ZIUA PAMANTULUI 2017, Idei pentru Ziua Pamantului: NASA, SOS către extratereştri

22 04. 2017, 05:30

ZIUA PAMANTULUI 2017, Idei pentru Ziua Pamantului Ziua Pământului oferă oportunitatea de a sensibiliza opinia publică din întreaga lume cu privire la provocările care pot distruge bunăstarea planetei și viața pe care o susține Pământul.

În 2017, manifestările au ca slogan „Educația pentru mediu și climă”, fiind dat startul Campaniei de educație la nivel mondial pentru următorii trei ani, potrivit www.un.org. Educația este fundamentul progresului. Populația trebuie informată, astfel încât să înțeleagă conceptele din sfera schimbărilor climatice și să fie conștientă de amenințarea fără precedent a planetei noastre. Educația pentru apărarea și întreținerea mediului este un motor nu numai pentru adunarea de votanți în favoarea legilor și politicilor de mediu și de climă, ci și pentru accelerarea dezvoltării tehnologiilor și locurilor de muncă ecologice.

Pentru atingerea obiectivului Campaniei de educație la nivel mondial pentru mediu și climă până la Ziua Pământului din anul 2020, când se marchează 50 de ani de la prima celebrare a zilei, este necesar să se producă o schimbare, atât la nivelul valorilor, abilităților, cât și la nivelul atitudinilor, în mod special al modelelor de gândire, iar această schimbare nu poate fi realizată decât prin intermediul educației (sub toate formele sale — formală, non-formală și informală), potrivit www.earthday.org.

Organizația Națiunilor Unite invită toate statele membre, organizațiile din sistemul ONU, organizațiile internaționale, regionale și subregionale, societatea civilă, organizațiile neguvernamentale și părțile interesate, să urmărească și să sensibilizeze publicul cu privire la Ziua Internațională a Planetei Pământ.

În prezent, peste un miliard de oameni, de la Beijing la Cairo, de la Melbourne la Londra, de la Rio la Johannesburg sau de la New Delhi la New York, își exprimă interesul pentru protejarea planetei, participând la diverse acțiuni dedicate acestei zile.

În București, Ziua Pământului este marcată de Muzeul Național de Geologie, prin evenimentul „Ziua porților deschise”, organizat de Institutul Geologic al României și în cadrul căruia specialiștii vor ghida participanții prin toată istoria Pământului, explicând, pe înțelesul tuturor, cum fiecare verigă din evoluția planetei noastre este legată de un „dezastru” benefic, care a creat imaginea actuală a Pământului.

Un alt eveniment, intitulat „GO FOREST”, se va desfășura în Parcul Crângași, fiind organizat de Primăria Sectorului 6, prin Centrul Cultural European Sector 6, în parteneriat cu Inspectoratul Școlar al Municipiului București și Asociația Inițiativa Ecologistă Europeană. ‘GO FOREST’ presupune două scene distincte, pe care vor avea loc manifestări simultane: concerte, spectacole de dans, artă stradală, workshop-uri.

La 22 aprilie 1970, a luat ființă mișcarea pentru protejarea mediului, marcându-se pentru prima dată Ziua Pământului prin manifestații anti-poluare pe întreg teritoriul Statelor Unite, la care au participat aproximativ 20 de milioane de americani. Ca urmare a acestor manifestații, senatorul american Nelson a reușit să convingă politicienii de necesitatea adoptării unei legislații corespunzătoare pentru protecția mediului înconjurător: legea aerului curat, a controlului substanțelor toxice, a calității apei etc.

De atunci, în fiecare an, această zi a fost marcată pentru a aduce în atenția oamenilor necesitatea protejării mediului înconjurător, pentru a conștientiza populația privind necesitatea conservării resurselor naturale ale lumii și pentru ca problematica ecologică să devină parte integrantă a educației și culturii. Douăzeci de ani mai târziu, Ziua Pământului a devenit globală, mobilizând 200 de milioane de oameni în 141 de țări și ridicând problemele de mediu pe scena mondială.

Declarația de la Rio, din 1992, adoptată în cadrul Conferinței Organizației Națiunilor Unite despre Mediu și Dezvoltare, recunoaște responsabilitatea colectivă a oamenilor de a promova armonia în toate legăturile cu natura și Pământul, pentru a obține un echilibru echitabil între nevoile economice, sociale și cele de mediu ale generațiilor prezente și viitoare ale omenirii.

Ziua Pamantului 2017 va fi pe data de 22 aprilie, iar compania Apple se lauda in aceasta perioada cu toate eforturile pe care le depune pentru a proteja planeta pe care traim. Astazi cei de la Apple au decis sa publice 4 clipuri video pentru Ziua Pamantului 2017 prin care explica unele dintre masurile pe care le folosesc pentru a proteja pamantul si a-i prelungi existenta. In primul clip video dedicat pentru Ziua Pamantului 2017, compania Apple explica la ce sunt utile fermele solare din China care produc 40 MW de energie. Apple ne explica de Ziua Pamantului 2017 ca ele asigura electricitatea necesara functionarii tuturor cladirilor de birouri si magazinelor sale din tara, dar si pentru a asigura iarba unor yaci. AL doilea clip video pentru Ziua Pamantului 2017 are menirea de a ne arata niciuna dintre locatiile chinezesti in care sunt fabricate produse ale Apple nu trimit deseuri in gropi de gunoi.

Apple explica de Ziua Pamantului 2017 ca totul a inceput in momentul in care un manager al diviziei care monitorizeaza productia iPhone a vizitat una dintre fabricile de asamblare. Al treilea clip video de Ziua Pamantului 2017 ne explica de ce Apple produce transpiratie sintetica pentru a testa Apple Watch si AirPods. Apple ne spune de Ziua Pamantului 2017 ca vrea sa se asigure de faptul ca toate produsele sale pot fi utilizate in siguranta de catre noi chiar daca le folosim cand suntem transpirati, peste 10 litri fiind produsi si folositi anual. In ultimul clip video pentru Ziua Pamantului 2017, cei de la Apple ne explica modalitatile prin care aerul din exteriorul unei cladiri este folosit pentru a aerisi o cladire. In explicatia oferita pentru Ziua Pamantului 2017, cei de la Apple spun ca acest sistem poate reduce cu pana la 35% dependenta de aparatele de aer conditionat, noul sau campus bazandu-se seiros pe asta. 

Ziua Pământului 2017. NASA ne oferă ocazia să „adoptăm” o parte din Terra şi lansează un SOS către extratereştri – FOTO

 

Cu câteva zile înainte de Ziua Pământului, care se serbează pe 22 aprilie, NASA a lansat un site pe care oamenii pot „adopta” părţi ale planetei. Agenţia spaţială a împărţit Terra în 64.000 de zone care pot fi adoptate, iar utilizatorilor care îşi introduc numele pe site le este alocată una la întâmplare. NASA le oferă celor care participă la acest proiect informaţii (calitatea aerului, vegetaşie, faună) despre „zona lor” pe site-ul Earth Observing System Data and Information System, scrie Go4it.

Tot pentru a marca Ziua Pământului, NASA va face pe 26 aprilie, în parteneriat cu Amazon, primul livestream video la calitate 4K din spaţiu, în care va arăta cât de frumoasă este planeta noastră, dar şi problemele pe care le are.

Cercetătorii speră, probabil, să arunce o privire la stream şi o posibilă civilizaţie extraterestră avansată, care să ne ajute în viitor să trăim în armonie cu Terra.

Ziua Pământului 2017. Muzeul Naţional de Geologie prezintă vizitatorilor toată istoria Terrei într-un tur gratuit

Muzeul Naţional de Geologie îşi deschide porţile pentru public pe 22 aprilie, între orele 11.00-15.00, pentru a marca evenimentul “Ziua Pământului”, unde specialiştii vor ghida participanţii prin toată istoria Terrei printr-un tur gratuit al muzeului.

S-a născut acum 4.5 – 5 miliarde de ani, în urma unei explozii violente numită Big-Bang. A fost la început ca o minge de foc, acoperită de vulcani care aruncau nori de vapori şi de gaze. Aceştia, s-au adunat într-un strat gros, care a împedicat pătrunderea razelor Soarelui. Pe măsură ce stratul se îngoşa şi se răcea, aburii s-au transformat în picături de apă şi a început să plouă. A plouat mii de ani, iar sfera de foc a început să se răcească; aşa s-au format primele oceane şi primele zone de uscat. In oceanul primordial a apărut viaţa, primele creaturi fiind compuse dintr-o singură celulă. Milioane de ani mai târziu, unele bacterii (algele verzi-albăstrui) au început să se folosească de lumina Soarelui pentru a se hrăni. A apărut oxigenul, care a dat naştere stratului de ozon, iar formele de viaţă au început să se diversifice şi să ocupe tot mai mult spaţiu. După sute de milioane de ani s-a format primul continent (Pangeea). Apoi au apărut forme de viaţă evoluate, care au “urcat” din mare pe uscat. După alte sute de milioane de ani s-au format continentele, au apărut reptilele, iar vegetaţia a devenit mai bogată. Evoluţia a continuat de-a lungul anilor, continuă şi astăzi şi va continua, pentru că Pământul este o planetă vie, în strânsă legătură cu universul din care s-a născut.

În fiecare an, ziua de 22 aprilie este considerată “Ziua Pământului” şi este sărbătorită în majoritatea ţărilor lumii. În data de 22 aprilie 1970 a luat fiinţă mişcarea pentru protejarea mediului. De atunci, în fiecare an, această zi se marchează pentru a aduce în atenţia oamenilor necesitatea protejării mediului inconjurator, pentru a conştientiza populaţia privind necesitatea conservării resurselor naturale ale lumii şi pentru ca problematica ecologică să devină parte integrantă a educaţiei şi culturii. Protejând resursele naturale, protejăm în primul rând viaţa.

“Ziua Pământului” este un eveniment-simbol si un omagiu adus planetei, în dorinţa de a milita pentru un viitor mai bun, mai verde şi mai curat al planetei Pământ.

Cei care doresc să descopere trecutul planetei, urme ale primelor forme de viaţă, cum s-au transformat acestea în primele animale, cum au apărut plantele, cum s-au format continentele şi chiar cum a apărut omul, sunt aşteptaţi la evenimentul “Ziua porţilor deschise la Muzeul Naţional de Geologie”, organizat de către Institutul Geologic al României.

Specialiştii vor ghida participanţii prin toată istoria Pământului, explicând, pe înţelesul tuturor, cum fiecare verigă din evoluţia planetei noastre este legată de un “dezastru” benefic, care a creat imaginea actuală a Pământului.

Cunoscând istoria zbuciumată a planetei, vom înţelege mai bine că Terra are nenumărate posibilităţi pentru a asigura supravieţuirea generaţiilor viitoare.

În 22 aprilie 2017, accesul in Muzeul Naţional de Geologie este permis în regim de gratuitate. Se vor deşfăsura ghidaje, în intervalul orar 11.00-15.00, în baza unei programări prealabile, numai pentru grupuri de minim 10 vizitatori, maxim 25 de vizitatori, informează organizatorii.