PREZIDENŢIALE. Votul cu urna de mobilă va fi exercitat în funcţie de decizia preşedintelui secţiei de votare

RomaniaTV.net
31 10. 2014, 15:23

ALEGERI PREZIDENŢIALE 2014. În aplicarea dispoziţiilor art. 45 alin. (1) din legea nr. 370/2004 pentru alegerea preşedintelui, republicată, cu modificările şi completările ulterioare, pentru verificarea condiţiei ca alegătorii să fie netransportabili din motive de boală sau invaliditate, preşedintelui biroului electoral al secţiei de votare, în condiţiile art. 43 alin. (3) din aceeaşi lege, va analiza orice acte medicale sau alte acte oficiale anexate în copie cererii de exercitare a dreptului de vot prin intermediul urnei speciale din care să rezulte că persoanele respective sunt netransportabile’, se arată într-o decizie a BEC adoptată în şedinţa de vineri.

Potrivit deciziei, din conţinutul înscrisurilor trebuie să se poată stabili lipsa posibilităţii de autodeplasare a alegătorului, nefiind necesar ca acestea să cuprindă în mod expres sintagma ‘persoană netransportabilă’.

În soluţionarea cererilor de exercitare a dreptului de vot prin intermediul urnei speciale, preşedintele biroului electoral al secţiei de votare va putea să întreprindă şi alte verificări, apelând la orice mijloace de informare, în cazul în care înscrisurile anexate cererii se precizează doar un cod de boală sau de invaliditate, urmând ca pe baza acestor informaţii să se aprecieze, în măsura posibilului pentru o persoană informată în mod rezonabil, asupra compatibilităţii bolii cu posibilitatea de autodeplasare a alegătorului, se arată în decizia BEC.

ALEGERI PREZIDENŢIALE 2014. De asemenea, la persoanele internate care au drept de vot, cererile privind exercitarea dreptului la vot prin intermediul urnei speciale vot putea fi înaintate la oricare dintre secţiile de votare stabilite prin decizia biroului electoral judeţean sau, după caz, a biroului electoral al sectorului municipiului Bucureşti competent. În soluţionarea cererilor nu vor fi solicitate alte dovezi decât cele care atestă că alegătorul este internat în spital la data scrutinului.

Potrivit deciziei BEC, personalul medical şi însoţitorii persoanelor internate nu se încadrează în categoria persoanelor prevăzute de art. 45 alin (5) din legea 370/2004, republicată.

Alegătorilor care la data scrutinului beneficiază de asistenţă socială într-un cadru instituţionalizat – cămine, azile de bătrâni – nu li se aplică dispoziţiile derogatorii de la art. 45 alin (5). În cazul în care la data alegerilor persoanele respective sunt netransportabile, vor fi aplicate dispoziţiile legii.