ZIUA SFÂNTULUI PATRICK 2017: Google sărbătoreşte ziua de 17 martie cu un logo special

16 03. 2017, 16:03

ZIUA SFÂNTULUI PATRICK 2017, 17 martie. Ziua Sfântului Patrick, sărbătorită în fiecare an pe 17 martie, este una dintre puţinele sărbători ce stârnesc festivităţi pe întreagă planetă. Pe lângă comemorarea Sfântului Patrick şi cea a sosirii creştinismului în Irlanda, sunt celebrate şi cultură, tradiţiile şi moştenirile irlandeze. 

Pe lângă apetitul pentru berea irlandeză, sărbătoarea creştină deschide cele mai spectaculoase parade şi petreceri pe străzile Dublinului, în primul rând, precum şi pe bulevardele din New York, Moscova, Munchen, Londra, Viena sau Sydney.

Timp de câteva zile, marile bulevarde roiesc de spiriduşi îmbrăcaţi în costume verzi, cu pălării colorate înalte şi purtând trifoiul ca simbol al patronului lor spiritual.

După obiceiul oricărei sărbători, în această zi se consumă multă bere, plăcintă cu stafide, se trimit mesaje şi celor dragi, felicitări cu rugăciuni şi urări irlandeze.

ZIUA SFÂNTULUI PATRICK 2017 este omagiată de Google printr-un Doodle colorat. Doodle-ul este vizibil în aproape toata lumea.

Irlandezii, împreună cu fanii acestei sărbători, iau parte în diferitele parăzi organizate peste tot în lume, purtând de la cel puţin un trifoi până la costume complet verzi. Barurile colorează berea în verde şi capitalele lumii îşi transformă monumentele de referinţă în verde.  De ceva timp, românii celebrează şi ei cu mare plăcere această zi, fiind organizate parade şi în Bucureşti. De exemplu, Sheraton Hotel împreună cu Hilton Hotel luminează Piaţă Română şi Calea Victoriei în verde, centrul devine gazdă parazilor, în timp ce majoritatea barurilor oferă bere pigmentată în verde clienţilor.

Dată de 17 martie este un moment prielnic pentru a ne reaminti faptul că între România şi Irlanda există conexiuni ce se extind dincolo de festivităţile de Sfântul Patrick. Recent, Irlanda şi România s-au bucurat împreună de o creştere economică solidă cu prognoze pozitive pentru viitor. Potrivit Forumului Economic Mondial, în 2015, Irlanda a avut parte de cea mai rapidă creştere economică în Europa (7.8%) urmată de România cu 3.9%. Rapoartele pe 2016 ,ne arată că cele două ţări au făcut schimb de locuri având de data aceasta România pe primul loc cu 4.8% urmată de Irlanda cu 4.3%.

ZIUA SFÂNTULUI PATRICK, 17 martie, are o însemnătate particulară pentru irlandezi, scrie Historia. Este una din cele mai importante zi din an, căci atunci îl sărbătoresc pe Sf. Patrick. La origini o sărbătoare catolică, în zilele noastre această festivitate e mai degrabă dedicată întregii culturi irlandeze şi este sărbătorită cu fast atât în Irlanda şi Marea Britanie, cât şi în Statele Unite.

Sfântul Patrick s-a născut în secolul al IV-lea în Britannia romană, dar este capturat de irlandezi şi ţinut captiv pe insulă timp de 6 ani. În acea perioadă se dedică religiei, iar tradiţia spune că a avut o revelaţie divină prin care Dumnezeu îi cerea să-I creştineze pe irlandezi. După ce evadează din captivitate, se întoarce în Irlanda în anul 432 şi începe procesul de creştinare a irlandezilor, până atunci adepţi ai politeismului. Coform folclorului irlandez, el s-a folosit de frunza de trifoi pentru a explica doctrina creştină a Sfintei Treimi.

Deşi Sfântul Patrick a fost urmat de mulţi alţi misionari, el a rămas principalul campion al creştinării irlandeze.

Iniţial, culoarea asociată Sf. Patrick era albastru, dar ulterior a început să se foloseacă mai mult verdele, culoarea simbol a Irlandei. Obiceiul de a purta funde verzi şi trifoi pentru sărbătorirea zilei de 17 martie (ziua morţii lui) datează încă din secolul al XVII-lea.

Sărbătoarea Sfântului Patrick era celebrată de irlandezi ca un soi de zi naţională încă din secolele IX-X, dar ziua oficială a fost inclusă în calendarul catolic abia la începutul secolului al XVII-lea. În 1903, Ziua Sfântului Patrick a devenit sărbătoare naţională în Irlanda, iar în anii ’90 a apărut şi Festivalul Sf. Patrick.

ZIUA SFÂNTULUI PATRICK. Cine a fost SFÂNTUL PATRICK

Sfântul Patrick, Iluminătorul Irlandei s-a născut în jurul anului 385, fiul lui Calpurnius, un colector de taxe roman. El a trăit în satul Bannavem Taberniae, undeva la gura râului Severn din Wales. Când Patrick avea 16 ani, ţinutul a fost atacat de piraţi şi el a fost unul din captivi. El a fost dus în Irlanda unde a fost vândut ca sclav şi pus să lucreze ca îngrijitor de porci pe un munte, numit Slemish în Antrim County. În perioada cât a fost sclav Patrick a învăţat limba irlandeză care i-a fost de folos mai târziu în misiunea lui viitoare.

ZIUA SFÂNTULUI PATRICK 2017. El a trăit în rugăciune şi singurătate pe munte timp de 6 ani. Sf. Patrick a avut două viziuni: în prima i se arăta că se va întoarce acasă, iar în a doua vedenie i se spunea că vaporul lui este gata. Pornind pe jos, Patrick a parcurs două sute de mile de-a lungul coastei. Acolo a reuşit să se îmbarce pe vapor şi s-a întors în Marea Britanie la părinţii săi.

Puţin mai târziu, s-a dus la Gaul şi a studiat preoţia în Auxerre, sub Sf. Germanus (prăznuit în 31 iulie). În cele din urmă, a fost sfinţit episcop şi i s-a încredinţat misiunea în Irlanda, urmându-i Sfântului Paladie (prăznuit în 7 iulie). Sf. Paladie nu a avut prea mult succes în Irlanda. După un an, s-a dus în Scoţia, unde a murit în anul 432.

Patrick a avut un vis în care un înger a venit la el ţinând în mână mai multe scrisori. Alegând una pe care scria Vocea Irlandezilor, i-a auzit pe irlandezi cum îl chemau înapoi la ei.

Cu toate că Sf. Patrick a avut rezultate deosebite în propovăduirea Evangheliei, el nu a fost nici primul nici unicul misionar în Irlanda. El a ajuns acolo în jurul anului 432 (deşi nu se ştie sigur anul), cam la un an după ce Sf. Paladie şi-a început misiunea în Irlanda. Pe coasta de sud-est mai erau şi alţi misionari activi, dar Sf. Patrick a avut cea mai mare influenţă în răspândirea cuvântului Evangheliei. De aceea, a rămas cunoscut drept „Iluminătorul Irlandei”.