AIE a modificat din nou estimarea privind creşterea cererii de petrol în 2012

Cererea mondială pentru petrol va creşte în acest an cu mai puţin de 1%, respectiv 800.000 barili pe zi, estimează Agenţia Internaţională pentru Energie (AIE) într-un raport publicat vineri, instituţia coborând pentru a doua oară în două luni prognoza, din cauza deteriorării condiţiilor economice.

RomaniaTV.net
10 feb. 2012, 14:16
AIE a modificat din nou estimarea privind creşterea cererii de petrol în 2012

AIE, care oferă statelor dezvoltate servicii de consiliere pe probleme energetice, a coborât estimarea privind creşterea cererii de energie în acest an cu 250.000 barili pe zi, anticipând un avans de 800.000 barili pe zi, la 89,9 milioane barili pe zi, transmite Reuters.

„Raportul de luna aceasta subliniază revizuirea recentă în sens negativ a mai multor prognoze economice, rezultând o creştere mai slabă a cererii pentru petrol în 2012”, notează agenţia.

Instituţia notează că Fondul Monetar Internaţional (FMI) a coborât puternic prognoza de creştere economică mondială pentru acest an, de la 4% la 3,3%.

Organizaţia Ţărilor Exportatoare de Petrol (OPEC) a redus de asemenea joi prognoza privind cererea globală de petrol din cauza deteriorării condiţiilor economice. OPEC anticipează acum creşterea cererii cu 940.000 barili pe zi în acest an, estimare cu 120.000 barili pe zi mai mică decât cea anterioară.

Pe de altă parte, Administraţia americană pentru Informaţie în domeniul Energiei a ridicat marţi estimarea privind cererea globală de petrol în 2012 la 1,32 milioane barili pe zi, cu 50.000 barili mai mult decât prognoza precedentă.

AIE crede că cererea pentru petrol din statele industrializate va scădea cu 0,8%, segmentul benzinei urmând să genereze 40% din acest declin.

Ţările din afara Organizaţiei pentu Cooperare şi Dezvoltare Economică (OCDE) vor înregistra însă în acest an o creştere de 1,2 milioane barili pe zi a cererii, de 2,8%, compensând parţial scăderile din statele dezvoltate, anticipează agenţia.