Alegeri prezidenţiale Franţa, rezultate finale: Emmanuel Macron – 23,75% şi Marine Le Pen – 21,53%, în turul doi

ALEGERI PREZIDENŢIALE FRANŢA. Candidatul de centru, Emmanuel Macron, a obţinut 23,75% din voturi în primul tur al scrutinului prezidenţial din Franţa, urmat la mică distanţă de reprezentanta extremei drepte, Marine Le Pen, care a primit 21,53 %, conform rezultatelor finale comunicat de Ministerul francez de Interne, potrivit Reuters.    

23 apr. 2017, 20:20
Alegeri prezidenţiale Franţa, rezultate finale: Emmanuel Macron – 23,75% şi Marine Le Pen – 21,53%, în turul doi

UPDATE: Candidatul de centru Emmanuel Macron și Marine Le Pen, șefa partidului de extremă-dreapta Frontul Național (FN), s-au plasat pe primele două poziții în primul tur al alegerilor prezidențiale de duminică din Franța și s-au calificat astfel în turul al doilea care va avea loc peste două săptămâni, conform rezultatelor finale anunțate luni de Ministerul de Interne, relatează Reuters.

Astfel, Macron a obținut 23,75% din voturi, plasându-se pe prima poziție. Este urmat de Le Pen, cu 21,53%. Pe următoarea poziție se află conservatorul Francois Fillon, cu 19,91% din sufragii, fiind urmat de Jean-Luc Melenchon, radical de stânga, care a obținut 19,64% din voturi, a precizat Ministerul de Interne.

Astfel, lupta pentru turul al doilea al alegerilor prezidențiale începe luni între Emmanuel Macron, pro-european, și Marine Le Pen, anti-UE și anti-imigrație, doi candidați extrem de diferiți, dar care afirmă că reprezintă ruptura cu ”sistemul”, comentează AFP.

Acest prim tur de scrutin, marcat de o participare masivă la urne, de aproape 80%, și desfășurat în contextul unor măsuri sporite de securitate pe fondul amenințării teroriste, înseamnă eliminarea celor două mari partide tradiționale de dreapta și de stânga din cursa finală pentru Palatul Elysée.

UPDATE 00.50: Ministerul de Interne a anunţat duminică seara noi rezultate parţiale după numărarea a 40 de milioane de voturi exprimate în primul tur al alegerilor prezidenţiale din Franţa. Aceste rezultate indică un uşor avans cu 23,54% din voturi pentru Emmanuel Macron şi 22.33% pentru Marine Le Pen, transmite Reuters.

Alegeri Franţa 2017: Presa europeană salută calificarea lui Macron în turul al doilea

UPDATE 00.45: Președintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, l-a felicitat duminică seară pe centristul Emmanuel Macron, clasat pe primul loc în turul întâi al alegerilor prezidențiale din Franța și favorit al turului secund organizat la 7 mai, scrie AFP.

UPDATE 00.25: Centristul proeuropean Emmanuel Macron ar învinge-o detașat pe candidata de extrema dreaptă Marine Le Pen în turul al doilea al alegerilor prezidențiale din Franța, potrivit unor sondaje realizate duminică seară după anunțul rezultatelor din turul întâi, scrie AFP.

Pentru institutul Ipsos Sopra Steria, candidatul mișcării En Marche! ar obține 62% din voturi, față de 38% pentru șefa partidului Frontul Național.

Sondajul institutului Harris Interactive indică o diferență mai mare, cu 64% în favoarea lui Emmanuel Macron și 36% pentru Marine Le Pen.

UPDATE 23.45: Ministerul de Interne a anunţat duminică seara noi rezultate parţiale după numărarea a 33,2 de milioane de voturi exprimate în primul tur al alegerilor prezidenţiale din Franţa. Aceste rezultate sunt extrem de strânse, cu 23,11% din voturi pentru Emmanuel Macron şi 23.08% pentru Marine Le Pen, transmite Reuters.

De asemenea, balanţa ar urma să se îndrepte şi mai mult în favoarea candidatului de centru-stânga după numărarea voturilor exprimate în marile oraşe şi zone metropolitane din Franţa.

Anterior, rezultatele parţiale arătau 24,38% din voturi pentru Marine Le Pen şi 22,19% pentru Emmanuel Macron după numărarea a 20 de milioane de voturi exprimate în Hexagon.

UPDATE 22:29 Le Pen se autoproclamă „candidatul poporului”şi promite să elibereze francezii de elitele arogante

Marine Le Pen, liderul partidului populist Frontul Naţional, a mulţumit „alegătorilor patrioţi” pentru „rezultatul istoric” şi a promis că „va elibera poporul francez de elitele arogante”, relatează BBC News online.

UPDATE 22:04 François Fillon, clasat pe locul al treilea potrivit sondajelor realizate la ieşirea de la urne, a anunţat că va vota cu Emmanuel Macron la cel de-al doilea tur de scrutinului prezidenţial din Franţa, notează Le Figaro.

 

Candidatul dreptei François Fillon, a cărui campanie a fost afectată de scandalul presupuselor angajări fictive ale unor rude, s-a clasat la mică diferență de candidatul stângii radicale, Jean-Luc Mélenchon, (19-20,3 % față de 19,5-20 %), care a avut o ascensiune remarcabilă în ultimele zile de campanie. 
Mai mulți susținători ai lui François Fillon au cerut imediat ca în turul al doilea să nu i se acorde votul candidatei FN, Marine Le Pen.

Candidatul socialist, Benoît Hamon, înfrânt drastic cu 6% din voturi potrivit sondajelor, a admis o „sancțiune istorică” pentru partidul său și a cerut să se voteze Macron.

Turul al doilea al prezidențialelor este prevăzut la 7 mai cu preluarea funcției în scurt timp pentru un mandat de cinci ani. Alegeri parlamentare sunt apoi programate în iunie.

Cu ocazia turului întâi, desfășurat pe fondul amenințării teroriste, participarea s-a ridicat la circa 70%, unul dintre cele mai mari din ultimii 40 de ani, potrivit Ministerului francez de Interne.

ALEGERI PREZIDENŢIALE FRANŢA, primele rezultate parţiale. Aceste rezultate parţiale nu au inclus şi voturile din marile oraşe franceze, unde urnele au rămas deschise cu o oră mai mult faţă de majoritatea secţiilor din Franţa.

De asemenea, pe poziţia a treia este conservatorul Francois Filllon cu 19,63%, urmat cu 18,09% de către prezidenţiabilul extremei-stânga Jean-Luc Melenchon.

ALEGERI PREZIDENŢIALE FRANŢA. Primele estimări şi exit-poll-uri îl arătau drept câştigător pe Emmanuel Macron, dar acest lucru este în continuare posibil pentru că autorităţile electorale nu au ajuns la numărarea voturilor din marile oraşe şi zone metropolitane ale Franţei.

Aceste rezultate parţiale îi confirmă pe cei doi prezidenţiabili care vor continua lupta pentru palatul Elysee.

Citeşte şi: ALEGERI PREZIDENŢIALE. Violenţe în Franţa după anunţarea primelor exit-poll-uri