A apărut pensia pentru mamele casnice de care pot beneficia şi taţii. Ce valoare minimă a fost stabilită

Mamele casnice vor avea în curând parte de pensii. Totul este prevăzut într-un proiect legislativ al unei țări din Europa, care se aplică mamelor cu patru sau mai mulți copii.

23 ian. 2019, 06:13
A apărut pensia pentru mamele casnice de care pot beneficia şi taţii. Ce valoare minimă a fost stabilită

Guvernul conservator polonez a aprobat marţi un proiect legislativ ce prevede acordarea de pensii mamelor casnice cu patru sau mai mulţi copii, o măsură care ar putea creşte popularitatea conservatorilor în perspectiva alegerilor parlamentare, transmite Reuters.

Aşa-numita ‘pensie pentru mame’ va costa bugetul de stat circa 800 milioane de zloţi (212 milioane de dolari) în acest an şi aproximativ 11 miliarde de zloţi în următorii zece ani, au precizat într-o conferinţă de presă şeful guvernului, Mateusz Morawiecki, şi ministrul muncii, Elzbieta Rafalska.

‘Acest proiect este aşteptat şi foarte acceptat de societate. Aceasta arată că efortul (…) de a creşte mulţi copii se bucură de susţinere semnificativă în rândul polonezilor’, a subliniat Elzbieta Rafalska.

Conform proiectului, mamele cu patru sau mai mulţi copii ajunse la vârsta de pensionare, dar care nu au lucrat ani suficienţi pentru o pensie minimă, vor putea solicita din martie o sumă lunară de 1.100 zloţi (291 dolari). 

Numărul femeilor beneficiare este estimat la 86.000. De astfel de pensii vor putea beneficia şi taţii, dar doar dacă mama a decedat sau şi-a părăsit familia.

Proiectul legislativ mai trebuie aprobat de parlament, dominat de Partidul Lege şi Justiţie (PiS), şi promulgat apoi de preşedinte.

Planul se adaugă noilor politici sociale ale PiS, precum acordarea unei alocaţii de 500 de zloţi începând cu al doilea copil, care l-au ajutat să-şi păstreze susţinerea alegătorilor după succesul electoral din 2015.

Guvernul eurosceptic, care promovează valorile familiei şi creşterea demografică, într-o ţară cu 38 milioane de locuitori, se va confrunta cu noi alegeri parlamentare înainte de sfârşitul anului.

Cum este în România

În România, potrivit noii legi a pensiilor, femeile care au realizat stagiul minim de cotizare şi care au născut trei copii sau mai mulți copii, pe care i-au crescut până la vârsta de 16 ani, beneficiază de o reducere considerabilă a vârstei de pensionare.