ACORD între Guvern şi sindicate. Salariul minim va creşte la 1.250 de lei, de la 1 mai 2016

Guvernul, sindicatele şi patronatele au ajuns, marţi, la o înţelegere în privinţa creşterii salariului mediu la 1.250 de lei, de la 1 mai 2016.

29 dec. 2015, 09:16

Preşedintele Cartel Alfa, Bogdan Hossu, a anunţat, marţi, că Executivul a înaintat un proiect de hotărâre privind creşterea salariului minim la 1.250 de lei, începând de la 1 mai 2016.

Hossu a precizat pentru Agerpres că proiectul a fost deja discutat la Comisia de Dialog Social, marți, la ora 11,00, urmând ca la ora 13,00 să intre și la Consiliul Economic Social (CES).

„Am primit proiectul de Hotărâre de Guvern care prevede de la 1 mai creșterea salariului minim la 1.250 lei. De asemenea, prevede și obiecția noastră legată de salariații din sectorul bugetar, și anume de a nu se introduce salariul de încadrare în judecată, ceea ce reprezenta o păcălire a lucrătorilor din sectorul bugetar, ci a se introduce salariul de bază.

Nu în ultimul rând, este angajamentul Guvernului, și sperăm să îl țină, ca până în aprilie să se creeze un mecanism legislativ care să stabilească salariul minim pe economie pe o formulă care să țină cont de criterii esențiale, economice și sociale, precum coșul minim, inflație, Cartea Socială Europeană, care spune că salariul minim pe salariul mediu, raportul lor, trebuie să fie de cel puțin 50%‘, a menționat Bogdan Hossu.

În ceea ce privește ‘obiecția legată de salariații din sectorul bugetar’, președintele CNS Cartel Alfa a explicat că, în sistemul economic, salariul de bază se compară cu salariul minim garantat în plată.

Pentru sectorul bugetar se compara sistemul de încadrare, care însemna salariul de bază la care se adăugau și sporurile structurale. Deci, dacă persoana respectivă lucra în condiții grele și avea 25% spor, nu i se calcula salariul de bază calculat cu salariul minim garantat în plată, ci i se calcula salariul de bază cu sporul de 25%, dacă acestea depășesc salariul minim garantat în plată, ceea ce practic este o mică păcăleală. 1.250 trebuie să fie salariul de bază al persoanelor respective’, a mai spus Hossu.

Proiectul ar urma să fie adoptat de Guvern în şedinţa de miercuri.

VEZI ŞI Lider de sindicat: MAJORAREA salariului minim NU va afecta bugetul de stat

Luni, Guvernul a venit cu o propunere de majorare a salariului minim la 1.200 lei/lună începând cu 1 mai 2016, iar sindicatele au cerut, în acest context, „o corecție” la 1.275 lei, pentru a acoperi pierderile din primele patru luni, a declarat luni președintele CNS Cartel Alfa, Bogdan Hossu, la finalul întâlnirii Consiliul Național Tripartit, care a avut loc la Ministerul Muncii.

Potrivit acestuia, discuțiile nu s-au finalizat cu o concluzie, Guvernul urmând să vină cu o propunere ce va fi analizată în ședința Consiliului Economic și Social (CES) de marți. 

Guvernul a venit cu o propunere ca salariul minim să fie de 1.200 de lei, aplicat de la 1 mai 2016. Propunerea avea ca justificare faptul că este nevoie de un studiu care să analizeze impactul pe diferitele județe sau anumite sectoare de activitate care să poată să absoarbă creșterea de 150 de lei a salariului minim. Din acest punct de vedere, mișcarea sindicală a spus că nu este de acord, pentru că decizia se ia acum, și decizia luată, studiul nu are niciun efect asupra problemei salariului minim.

Poate avea efect asupra măsurilor legislative de ajutorare a anumitor sectoare de activitate, asupra politicii fiscale legate de locul de muncă, dar, de fapt nu există nicio argumentație logică legată de existența acestui studiu, după ce decizia pe salariul minim este luată. S-a reconfirmat lucrul că se dorește un mecanism de stabilire a salariului minim pe mai multe criterii, implicit pe coșul minim și care să aibă o coerență și o predictibilitate pe viitor. Este singurul pas pozitiv„, a declarat Bogdan Hossu, președintele Cartel Alfa.

VEZI ŞI Ministrul Finanţelor, Anca Dragu: O MAJORARE a SALARIULUI MINIM trebuie corelată cu realizarea unui STUDIU de IMPACT

Sindicaliștii au anunțat că la începutul anului viitor ar putea avea loc proteste, dacă salariul nu va fi majorat.

„Vedem deciziile actualului Guvern. În orice caz, i-am anunțat foarte clar că dacă nu se crește salariul minim de la 1 ianuarie, probabil din 15 ianuarie vom avea mișcări, pentru că actualul guvern nu are nicio justificare de a menține o discriminare între sectorul economic și sectorul bugetar, de a discrimina peste trei milioane de salariați care sunt în sectorul economic”, a mai spus liderul Cartel Alfa.