A făcut accident vascular cerebral chiar când pleca de lângă Sfânta Parascheva. Peste 300 de pelerini au ajuns la spital

De aproape două zile, de când a început pelerinajul la Sfânta Cuvioasă Parascheva, la cortul SMURD de lângă Mitropolie au ajuns câteva zeci de pelerini care au avut nevoie de îngrijire medicală. Cei mai mulţi dintre ei aveau doar forme uşoare de hipotermie, dezhidratare sau căderi de calciu, însă au fost şi câteva persoane care au fost transportate la spital, pentru a primi îngrijire de specialitate. O femeie de 48 de ani, venită din Arad cu trenul, a ajuns la spital după ce i s-a făcut rău pe drum.

14 oct. 2018, 09:03

UPDATE: Peste 20.000 de persoane au participat la Sfânta Liturghie de la Catedrala Mitropolitană din Iaşi, care se desfăşoară pe pietonalul Ştefan cel Mare. Pelerinajul continuă, timpul de aşteptare al credincioşilor care vor să se închine la moaşte depăşind 12 ore.

Slujba a fost oficiată de zeci de preoţi, în frunte cu IPS Teofan, Mitropolitul Moldovei şi Bucovinei. La eveniment sunt prezenţi şi trei ierarhi din străinătate, respectiv din Grecia, Bulgaria şi Siria.

Potrivit autorităţilor, la eveniment participă peste 20.000 de persoane.

La slujbă asistă autorităţi locale, parlamentari şi şefi de instituţii. Din partea Administraţiei Prezidenţiale este prezent consilierul Constantin Dudu Ionescu.

Pe scenă au urcat cinci persoane din mai multe provincii ale ţării, cu vârsta de 100 de ani, care au primit Crucea Mitropolitană din partea IPS Teofan, Mitropolit al Moldovei şI Bucovinei.

Aceasta a fost adusă de ambulanţă cu respiraţie greoaie, secreţii spumoase, confuză şi epuizată, scrie zdi.ro. A fost supusă unui consult cardiologic, după ce a fost în tahicardie mai mult timp, fiind cunoscută şi cu diabet zaharat de tip II. A fost sunat soţul care a precizat că, în ultimele zile, a acuzat dureri puternice de cap şi în zona ochilor, iar acestora li s-au adăugat, odată ajunsă la Unitatea de Primiri Urgenţe (UPU) a Spitalului „Sfântul Spiridon” din Iaşi, şi dureri în regiunea toracelui şi insuficienţă respiratorie.

Citeşte şi MESAJE DE SFANTA PARASCHEVA 2018. Urări şi felicitări pentru cei ce îşi sărbătoresc onomastica de Sf. Parascheva

Pentru că insuficienţa respiratorie s-a menţinut şi după procedurile realizate de urgenţe, aceasta a fost transferată la Spitalul Clinic de Pneumoftiziologie. În UPU a ajuns şi un bărbat de 54 de ani, din Dâmboviţa, căruia i s-a făcut rău în timp ce pleca de la moaşte, a căzut şi şi-a fracturat braţul drept. La spital, medicii au constatat că are hipertesiune arterială şi că prezintă semnele unui accident vascular cerebral, dirijându-l către Spitalul de Neurochirurgie.

Peste 350 de persoane au avut nevoie de îngrijiri medicale în timp ce aşteptau la rând să se închine la racla Sfintei Cuvioase Parascheva şi cea a Sfintei Muceniţe Ecaterina din baldachinul special amenajat în curtea Catedralei Mitropolitane din Iaşi.

Cele două racle au fost scoase spre închinare pelerinilor pe 11 octombrie, cu prilejul hramului Sfintei Cuvioase Parascheva, care este pe 14 octombrie.

În cele peste 60 de ore de la începutul pelerinajului, în faţa raclelor s-au închinat peste 100.000 de credincioşi, timpul de aşteptare fiind de mai bine de 15 de ore. Cei care s-au aşezat la rând sâmbătă seara, în jurul orei 18.00, mai au de aşteptat mai bine de trei ore până vor ajunge la baldachinul cu raclele sfintelor.

Cele mai multe stări de rău au fost cauzate de oboseală, lipotimii, afecţiuni cardiovasculare şi astm.