Alertă în China: Un val de smog a acoperit din nou Beijingul

Cel mai grav val de smog înregistrat de la începutul acestui an în China a cuprins vineri capitala Beijing în ajunul începerii adunării parlamentare anuale a țării, Congresul Național al Poporului, informează agenția DPA.

04 mart. 2016, 07:18

Nivelul de particule fine din aer a trecut la Beijing, în timpul nopții de joi spre vineri, de pragul considerat ‘periculos’ de 452 micrograme pe metru cub, potrivit indexului calității aerului (AQI) al Ambasadei SUA.

Nivelul maxim în condiții de siguranță este de 25 micrograme pe metru cub, conform Organizației Mondiale a Sănătății (OMS).

După o calitate a aerului relativ bună în lunile ianuarie și februarie, degradarea acesteia s-a produs chiar în ajunul Congresului Național al Poporului, a cărui sesiune anuală este programată să înceapă sâmbătă.

Beijingul a emis primele sale alerte roșii de smog în luna decembrie 2015, atunci când AQI a atins 500 de micrograme pe metru cub, aplicând astfel un sistem de coduri de avertizare bazat pe culori intrat în vigoare din 2013.

În sistemul de avertizare format din patru niveluri ale codurilor de avertizare, ‘roșu’ este nivelul cel mai sever, sub care se află în ordinea descrescătoare a gravității, codurile ‘portocaliu’, ‘galben’ și ‘albastru’.

Din luna februarie China a ridicat baremul pentru declanșarea unei alerte roșii.Cea mai înalta alertă va fi emisă numai atunci când media zilnica a AQI va depăși 500 de micrograme pe metru cub, 300 de micrograme pe metru cub timp de două zile la rând sau 200 de micrograme pe metru cub timp de patru zile, potrivit agenției oficiale de știri Xinhua.

Conform indexului AQI nivelul smogului a fost joi la Beijing de peste 300 de micrograme pe metru cub pe parcursul întregii zile. Nivelul ridicat al smogului este un fenomen obișnuit în lunile de iarnă din nordul Chinei, unde cărbunele este utilizat pe scară largă pentru încălzire, mai notează agenția DPA.