VOUCHERE DE VACANŢĂ şi de fertilizare la supermarket. „Se întâmplă foarte des”

Voucherele de vacanță rămân în continuare o enigmă. Mulți încă se plimbă cu ele printre casele de marcat pentru a testa dacă pot cumpăra produse alimentare.

RomaniaTV.net
17 feb. 2019, 09:11
VOUCHERE DE VACANŢĂ şi de fertilizare la supermarket. „Se întâmplă foarte des”

Voucherele de vacanță nu sunt bonuri de masă. Deși cu un click pe Google poți afla exact pentru ce pot fi utilizate și în ce mod, încă există persoane care își încearcă norocul pe la casele de marcat din supermarketuri.

„Se întâmplă foarte des să vină persoane cu bonurile de vacanță în mână și să ne întrebe dacă pot achita produsele din magazin cu ele. Le explicăm de fiecare dată că nu sunt acceptate, însă insistă susținând că în alte locuri le-au putut utiliza. Și asta nu se întâmplă doar cu tichetele de vacanță. Am avut și situații în care au venit cu vouchere primite pentru fertilizare, sau de alte tipuri”, a declarat, pentru DC News, o casieră de la un supermarket Carrefour. 

Voucherele de vacantă pot fi folosite de cei care le-au primit doar pentru cazare. Pentru extinderea serviciilor pe baza tichetelor, acest lucru este posibil doar prin intermediul agențiilor de turism.

VOUCHERE DE VACANTA 2019. Cum pot fi folosite tichetele de vacanţă. Ce trebuie să ştie bugetarii

Vouchere DE VACANTA 2019. Cum folosiți tichete de vacanță

– cu vouchere de vacanță puteți lua alături pe oricine doriți, membru al familiei sau prieten.  

– vă puteți acoperi orice cheltuială din concediul de odihnă, singura condiție fiind ca acesta să fie efectuat în România. 

– valoarea maximă a voucherelor va fi egală cu șase salarii de bază minime brute. 

– valoarea nominală permisă pentru fiecare voucher de vacanță pe suport de hârtie va fi multiplu de zece lei, dar nu mai mult de 100 de lei

VOUCHERE DE VACANŢĂ 2019. Veşti proaste pentru bugetari, schimbările au apărut în Monitorul Oficial


OUG 8/2009 (aplicabil pana in la 1 Ian 2021) – Art .1 (8) Prestarea serviciilor achiziţionate de către unităţile afiliate prin intermediul voucherelor de vacanţă se face în structuri de primire turistice, autorizate de Autoritatea Naţională pentru Turism.

ART. 4 (1) Operatorii economici cu activitate de turism din România, autorizaţi de Autoritatea Naţională pentru Turism, conform Ordonanţei Guvernului nr. 58/1998 privind organizarea şi desfăşurarea activităţii de turism în România, aprobată cu modificări şi completări prin Legea nr. 755/2001, cu modificările ulterioare, care deţin structuri de primire turistice clasificate şi/sau agenţii de turism licenţiate şi care acceptă vouchere de vacanţă ca modalitate de plată, se denumesc, în mod convenţional şi în înţelesul prezentei ordonanţe de urgenţă, unităţi afiliate.

(2^2) Voucherele de vacanţă emise pe suport electronic pot fi alimentate exclusiv cu valoarea nominală a voucherelor de vacanţă acordate de către angajator şi pot fi utilizate doar pentru achiziţionarea de servicii turistice în unităţile afiliate, definite potrivit art. 4 alin. (1).

 

Art. 7. (2) Constituie contravenţie şi se sancţionează cu 14 puncte – amendă şi retragerea certificatului de clasificare, respectiv a licenţei de turism acceptarea de către unităţile afiliate de vouchere de vacanţă pentru achiziţionarea de servicii care nu îndeplinesc condiţiile pachetului minim de servicii prevăzut la art. 1 alin. (7).

 HG 215/2009

ART. 22 (1) Unităţile afiliate, definite potrivit art. 4 din ordonanţa de urgenţă, pot încheia contracte de prestări de servicii cu unităţile emitente dacă deţin licenţă de turism valabilă în cazul agenţiilor de turism şi, respectiv, certificat de clasificare 14 valabil în cazul structurilor de primire turistice, conform prevederilor legale în vigoare

 

Legea 165/2018 – (aplicabila pentru voucherele de vacanta din 1 ian 2021)  Art.8  (6) Biletele de valoare pot fi utilizate doar pe teritoriul României, în termenul de valabilitate şi numai pentru achiziţionarea bunurilor şi serviciilor pentru care au fost emise.

Vouchere DE VACANŢĂ 2019. Ce trebuie să știe beneficiarii

 Beneficiarii voucherelor de vacanță trebuie să știe că, cu aceste tichete, pot achiziționa servicii precum cazare, masă, transport, servicii de tratament și de agrement sau pachete turistice. Legea impune însă la folosirea voucherelor achiziționarea a cel puțin o noapte de cazare. Locațiile în care vor fi folosite voucherele trebuie să aibă autorizație / licență de la Autoritatea Națională pentru Turism. 

De asemenea, trebuie să știți că doar angajații care au primit voucherele de vacanță sunt singurii îndreptățiți să le utilizeze. Acestea nu pot fi comercializate, nici folosite în alte scopuri decât cele amintite mai sus. Nu se restituie rest de bani de lavoucherul de vacanță.

Comenzile de achiziție pentru voucherele de vacanță sunt transmise de către angajator companiilor care emit astfel de beneficii. Acestea conțin următoarele date: numele și prenumele beneficiarilor; codul numeric personal al fiecărui beneficiar; numărul voucherelor de vacanță pentru fiecare beneficiar; valoarea nominală a voucherului de vacanță și valoarea nominală totală a voucherelor de vacanță acordate fiecărui beneficiar.