Adrian-Marius Dobre, PSD: Creşterea salariilor este absolut necesară pentru a stopa plecarea tinerilor din ţară

Purtătorul de cuvânt al PSD, Adrian-Marius Dobre, a afirmat că social-democraţii şi-au asumat prin programul de guvernare creşterea salariilor pentru a opri exodul forţei de muncă în străinătate, temerile Comisiei Europene în legătură cu majorările fiind nejustificate în condiţiile în care estimările CE privind deficitul bugetar al României s-au dovedit eronate de mai multe ori.

22 mai 2017, 14:39
Adrian-Marius Dobre, PSD: Creşterea salariilor este absolut necesară pentru a stopa plecarea tinerilor din ţară

„Partidul Social Democrat şi-a asumat un set de măsuri prevăzute în programul de guvernare, care se încadrează în pragul de deficit de 3% prevăzut în Pactul de Stabilitate şi Creştere al Uniunii Europene. În viziunea PSD, creşterea salariilor din România este absolut necesară pentru a stopa plecarea tinerilor din ţară. Dacă nu s-ar lua aceste măsuri, mediul de afaceri s-ar confrunta cu o lipsă din ce în ce mai accentuată a forţei de muncă. Este foarte greu să convingi un tânăr absolvent de facultate sau de şcoală profesională să rămână în ţară în condiţiile în care salariile românilor sunt de 3-4 ori mai mici decât ale europenilor”, se arată într-un comunicat de presă semnat de purtătorul de cuvânt al PSD, Adrian-Marius Dobre.

El susţine că programul de guvernare şi-a arătat deja eficienţa întrucât România a avut cea mai mare creştere economică din Uniunea Europeană după primul trimestru din 2017, de 5,7%.

”În aceste condiţii, sugestiile care evoca restrângeri bugetare sau revenirea la politica de austeritate nu sunt deloc justificate (…) Totodată amintim faptul că în mai multe rânduri s-au înregistrat diferenţe mari între estimările Comisiei Europene privind deficitul bugetar şi datele economice reale. În 2015, această abatere a fost de 2 puncte procentuale, respectiv deficit de 2,8% în estimarea Comisiei, faţă de 0,8% deficit înregistrat în mod real. Aşadar, privim cu anumite rezerve avertismentele de la Bruxelles care se bazează pe astfel de estimări”, precizează sursa citată.

PSD aminteşte că mărirea deficitului bugetar a avut loc în timpul guvernării precedente, a lui Dacian Cioloş, când deficitul a crescut de la 0,8% în 2015, la 2,4% în 2016 şi susţine că politicile de austeritate riscă să încurajeze mişcările eurosceptice din UE.

Preşedintele PSD, Liviu Dragnea, a scris luni, pe Facebook, că în Europa se vorbeşte pe două voci despre disciplina financiară, în condiţiile în care atunci când Franţa sau Spania depăşesc pragul de deficit de 3% ”nu se supără nimeni”, iar când România are cea mai mare creştere economică din UE se discută despre austeritate.

„În Europa se vorbeşte pe două voci despre disciplină financiară. Când Franţa sau Spania depăşesc pragul de deficit de 3% nu se supără nimeni. Când România are cea mai mare creştere economică din UE, ni se vorbeşte din nou despre austeritate, pe baza unor aprecieri mai mult sau mai puţin exacte”, a precizat preşedintele Camerei Deputaţilor.

Comisia Europeană a transmis luni după-amiază un avertisment cu privire la existenţa unei abateri semnificative în 2016 faţă de traiectoria de ajustare pentru obiectivul bugetar pe termen mediu al României, se arată într-un comunicat publicat pe site-ul CE.

De asemenea, reprezentanţii instituţiei europene au anunţat că vor cere Consiliului să adopte o recomandare pentru ca România să ia măsuri adecvate în vederea corectării abaterii semnificative anunţate de către CE.