Accidente auto la care nu te gândeşti, dar care pot răni copiii

Când spui accidente auto te gândeşti mai mult la evenimentele petrecute în trafic în care, printre victime, se numără şi copiii. Sunt însă şi accidente auto în care sunt implicaţi copii, care nu se petrec pe stradă, ci chiar în curtea proprie sau în faţa blocului. Iată câteva accidente auto care pot implica copiii şi ce măsuri de siguranţă ar trebui să iei.

27 oct. 2017, 20:38
Accidente auto la care nu te gândeşti, dar care pot răni copiii

Accidentele auto din cauza „zonei oarbe”

Aţi auzit de accidentele auto în care şoferii au lovit copiii în parcare, în faţa blocului sau chiar în garaj sau curtea proprie, pentru că nu i-au văzut, întrucât aceştia se aflau pe mijlocul maşinii (în faţa sau în spatele ei), aplecaţi sau eventual stând jos, căutând ceva sau jucându-se. Astfel de accidente sunt foarte dese şi reprezintă, statistic vorbind, aproximativ 60% dintre incidentele care nu au loc în trafic.  Dintre acestea 42 la sută sunt cauzate de „zona oarbă” din spatele maşinii, iar 22% de „zona oarbă” din faţa maşinii.

Cu cât este mai mare maşina şi cu cât scaunul şoferului se află mai sus de sol, cu atât mai mare va fi zona oarbă din faţa maşinii. Este aproape imposibil să vezi ceva dacă te afli la volan.

Cum previi?

De fiecare dată când pleci cu maşina dă-i un ocol pentru a te asigura ca nu e nimeni prin jurul ei. Deşi, este foarte adevărat, că cei mici te pot surprinde şi să intre imediat ce pleci sub maşină. Pentru acestea au fost inventate sistemele de senzori care te atenţionează dacă te aproprii la un anumit obiect. Întrucât nici acestea nu sunt 100% sigure, s-au dezvoltat sistemele cu senzori audio şi cameră video care îţi furnizează imagini pe bord. Ce-i drept, costurile unui astfel de sistem este destul de mare, dar poate că siguranţa este mult mai importantă.

Citeste continuarea pe SFATULPARINTILOR. RO