Al doilea alpinist pe Everest, în numai două zile. Justin Ionescu a ajuns pe cel mai înalt vârf al lumii

Președintele Federației Române de Alpinism și Escaladă, Justin Ionescu, a atins, marți, vârful Everest (8.848 m), la puțin timp după ce un alt alpinist român, Horia Colibășanu, reușise performanța de a urca pe cel mai înalt munte de pe planetă.

17 mai 2017, 08:05
Al doilea alpinist pe Everest, în numai două zile. Justin Ionescu a ajuns pe cel mai înalt vârf al lumii

Veste din Himalaya: Justin Ionescu a atins ieri, în cursul dimineții, vârful Everest, pe partea sudică a masivului. Mai multe informații, pe măsură ce avem„, a anunțat federația, pe pagina sa de Facebook.

Horia Colibășanu a reușit, marți, o premieră pentru alpinismul românesc, dar și o performanță sportivă remarcabilă la nivel internațional: a urcat pe vârful Everest (8.848 m), fără oxigen suplimentar și fără ajutorul unei echipe de șerpași.

A fost oribil de greu, foarte, foarte frig. Am reușit. Sunt bine, fac pozele de pe vârf și cobor. De partea cealaltă a vârfului se văd expedițiile care urcă pe ruta sudică„, a transmis Horia imediat cum a ajuns pe vârf.

Ascensiunea a durat aproape 12 ore, ultima tabără a lui Horia fiind la 8.300 m. A urcat în paralel cu șerpașii care au instalat corzile pe Everest pentru sezonul 2017, iar decizia lui Horia de a pleca mai repede spre vârf a avut două motive: să evite îmbulzeala ca să își reducă timpul de expunere la mare înălțime, să își dea timp în caz de vreme nefavorabilă să încerce ascensiunea de mai multe ori.

După ce a urcat pe vârf, ieri, Horia a coborât în tabăra superioară de la 8.300 m ca să se odihnească. A anunțat miercuri dimineața că e în coborâre și că probabil se va opri în tabăra de la 7.100 m. Este bine, însă e epuizat„, arată un mesaj postat pe pagina oficială de Facebook a lui Colibășanu.