Alegeri în Italia. O femeie a protestat topless faţă de Berlusconi, numindu-l „expirat”

O femeie topless a protestat faţă de Silvio Berlusconi, având scris pe corp mesajul „Berlusconi, ai expirat” atunci când liderul Forza Italia a votat în Milano. În Italia au loc alegeri legislative la care este de aşteptat o victorie a alianţei de centru-dreapta a fostului premier Silvio Berlusconi, care nu-i va asigura însă şi majoritatea parlamentară, informează agenţiile internaţionale de presă.

RomaniaTV.net
04 mart. 2018, 13:08
Alegeri în Italia. O femeie a protestat topless faţă de Berlusconi, numindu-l „expirat”

Circa 50,7 milioane de italieni sunt aşteptaţi duminică la vot, care se va încheia la ora 23.00 (24.00, ora României). Deşi media locale vor difuza imediat după aceea rezultate pe baza sondajelor de la ieşirea de la vot, rezultatele definitive s-ar putea lăsa aşteptate.

Conform sondajelor preelectorale, cel mai mare număr de voturi ca partid unic îl va obţine mişcarea „antisistem” 5 Stele, Partidul Democrat (centru-stânga, de guvernare) clasându-se pe locul al treilea.

Potrivit analiştilor, pragul pentru obţinerea majorităţii în parlament este de 40-45%, întrucât noul sistem electoral combină scrutinul proporţional cu cel majoritar. Sunt în joc 630 de mandate de deputat şi 315 de senator.

Ultimele sondaje disponibile, care semnalau milioane de indecişi, plasau coaliţia dreapta/extrema dreaptă în frunte cu 37% din intenţiile de vot – dintre care 17% pentru Forza Italia, partidul lui Berlusconi, şi 13% în favoarea Ligii.

Urmau M5S cu 28%, coaliţia de centru stânga, cu 27% – dintre care 23% ale Partidului Democrat (PD) al lui Renzi – şi mişcarea Liberi şi Egali (stânga), cu 6%.

Potrivit unor experţi, pragul unei majorităţi este 40-45% din voturi în baza noului sistem electoral, care combină scrutinul proporţional şi cel majoritar.

Incidetn la vot: Topless în faţa lui Berlusconi

O femeie topless a protestat faţă de Silvio Berlusconi, având scris pe corp mesajul „Berlusconi, ai expirat” atunci când liderul Forza Italia a votat în Milano.

Femeia s-a urcat pe masa din secţia de votare unde fostul prim-ministru şi-a exercitat dreptul la vot şi a expus mesajul. Forţele de securitate l-au îndepărtat pe Berlusconi de femeie în timp ce era fotografiată de jurnalişti.

Protestul este similar cu cel din timpul alegerilor din 2013 atunci când un grup de femei topless au fost îndepărtate de poliţie după ce au protestat faţă de fostul prim-ministru. Atunci, protestatarele au strigat „De ajuns!” în timp ce Berlusconi vota.

În paralel, înainte să voteze la Milano, Berlusconi s-a arătat îngrijorat de cozile de la secţiile de votare, scrie Corriere della Serra.

„Durează foarte mult să votezi aşa că mă tem că vor fi multe cozi în seara aceasta şi astfel s-ar putea ca mulţi oameni să nu apuce să voteze”, a spus Berlusconi.

În Palermo, preşedinţii secţiilor de votare din două cartiere ale oraşului au fost nevoiţi să le ceară cetăţenilor să revină după-amiază pentru a vota după ce le-au fost transmise buletinele de vot greşite.

Conform oficialilor care controlează operaţiunile de vot, secţiile de votare au primit documentele destinate altei circumscripţii electorale.

Oficialii şi-au dat seama de eroare atunci când au observat că documentele nu conţineau numele preşedintelui senatului, Pietro Grasso, liderul coaliţiei de stânga Liberi E Uguali. Peste 200.000 de buletine de vot au trebuit retipărite şi trimise către secţiile de votare implicate.

Grasso şi-a arătat nemulţumirea pe Twitter spunând: „În cea mai importantă zi pentru o democraţie, aceste întârzieri şi greşeli sunt inacceptabile. Sper că nu va fi afectată prezenţa la vot”.