Şedinţă CSAT, vineri, pe tema deciziei CCR. Interceptările SRI, dezbătute şi în şedinţa de Guvern de joi

Administrația Prezidențială a anunţat că CSAT se va reuni, vineri, în ședință pe marginea deciziei CCR privind interceptările, transmite Agerpres. După ședința CSAT, președintele Klaus Iohannis va face declarații de presă. Şi Guvernul intenţionează să adopte în şedinţa de joi un act normativ care să rezolve temporar situaţia generată de decizia CCR. 

10 mart. 2016, 09:28
Şedinţă CSAT, vineri, pe tema deciziei CCR. Interceptările SRI, dezbătute şi în şedinţa de Guvern de joi

UPDATE: Guvernul intenţionează să aprobe în şedinţa de joi o OUG prin care să rezolve pentru moment situaţia provocată de decizia CCR privind neconstituţionalitatea interceptărilor făcute de SRI în dosarele penale, au declarat pentru News.ro surse oficiale.

Şedinţa de Guvern este programată pentru joi la ora 15.30.

De altfel, în urmă cu două zile, la Timişoara, ministrul Justiţiei, Raluca Prună, declara că Executivul ia în calcul acest lucru, ca măsură cu caracter tranzitoriu, având în vedere că întreaga infrastructură necesară realizării interceptărilor ar costa aproximativ un miliard de euro, bani pe care Executivul nu îi are. 

”Eu ca ministru, alături de toată societatea plec de la premisa că o decizie a CCR trebuie respectată, dar pe de altă parte voi promova neîntârziat o Ordonaţă de Urgenţă, care este singura modalitate prin care putem să ne asigurăm că nu vor exista sincope”, a declarat Prună.

Curtea Constituțională a României susține că nicio reglementare din legislația națională în vigoare, cu excepția dispozițiilor art.142 alin.(1) din Codul de procedură penală, nu conține vreo normă care să consacre expres competența unui alt organ al statului, în afara organelor de urmărire penală, de a efectua interceptări, respectiv de a pune în executare un mandat de supraveghere tehnică.

Or, pornind de la datele concrete din speța dedusă controlului de constituționalitate, Curtea apreciază că reglementarea în acest domeniu nu poate fi realizată decât printr-un act normativ cu putere de lege, iar nu printr-o legislație infralegală, respectiv acte normative cu caracter administrativ, adoptate de alte organe decât autoritatea legiuitoare, caracterizate printr-un grad sporit de instabilitate sau inaccesibilitate„, se precizează în motivarea deciziei CCR de a declara ca neconstituțională sintagma „alte organe specializate ale statului” din articolul care reglementează efectuarea interceptărilor.

Plenul CCR a admis pe 16 februarie, cu majoritate de voturi, excepția de neconstituționalitate a dispozițiilor din Codul de procedură penală care prevăd că supravegherea tehnică dispusă de procuror poate fi efectuată nu doar de „organul de cercetare penală sau de lucrători specializați din cadrul poliției”, ci și de „alte organe specializate ale statului”.

CITEŞTE ŞI: Traian Băsescu: Era necesară intervenţia CCR în ceea ce priveşte Noul Cod de Procedură Penală