9 destinaţii de vacanţă recomandate pentru luna august

Sunttem la mijlocul lunii iulie, sezonul estival este în toi, dar cei mai mulţi dintre preferă august ca şi lună de concediu. Pentru cei care nu s-au hotărât unde să meargă vara asta în concediu, momondo.ro ne ajută cu câteva idei, pe ultima sută de metri.
Filip Stan
15 iul. 2017, 13:55
9 destinaţii de vacanţă recomandate pentru luna august

1. Punta Cana, Republica Dominicană

Una din apele în care vei jubila înotând, Parcul Ecologic Indigenous Eyes din Punta Cana

Și dacă, de capul acestei provincii de pe coasta estică a Republicii Dominicane, n-ar fi decât cei 32 de kilometri de mândrețe de plajă, tot nu ne-am abține să o strecurăm în listă. 10 dintre mai sus numiții kilometri aparțin Plajei Bavaro, cândva dedicată mai degrabă localnicilor, actualmente plină ochi de călători veniți cu mic cu mare din toate colțurile de pe planetă.

Dar știm că băuturicile sorbite cu nesaț din nuca de cocos și pozele „spontane” făcute în valuri nebune de Atlantic, oricât de bine ar da pe contul de Instagram, nu sunt de-ajuns pentru că, așa cum spunem noi adesea, ce-i vacanța fără stimulare intelectuală? Că doar ne știi… Descoperă Parcul Ecologic Indigenous Eyes, o bucată de Republică Dominicană nemânjită de mână de om și rezervată cum nu se poate mai cu grijă, fă-ți loc spre oficiul de rezervări drumeții de aici și înoată în toate cele 5 piscine naturale.

După ce-ai domnit-o pe plajă și ți-ai hrănit intelectul, vei vrea, poate, să îți îndrepți atenția către păcătoasa adrenalină care de atâtea se face vinovată în viața cea de toate zilele. Decât să faci cine știe ce prostii acasă, mai bine fă un tur de 1300 de metri cu tiroliana, de la înălțimile pădurilor din Punta Cana. Cei 64 de kilometri la oră ar trebui să fie suficienți cât să-ți sature o vreme pofta de viață și de păcate.

2. Lisabona, Portugalia

Celebrul tramvai galben numărul 28 din Lisabona

Dacă vrei și tu, ca tot omul, să petreci concediul de august în străinătățuri, dar nu ți-a plăcut neam ideea banilor puși de-o parte, Lisabona trage cortina pentru tine și începe să danseze seducător din șolduri. Prețuri de toată frumusețea, marea învolburată cu surferii de pe care se preling picături sărate, bucătăria portugheză de la care nu o să-ți întorci prea abitir privirea și arhitectură ce parcă deplânge vintage-ul… cam asta are de spus capitala Portugaliei.

La cel mult două ore de la aterizare, năpustește-te sălbatic spre un Bacalhau a brás sau/și o porție de sardine încadrate de cartofi la cuptor, urmând să lași porția de scoici asezonate cu ulei de măsline, coriandru, usturoi și vin alb pentru după, după ce stomacul dă semnalul că ar fi pregătit din nou să-și reia postul. Fă sfânta digestie la distanță cât mai scurtă de punctul unde se sparg valurile și asigură-te că o ajuți după putință, udând-o pe alocuri cu binemeritate pahare de vin spumant portughez.

Și după ce soarele dă semne că are chef să cam spele putina, îndreaptă-te degrabă spre Bairro Alto și urmărește un frumos apus din Miradouro de Santa Catarina. Croiește-ți apoi drum spre unul din numeroasele baruri cu muzică live și… Dumnezeu cu mila, ce se-ntâmplă în Bairro Alto, acolo să rămână.

3. Oslo, Norvegia

Câți călători, atâtea guri căscate de splendoare, fjordului Preikestolen

Când vine vorba de o călătorie în Norvegia, prima întrebare ce răsună în majoritatea capetelor este legată de ceva ce trebuie să aibă legătură cu donarea unui rinichi sau altceva asemănător și la fel de bănos. Da, prețurile nu-s chiar un chilipir, dar să ne ierte Dumnezeu… ce vezi aici e sigur că nu mai vezi în altă parte și prea multe șanse la o doua viață nu ai. Și vorba-ceea – obrazul subțire cu cheltuială se ține.

Și, deși n-a zis nimeni vreodată că se duce în Norvegia să se bronzeze și să stea în apă până i se face pielea murătură, august, în nesfârșita-i bunăvoință, permite totuși defilarea în tricou și pantaloni scurți. Neîngăduit este ca, odată ajuns în capitala norvegiană, să nu dai o raită prin Parcul Vigeland, admirând cele 212 statui din bronz, granit și fier create de un singur artist, Gustav Vigeland, pe numele lui. O să te șocheze, o să te îmbie la poze, o să te îndemne la gânduri de decență îndoielnică, o să te revolte pe alocuri, dar o să-ți rămână încrustate bine în memorie pentru că nu adesea poate sculptura să trezească toate cele de mai sus în orice ochi neavizat. Unde mai pui că-i gratis.

Umila noastră părere este că, dacă tot treci de partea asta de Europă, n-ar trebui să te rezumi doar la capitală. Apucă cu amândouă mâinile tot ce are de oferit și bagă în desagă (metaforic vorbind!). Rezervă unul din tururile cu plecare din Oslo ce străbat fiordurile norvegiene și dedă-te drumețiilor făcute la înălțimi, peste curgeri năucitoare de ape, în peisaje care te vor lăsa jubilând.

4. Insula Kos, Grecia

Colorată și veselă ca o mărire de salariu, o oareșcare stradă din insula Kos

Grecia a meritat întotdeauna mai mult decât o privire fugară și, începând să-ți înșiruim ce are Grecia mai de soi, nu am face altceva decât să vindem castraveți grădinarului. Mai are rost să sporovăim despre plajele dumnezeiești, despre marea albastră – oglindă a cerului, despre soarele ce strălucește fără zgârcenie toată ziua, despre flori sau despre calmul ce nu face nicăieri casă mai bună cu petrecerile? Cu ce folos?

Ia-ți bilet degrabă către Kos, insula ce însumează 112 kilometri de țărm de la malul Mării Egee și unde peisajul promite o dihotonomie de munți stâncoși ce stau strajă plajelor acoperite de nisip fin. Așteaptă-te la petreceri, puhoaie de turiști și gălăgie, alătură-te nebuniei cât timp cafeaua din sânge-și face treaba și corpul poate duce, dar refugiază-te în calmul de la malul mării când simți nevoia să te reculegi și să așterni niscaiva calm peste materia cenușie.

5. Copenhaga, Danemarca

Atât de cochetă și-mbietoare îi Copenhaga pe timp de vară

Asemenea mai tuturor capitalelor europene ultra-civilizate, vremea face că, în cea mai mare parte a anului, Copenhaga inspiră aceeași senzație ca un proaspăt concediat, recent părăsit de iubită, căruia tocmai i-au tăiat curentul, iar telefonul i-a căzut în apă. Pe scurt, ușor deprimat. Vara, pe de altă parte…

Vei vedea soarele cum se spetește muncind, încăpățânându-se să nu se ducă la culcare nici picat cu ceară. Dar cum să te vaiți? Mai multă lumină pentru plimbări cu bicicleta (ne aflăm totuși în orașul adesea calificat drept „cel mai prietenos cu bicicliștii”), arborând zâmbete de-o politețe de care nu te credeai capabil domnișoarelor cu capete blonde. Și când simți că începi să asudezi zdravăn, dă fuguța pe plaja amenajată din fostul port industrial Brygge Harbour Bath și pune-te pe ciocnit pahare reci.

Încă te codești și șovăi în fața butonului de rezervare? Află atunci că tot august este luna festivalurilor în Copenhaga. Festivalul de Jazz de aici se întâmplă între 7 și 16 august și promite spectacole pe străzi, în piețe, în cluburi și în săli de concerte. Dacă muzica electronică este, însă, cea care îți face ție sângele să se-nfierbânte, găsește Festivalul Strøm, între 2 și 5 august. Oricum te va găsi el pe tine pentru că muzica va răsuna în cluburi, pe străzi, în parcuri, muzee și tot soiul de spații alternative.

6. Valencia

Cine a trecut prin viață fără să vadă Valencia, putea la fel de bine să-și petreacă existența într-o vie fără să știe ce gust au strugurii. În cel de-al treilea cel mai mare oraș spaniol este de mers tot anul, dar august (cu prelungire în septembrie) îl găsește la capacitatea maximă. Plaja plajă, sangria sangrie, horchata horchată și te vei întreba cum Dumnezeului au chef de muncă vreodată oamenii de-acolo cu o asemenea atmosferă de concediu. Ei, stai liniștit, nu prea au, dar cine poate să-i judece? Palmierii și portocalii de la tot pasul trebuie să fie tăietori recunoscuți de poftă de productivitate.

După ce te saturi de jucat volei pe plajă, deșertat beri și foamea se instalează, aruncă o privire pe faleză și alege restaurantul care-ți face cu ochiul. Comandă degrabă o paella cu fructe de mare (sortiment tipic valencian), dar roagă personalul simpatic să-ți permită să o aștepți în timp ce te delectezi cu o ensalada rusa, iar la sfârșit, dacă ți se oferă un shot digestiv din partea casei, fă bine și acceptă-l.

7. Ubud, Bali

Cine mai pătrunde barem noțiunea de timp în mijlocul teraselor de orez din Bali

Un lucru-i limpede ca lacrima: în momentul de față, Bali e pe val și se bucură de popularitatea crescândă a unei destinații tot mai râvnite, tot mai populare. Pesimiștii speculează cum că nu-i perioadă mai bună de a petrece o vacanță în Insula Zeilor decât… acum! Că dup-aia, cine știe, Dumnezeu cu mila…

Lăsând la o parte, dacă-i cu putință, plajele de pe care pare că tocmai s-au ridicat zeii Olimpului pentru a se duce să-și facă un duș, să mănânce ceva și privind mai departe de asemenea frivolități, acest pământ mistic este unul care-ți va răstălmăci spiritul. Spre deosebire de restul insulelor indoneziene care au trecut, mai devreme sau mai târziu la islamism, Bali este singura care a păstrat budismul în toată puritatea lui. Conservate sunt și ritualurile, tradițiile și dansurile, iar dacă îți place să fii primit cu surle și trâmbițe la aterizarea pe pământ nou, pariază toți banii pe ospitalitatea localnicilor.

Vizitează templele, înscrie-te la cât de multe drumeții te țin picioarele și plimbă-te printre terasele de ovăz, încadrate de cocotieri și palmieri și să nu dea sfântul să pleci fără să fi trecut pe la unul din saloanele de spa pentru un masaj de la mama lui. Iar când apusul începe să îmbrace atmosfera în vrajă, lasă ca pașii să-ți fie călăuziți spre unul din templele orașului pentru ceva muzică și dansuri tradiționale.

8. Edinburgh, Scoția

Dacă și tu invidiezi curajul și stilul de viață ale acestor caractere, trebuie să asiști la Frigne Festival

Dacă simți că niște analize minuțioase la sânge s-ar solda negreșit cu „carențe de evenimente culturale” și simți nevoia să-ți faci plinul de luni bune, alege Edinburgh. Și alege-l în august! Capitala Scoției abundă în festivaluri de sfârșit de vară. Dar să o începem cu începutul. Festivalul Fringe prestează de peste 68 de ani comedie, teatru, muzică, dans, cabaret, improvizație ețetera, câștigându-și reputația de loc unde comicii dau tot ce-au ei mai bun, iar anul acesta are loc între 4 și 28 august.

Între 12 și 28 ale aceleiași luni, Edinburgh International Book Festival îți dă cultură cât să aduci și-acasă. Conferințe ținute de autorii tăi preferați, lansări de cărți și rafturi întregi cu mai sus-numitele obiecte. Acum, cultură, cultură, dar trebuie să mai și mâncăm. Și înainte să te repezi în vreun restaurant cu prețuri biciuitoare, pune-o mai bine de un picnic în Grădina Botanică Regală de pe a cărui peluză ți se întind priveliști uimitoare asupra orașului. Dacă nu te poate ține omul departe de cunoaștere nici bătut în cuie, pentru 5 £ ai acces la o colecție impresionantă de plante.

9. California – Arizona – Nevada, Statele Unite ale Americii

Canionul Antilopei se vede cel mai bine cu prietenii. Dar stai să vezi cum se vede prin camera telefonului și pe profilul de Instagram…

Motive pentru un road trip în State? Câte fire de păr pe scalpul unui model la șampon, iar cu o organizare făcută ca lumea, vei ajunge să vezi o natură incredibilă, peisaje superbe, o istorie de-ți lasă gura apă și să te și distrezi ca un citadin care se respectă.

Înarmat la subțioară cu o hartă și cu o mașină închiriată, pornește-o din San Francisco, îndreaptă-te către Parcul Național Yosemite și lasă-ți ochii să se scalde în contrastul de netăgăduit dintre munții gri, acoperiți de zăpadă, și sălbăticia verde a pădurilor, ambii șezând de neclintit pe un cer albastru-lacrimă. Îndreaptă-te, mai apoi, spre Parcul Național Sequoia, păstrând totuși destulă energie pentru drumul până în San Diego și cele ce au să se întâmple acolo.

După ce-o pui de-o plajă californiană, o petrecere în aer liber, câteva ciocnituri de pahare americane și iei tot ce puteai de la mai sus numitul oraș, ia drumul către Valea Morții. Locul ăsta-i sinonim cu căldură mare, ariditate extremă și misticism. Rău n-ar fi să mai ieși din mașină, să-ți pui bocancii și tricoul de care nu mai ai nevoie după și să te încumeți la o drumeție.

Următoarea destinație să-ți fie, negreșit, Las Vegasul, călăuzindu-ți apoi pașii spre Marele Canion, urmat de Canionul Antilopei. Cuminte ar fi, ca unui asemenea voyage să îi rezervi măcar două săptămâni și câteva salarii bune.

DailyBusiness
Fum alb la Vatican! Cardinalul protodiacon va ieși la balconul central pentru a anunța „Habemus Papam!”
Spynews
Alertă ANM! Cum ne va afecta furtuna electrică, fenomenul care durează două săptămâni în România! Declarații de ultimă oră
Bzi.ro
Analiză stilistică și simbolică a Primului Cuplu din Stat, făcută de Vladimir Tătaru: George Simion sau Nicușor Dan?
Fanatik.ro
Ce să pui, de fapt, prin curte ca să nu mai vină căpușele. Este un truc pe care bunicii îl aplicau de fiecare dată și nu aveau deloc probleme
Capital.ro
Interzis în fața sau spatele blocului. Se cere semnătură la Asociația de Proprietari. Vecinii te pot bloca
Playtech.ro
Fostul sat pescăresc de pe marginea Dunării, cu plaje sălbatice și restaurante ascunse. O alternativă la litoral
DailyBusiness
Pe cine va vota Crin Antonescu în turul 2: Am pierdut singur și aleg liber! Refuz mobilizarea pentru o nouă „salvare a țării”
Adevarul
Bomba despre originea COVID-19. Studiul exploziv care zdruncină teoria Chinei și rescrie începutul pandemiei
wowbiz.ro
Vești crunte despre fiul lui Ionel Ganea! Medicii au făcut anunțul cutremurător despre micuțul de doi ani, în urma accidentului de proporții, provocat chiar de tatăl lui. L-au resuscitat, a fost băgat în operație de urgență, dar ulterior...
Spynews
Dan Alexa și soția lui divorțează! De ce s-a despărțit concurentul Asia Express de partenera lui, Andrada
Spynews
EXCLUSIV. Imagini dureroase de la înmormântarea lui Mircea Cîmpeanu! Familia și vedetele își iau rămas bun | VIDEO
Evz.ro
Un mare mister al Universului, rezolvat. Mare lovitură pentru știință
Ego.ro
Motivul pentru care s-au certat Smiley și Pavel Bartoș la Românii au Talent! ”A fost singurul!” EXCLUSIV
Prosport.ro
Donjuanul milionar de 53 de ani se însoară cu iubita cu 21 de ani mai tânără
kanald.ro
Culiță Sterp, implicat într-un accident pe autostrada. În ce stare se află artistul
Cancan.ro
Povestea tristă de viață a 'prințului adormit' din Arabia Saudită. De două decenii se află în comă, în urma unui accident rutier cumplit 😢
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
România a pierdut o mare actriță. A strălucit asemeni soarelui în teatru și în film. Faima ei a trecut granițele
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
Prezentatoarea TV a apărut în costum de baie, iar soțul ei a fost numit pe loc „cel mai norocos bărbat din lume”
stirilekanald.ro
Fiul lui Ionel Ganea se zbate între viață și moarte. Micuțul se află în comă indusă, iar medicii sunt rezervați: "Este ventilat mecanic"
Salariul minim crește din 1 mai 2025 și ajunge la 4.500 lei
MediaFlux
Bani în plus la pensie pentru românii care au muncit 10 ani în grupe de muncă! Cum se face de fapt calculul
Shtiu.ro
CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
”Străinii mi-au dezvăluit traumele de familie” – ce se întâmplă într-o ședință de constelații familiale