YouTube Shorts e disponibil în România. Cum vrea Google să rivalizeze TikTok și Instagram Reels

12 07. 2021, 14:14

YouTube Shorts a prezentat prima oară în septembrie 2020, când putea fi accesat în 26 de ţări. Acum, serviciul va fi disponibil în peste 100 de ţări din întreaga lume.

Chiar dacă clipurile scurte puteau fi vizionate pe platforma Youtube şi anterior, utilizatorii vor putea accesa din acest moment instrumentele de creaţie Shorts. Acestea includ o cameră cu mai multe segmente pentru combinarea mai multor decupaje video, posibilitatea de a înregistra cu muzică, de a alege setările de viteză şi multe altele, conform News.ro.

YouTube Shorts e disponibil în România. Ce funcţii sunt incluse pentru a recompensa creatorii de conţinut

Noile funcţii YouTube Shorts includ posibilitatea de a folosi conţinut audio, nu doar din alte videoclipuri scurte, ci şi din videoclipurile de pe YouTube. Utilizatorii pot să contribuie într-un mod creativ asupra conţinutului pe care adoră să-l vizioneze pe Youtube, pentru a putea să atragă astfel noi segmente de public, fie pentru a obţine reacţii la glumele lor preferate, a testa cea mai recentă reţetă a unui creator sau a repune în scenă unele scheciuri.

Astfel, creatorii vor deţine controlul şi vor putea să renunţe dacă nu doresc ca videoclipurile lor lungi să fie remixate.

De asemenea, prin extinderea internaţională a YouTube Shorts este lansată o nouă serie de funcţii:

  • adăugarea de text în anumite puncte din videoclip;
  • adăugare automată de subtitrări în videoclipul scurt;
  • înregistrare de până la 60 de secunde cu camera Shorts;
  • adăugare de clipuri video din galeria telefonului la înregistrările realizate cu camera Shorts;
  • adăugare filtre de bază pentru corecţia culorilor în videoclipurile scurte, urmând a fi lansate mai multe efecte în viitor.

Citeşte şi: Jamila Cuisine are un venit săptămânal de mii de euro din Youtube, iată cum a reușit

Cum poţi monetiza din YouTube Shorts, noul serviciu de clipuri scurte

„Vrem să fie uşor şi distractiv să creezi videoclipuri scurte. Pe măsură ce dezvoltăm Shorts împreună cu creatorii şi artiştii noştri, vom adăuga mai multe funcţii pe care să le testeze utilizatorii”, a declarat  Todd Sherman, manager global de produs pentru YouTube Shorts.

Serviciul Shorts este o nouă modalitate de a viziona şi a crea pe YouTube. Google a căutat diverse moduri de a genera bani din videoclipurile scurte şi de a recompensa creatorii pentru conţinutul lor, inclusiv Fondul YouTube Shorts anunţat recent, un fond de 100 milioane de dolari distribuit în 2021 şi 2022.

„Ştim că ne va lua un timp pentru a face totul cum trebuie şi suntem abia la început. Abia aşteptăm să încerci Shorts şi să ne ajuţi să creăm o experienţă video în formă scurtă de primă clasă, chiar pe YouTube”, a spus Sherman.

Prin YouTube Shorts, artiştii şi creatorii vor avea o bibliotecă vastă de melodii pe care să le folosească în videoclipurile scurte, de la peste 250 case de discuri şi editori, inclusiv Grupul Universal Music, Sony Music Entertainment şi Sony Music Publishing, Warner Music Group şi Warner Chappell Music, Believe, Merlin, Because Music, Beggars şi Kobalt.

O altă componentă importantă este că utilizatorii serviciului Youtube Shorts pot să găsească videoclipurile scurte care le plac, fiind o oportunitate şi pentru creatori  de a fi descoperiţi.

La nivel global, playerul YouTube Shorts a depăşit 6,5 miliarde de vizionări zilnice globale.

YouTube a plătit peste 30 de miliarde de dolari creatorilor de conţinut

Shorts va fi integrat în experienţa YouTube pe care utilizatorii deja o cunosc. De exemplu, dacă un utilizator aude un fragment dintr-o melodie într-un videoclip scurt, poate cu uşurinţă să găsească melodia completă, să vizioneze videoclipul muzical sau să afle mai multe despre artist.

YouTube a ajutat o întreagă generaţie de creatori să-şi transforme creativitatea într-o sursă de venit şi să devină următoarea generaţie de companii media. În ultimii trei ani, a plătit peste 30 de miliarde de dolari creatorilor, artiştilor şi companiilor media.

Versiunea beta a Shorts este lansată la nivel global şi va fi disponibilă în curând pentru toţi utilizatorii din România.

Citeşte şi: Dana Budeanu se retrage de pe YouTube. Motivul pentru care şi-a şters toate clipurile: „Nu va mai exista”