TENSIUNI la summitul G20. VLADIMIR PUTIN ar pleca mai devreme de la reuniune UPDATE

Preşedintele rus Vladimir Putin intenţionează să plece mai devreme decât era prevăzut de la lucrările summitului G20 de la Brisbane, a anunţat sâmbătă o sursă din cadrul delegaţiei ruse, în contextul în care liderul de la Kremlin se confruntă cu o presiune crescută a liderilor occidentali pe fondul crizei din Ucraina.

15 nov. 2014, 13:03
TENSIUNI la summitul G20. VLADIMIR PUTIN ar pleca mai devreme de la reuniune UPDATE

Programul pentru a doua zi s-a schimbat. A fost scurtat„, a declarat această sursă din cadrul delegaţiei ruse pentru AFP, citat de Agerpres.

Preşedintele rus va participa duminică la reuniunile summitului dar nu va fi prezent la dejunul oficial şi va susţine mai devreme decât era prevăzut conferinţa sa de presă. „Acest dejun era mai mult un soi de divertisment”, a adăugat sursa citată.

Vladimir Putin a fost confruntat în legătură cu poziţia Rusiei referitor la Ucraina de către mai mulţi lideri la summitul G20 de la Brisbane, inclusiv de către preşedintele american Barack Obama, potrivit Reuters. Liderii occidentali au ameninţat cu impunerea de sancţiuni suplimentare dacă Rusia nu-şi retrage trupele şi armamentul din ţara vecină, punând în umbră discuţiile cu privire la modalităţile de creştere economică nivel mondial.

Potrivit Reuters, un oficial rus a declarat că Putin intenţionează să plece mai devreme pentru că trebuie să participe la o serie de întâlniri la Moscova.

Liderul de la Kremlin a fost, se pare, vizibil deranjat de schimburile de replici avute la summit cu o serie de lideri occidentali, printre care şi premierul canadian Stephen Harper.Cred că vă voi strânge mâna, dar am un singur lucru să vă spun: trebuie să plecaţi din Ucraina„, i-a spus Harper lui Putin la summit, potrivit purtătorului său de cuvânt, Jason MacDonald.

Răspunsul lui Putin la acest comentariu nu a fost unul pozitiv, a precizat MacDonald, fără a furniza alte detalii.

CITEŞTE ŞI: Ucraina îşi RETRAGE toate SERVICIILE PUBLICE din regiunile aflate sub control separatist

UPDATE Un purtător de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a dezminţit informaţiile potrivit cărora preşedintele rus Vladimir Putin intenţionează să părăsească mai devreme summitul G20 din cauza criticilor privind conflictul din Ucraina, informează sâmbătă DPA.

Vladimir Putin va rămâne până la sfârşitul summitului, duminică după-amiază, a declarat Dmitri Peskov pentru agenţia de presă Interfax, adăugând că toate discuţiile pe care preşedintele rus le-a avut cu alţi lideri la summit au fost până în prezent exclusiv despre Ucraina şi sancţiunile impuse Rusiei din cauza conflictului din ţara vecină.

Întrevederea privată pe care Vladimir Putin a avut-o cu cancelarul german Angela Merkel a durat neaşteptat de mult. Cei doi lideri au discutat timp de peste o oră la hotelul unde era cazat Putin, au declarat surse diplomatice pentru DPA.