ALERTĂ la Bruxelles: Parchetul belgian îl eliberează pe suspectul terorist Faycal Cheffou GALERIE FOTO

Parchetul belgian a dispus eliberarea lui Faycal Cheffou, bănuit a fi 'bărbatul cu pălărie' de la aeroportul Zaventem, din ziua atentatelor teroriste de pe aeroportul şi de la metroul din Bruxelles.

28 mart. 2016, 14:45

Parchetul federal belgian a anunțat, luni, l-a eliberat pe Fayçal Cheffou, bănuit a fi ‘bărbatul cu pălărie’ de la aeroportul Zaventem, singurul inculpat de până acum în cazul atentatelor comise pe 22 martie la Bruxelles și soldate cu 35 de morți și 340 de răniți conform celui mai recent bilanț, relatează AFP și Reuters.

Faical Cheffou a fost interpelat joi, împreună cu două persone chiar în faţa clădirii Parchetului federal din Bruxelles. La domiciliul suspectului a fost făcută o percheziţie în urma căreia nu s-au descoperit nici arme, nici dispozitive explozive. Cele două persoane care au fost interpelate împreună cu Faysal Cheffou au fost eliberate, în timp ce el a primit mandat de arest.

După ce a fost eliberat, luni, prin decizia Parchetului federal belgian, Cheffou rămâne cu un cap de acuzare – participare la activităţi ale unui grup terorist, asasinate teroriste şi tentativă de asasinate teroriste – pe care Parchetul belgian nu i le-a retras însă.

Citeşte şi Primele IMAGINI VIDEO cu cei trei terorişti de pe aeroport

”Indiciile care au dus la arestarea numitului Fayçal C. nu au fost confirmate de evoluția anchetei în curs; cel în cauză a fost repus în libertate de magistratul de instrucție”, a declarat, luni după-amiază,  Parchetul federal belgian într-un comunicat, fără a oferi alte precizări.

Potrivit imaginilor înregistrate de către camerele de supraveghere din aeroportul Zaventem, din Bruxelles, Faycal Cheffou apare la un moment dat alături de ceilalţi doi terorişti sinucigaşi care au comis atentatele.

În imagini apare individul care purta o jachetă bej și o pălărie închisă la culoare trasă pe ochi, împingând un cărucior cu bagaje pe care se afla o geantă mare neagră. Alături de el (nefiind clar în imagini) se află autorii atacurilor sinucigașe de la aeroportul Bruxelles-Zaventem: Ibrahim El Bakraoui și Najim Laachraoui, deja identificați.

Luni, Poliţia Federală a redifuzat imaginile video din aeroport, în care se vede bărbatul cu pălărie trasă pe ochi împingând căruciorul de bagaje prin aeroport, alături de cei doi terorişti sinucigaşi, dar Procurorul Federal a afirmat că acesta a fugit şi şi-a abandonat bagajul său, în care s-a descoperit ulterior cea mai mare încărcătură explozivă din toate bagajele celor trei terorişti şi care, din fericire, nu a explodat.

Până în prezent, singura certitudine este aceea că cei trei atacatori sinucigași — Ibrahim El Bakraoui și Najim Laachraoui la aeroportul Bruxelles-Zaventemn și Khalid El Bakraoui în stația de metrou Maelbeek din capitala belgiană — au avut legătură directă cu atentatele comise la Paris în 13 noiembrie, anul trecut și soldate cu 130 de morți. Atentatele de la Paris și Bruxelles au fost revendicate de gruparea jihadistă Stat Islamic.