Alertă într-o şcoală din Galaţi. Aproape 200 de elevi, testaţi după ce o profesoară a fost depistată cu tuberculoză

Toţi elevii Şcolii Generale nr. 42 din Galaţi sunt nevoiţi să facă teste pentru depistarea tuberculozei, după ce o profesoară care avea ore la toate clasele a fost diagnosticată cu această periculoasă boală contagioasă.

23 mart. 2016, 15:12
Alertă într-o şcoală din Galaţi. Aproape 200 de elevi, testaţi după ce o profesoară a fost depistată cu tuberculoză

O profesoară a Şcolii Generale nr. 42 din Galaţi este internată la Spitalul de Pneumoftiziologie Galaţi, după ce a fost diagnosticată cu tuberculoză. „După ce s-a confirmat că profesoara este bolnavă, având în vedere faptul că doamna avea ore în toată şcoala, a început testarea tuturor elevilor. Cei în cazul cărora IDR-ul (test cutanat folosit pentru a stabili dacă o persoană a dezvoltat un răspuns imun la bacteria care provoacă tuberculoza – n.r.) va ieşi pozitiv, vor fi nevoiţi să facă şi radiografii pulmonare”, a precizat Liliana Iordăchescu, purtătorul de cuvânt al Direcţiei de Sănătate Publică (DSP) Galaţi, potrivit viata-libera.ro.

185 de elevi au fost testaţi în total, pentru 90 dintre ei intradermoreacţia făcută dând rezultate care necesită şi o radiografie pulmonară. Directorul-adjunct al şcolii, Cornel Neştian, a spus că dezinfecţia în unitatea de învăţământ a început imediat ce s-a aflat despre boala profesoarei. De asemenea, pe lângă elevi, şi cadrele didactice au făcut IDR şi radiografii pulmonare.

Citeşte şi România, în TOPUL ţărilor cu cei mai mulţi bolnavi de tuberculoză

Părinţii sunt speriaţi şi îngrijoraţi de repercusiunile pe care acest fapt le-ar putea avea asupra sănătăţii copiilor lor.

Tuberculoza este o boală infecto-contagioasă larg răspândită în întreaga lume, cauzată de bacteria Mycobacterium tuberculosis. Reprezintă o cauză majoră de deces, constituind, din acest motiv, o importantă problemă de sănătate publică.

Vezi: Situaţia cazurilor de tuberculoză, ÎNGRIJORĂTOARE în Africa şi în România