă, ajungând până astăzi, prin eforturile unui împătimit de istoria oraşului Caracal. Istoricul Dumitru Botar a prezentat povestea sub titlul „Întâmplări din Caracalul de altădată”, în numărul 8 (66)/august 2017 al revistei de cultură Memoria Oltului şi Romanaţilor.

Citeşte şi Dani Oţil, ADEVĂRUL despre relaţia cu Mihaela Rădulescu. Ce se întâmplă între cei doi ACUM

Personajele întâmplării, conform istoricului Dumitru Botar, au fost doamna Elena Rădulescu Tudoran, „institutoare, era soţia lui Petre Rădulescu Tudoran şi el institutor, fost revizor şcolar şi senator de Romanaţi (1922), adică o persoană importantă din învăţământul local şi judeţean, fost director al Şcolii Generale nr. 1″ şi maiorul Teodor Căpitănescu de la Cercul de Recrutare Romanaţi. Doamna a depus o reclamaţie împotriva maiorului, iar superiorii acestuia elaborau, în 29.01.1923, o notă informativă în urma cercetării cazului de viol.

„A început să alerge în jurul unei mese, dar obosind a fost prinsă şi trântită în pat”

„Din documentul respectiv, aflăm că în ziua de 26.12.1922, d-na Tudoran, dorind să vorbească cu Maiorul Căpitănescu pentru a cere unele relaţii despre situaţia militară a fiului său, a solicitat prin soţia acestuia o întrevedere la el acasă. Maiorul Căpitănescu, auzind despre acest lucru, îi comunică printr-o carte de vizită că este de acord s-o primească între orele 7-8 seara, ceea ce s-a şi întâmplat, d-na Tudoran fiind condusă chiar de soţul său până la poarta maiorului. Fata din casă a primit-o şi apoi a condus-o în camera de dormit unde o aştepta gazda. Precizăm că, deşi d-na Căpitănescu nu era acasă, la domiciliul Maiorului se mai aflau: o bonă cu 2 copii, mama mare a d-nei Căpitănescu şi 2 ordonanţe ale ofiţerului. Din declaraţiile d-nei Tudoran rezultă că după 10-15 minute cât a durat convorbirea, a dorit să plece, dar Maiorul Căpitănescu a luat-o în braţe încercând s-o sărute, situaţie în care, văzând agresiunea ofiţerului, a început să alerge în jurul unei mese, dar obosind a fost prinsă şi trântită în pat, iar dacă nu s-a întâmplat nimic, s-a datorat nu rezistenţei opuse, cât datorită modului în care era îmbrăcată d-na Tudoran”, scria prof. Dumitru Botar în Memoria Oltului.

Continuareav articolului pe adevarul.ro.