Violatorii vasluieni ar putea fi castraţi. Când se discută proiectul de lege în Parlament şi cine îl susţine

Inițiativa legislativă privind castrarea chimică a pedofililor și violatorilor va fi readusă în discuție după vacanța parlamentară. Proiectul se află pe ordinea de zi a Camerei Deputaților, care este for decizional, după ce a trecut de Senat. Majoritatea senatorilor și deputaților vasluieni spun că vor susține această inițiativă, în condițiile în comisiile de specialitate o vor aviza favorabil. 

RomaniaTV.net
24 iul. 2015, 15:30
Violatorii vasluieni ar putea fi castraţi. Când se discută proiectul de lege în Parlament şi cine îl susţine

Cel mai important hop pentru ca acest proiect să devină act normativ este avizul Curții Constituționale, întrucât prin castrarea chimică se aduce atingere Codului Familiei. Jurisprudența internațională, însă, ar putea aduce o rezolvare acestei probleme. Castrarea chimică deja se practică în Franța, Germania, Polonia, Republica Moldova, Cehia, Marea Britanie. Există însă și voci care spun că violența nu ar trebui pedepsită tot cu violență, dar că s-ar impune majorarea pedepselor pentru infracțiunile la viața sexuală.

Citeşte şi: SONDAJ. Ce pedeapsă ar merita cei şapte tineri care au violat şi batjocorit o elevă din Vaslui?

Senatorul UNPR Ciprian Rogojan, unul dintre cei cinci inițiatori ai proiectului de lege privind castrarea chimică a pedofililor și violatorilor, a declarat, joi, că această inițiativă va fi readusă în discuție în septembrie, la începutul sesiunii parlamentare.

„Nu spun unde este pedofilia în floare, spun doar că e tragic să auzi așa ceva. Alături de mine sunt și alți colegi care au semnat această inițiativă legislativă și suntem de acord că termenul de «castrare chimică» este un pic dur, așa că probabil vom gândi varianta unui tratament cu substanțe chimice.

Am speranța ca, după 1 septembrie, când ne vom întoarce la muncă în Parlament, vom trece această lege și de Camera Deputaților, care este cameră decizională, și vom lua măsuri împotriva pedofililor și violatorilor. Suntem cu toții solidari cu tânăra din Vaslui și deși petițiile online nu au un fundament juridic, consider că fiecare inițiativă de a pedepsi astfel de abuzuri va ajuta”, a declarat pentru Agerpres.ro Ciprian Rogojan.

Senatoarea de Vaslui, Doina Silistru (PSD), s-a declarat de acord cu acest proiect de act normativ. Ea susține că, la momentul discutării lui în Camera Senatului, a votat „Pentru”.

„A fost dezbătut în Senat la noi și este trecut la Camera deputaților. Senatul a aprobat, dacă țin eu minte bine. La camera decizională acum nu mai există termene în care să fie dezbătut un act normativ, deci acum așteptăm să vedem ce decizie iau deputații. Eu am votat această inițiativă legislativă”, spune Doina Silistru.

Și deputatul Florin Ciurariu (PNL) este de acord cu castrarea chimică a violatorilor, în cazul în care comisiile de specialitate din Camera Deputaților își dau avizul.

„Am auzit de mai demult de proiectul ăsta. Eu știam că a picat. Probabil că acum e un pic modificat și va fi reluat. Eu aștept să-l văd concret și aștept să văd și opiniile colegilor din comisiile de specialitate. Dacă va fi într-o formă acceptabilă, voi vota «pentru»”, a spus Ciurariu.

Există însă și parlamentari care nu sunt de acord cu castrarea chimică a violatorilor. Unul dintre ei este senatorul Dan Marian (PNL). El spune că o infracțiune la viața sexuală nu poate fi pedepsită tot cu un act de violență, dar că mărirea pedepselor pentru astfel de fapte se impune.

Nu sunt de acord ca unul care a produs o violență să fie pedepsit tot prin violență. Cel mai corect este să se aplice pedeapsa cu închisoarea «a la long». Ca să dai un semnal în societate, poți să mărești pedeapsa. Pentru infracțiuni la viața sexuală să ai o inițiativă de mărire a pedepsei.

Apoi, după cum se vede, în România nu prea funcționează chestiile preventive. În mod normal se cunosc și potențialii violatori și potențialele victime, dar sistemul de prevenție nu merge. Așa că se impune majorarea pedepsei”, a spus Dan Marian.

Singura problemă care ar putea interveni în adoptarea normativului care pevede castrarea chimică a violatorilor și pedofililor ar fi neconstituționalitatra acestui act. Castrarea unui individ ar putea contraveni Codului Familiei prin imposibilitatea respectivului de a mai avea copii.

„Chiar dacă va trece acest proiect, cred că foarte mulți îl vor ataca, pentru că este într-adevăr o problemă de constituționalitate. Îi iei omului dreptul de a-și întemeia o familie. Există și situația în care o persoană care a făcut așa ceva se poate îndrepta. Emoțional, ești de acord cu castrarea, dar din punct de vedere constituțional, este o situație în care nu știu dacă va sta în picioare„, mai spune Doina Silistru.

Citeşte şi: IMAGINI EXPLICITE descoperite de ANCHETATORI în telefonul unuia dintre tinerii violatori ai fetei din Vaslui

Cu toate acestea, Curtea Constituțională ar putea accepta castrarea chimică a violatorilor și pedofililor ca pe un act de aliniere a legislației românești la jurisprudența europeană. În momentul de față, castrarea chimică se practică în țări ca Franța, Germania, Polonia (a fost prima țară din UE în care s-a introdus această pedeapsă, în 2009), Republica Moldova și Cehia. De asemenea, în Marea Britanie violatorul sau pedofilul poate alege dacă vrea castrarea sau pedeapsa cu închisoarea.