ALERTĂ METEO COD GALBEN de ninsori, lapoviţă şi viscol, în peste 20 de judeţe. RECOMANDĂRI pentru şoferi

Administraţia Naţională de Meteorologie a emis COD GALBEN de ninsori moderate cantitativ în nordul şi centrul ţării, precum şi precipitaţii mixte abundente în nord-est şi viscol în zona montană, valabil de sâmbătă la ora 23:00 până duminică la ora 22:00 în peste 20 de judeţe din România. Anterior, meteorologii au emis şi o informare de ploi moderate cantitativ, intensificări ale vântului şi ninsori viscolite în zona de munte, care va viza întreaga ţară, fiind valabilă sâmbătă şi duminică. 

12 nov. 2016, 08:29

UPDATE Compania Națională de Administrare a Infrastructurii Rutiere (CNAIR) recomandă șoferilor să reducă viteza, să mărească distanța în mers și să folosească luminile în mod corespunzător în contextul atenționărilor meteorologilor care anunță ninsori, ceață și precipitații mixte până duminică noaptea.

„Pentru prevenirea unor evenimente neplăcute ce pun în pericol siguranța circulației pe drumurile naționale și autostrăzi, se impun următoarele: reducerea vitezei până la evitarea oricărui risc, mărirea distanței în mers și folosirea corespunzătoare a luminilor. Pe autostrăzi trebuie respectate și alte reguli specifice: nu opriți pe benzile de circulație și pe banda de urgență!, porniți luminile de avarie în cazul unei pene sau defecțiuni tehnice și echipați-vă cu vesta reflectorizantă, scoateți pasagerii din autovehicul în afara părții carosabile și amplasați triunghiurile reflectorizante, unul după celălalt, la distanțe mai mari!”, se arată într-un comunicat al CNAIR.

Totodată, în condiții de ceață, reprezentanții companiei de drumuri recomandă adaptarea vitezei și evitarea depășirilor riscante. De asemenea, CNAIR precizează că este indicată folosirea luminilor de întâlnire iar luminile de ceață trebuie folosite doar dacă vizibilitatea scade semnificativ și aceasta se face împreună cu luminile de întâlnire.

Pe de altă parte, CNAIR arată că pregătirile pentru iarnă au început în toate zonele cu probleme și se va împrăștia material antiderapant acolo unde condițiile meteo vor impune acest lucru.

„În zona de munte și acolo unde stratul de zăpadă s-a așternut deja, recomandăm echiparea mașinii cu cauciucuri de iarnă și cu echipament specific de intervenție în cazul unor evenimente nedorite”, subliniază compania de drumuri.

Drumurile naționale pe care s-a intervenit cu autoutilaje care au răspândit material antiderapant sunt: DRDP București — DN 1, DN 1A și DN 71, DRDP CRAIOVA — DN 67C, DRDP Timișoara — DN 57B și DN 66A, DRDP Cluj — SDN Cluj și SDN Baia Mare, DRDP Brașov — DN 12A, DN 12C, DN 13A, DN 13B și A1 — Săliște, DRDP Iași — DN 17.

În total s-a acționat cu 27 autoutilaje și s-au răspândit 42,5 tone material antiderapant.

ACTUALIZARE INFORMARE METEOROLOGICĂ. De sâmbătă ora 23 până duminică la ora 22, se vor semnala precipitaţii în toată ţara, iar în vest, sud-vest, centru, nord şi nord-est,cantităţile de apă vor depăşi local 20…25 l/mp şi pe arii restrânse 50…60 l/mp în zona montană şi în Moldova.

Vor fi ploi pe arii extinse, iar începând din a doua parte a nopţii de sâmbătă spre duminică (12/13 noiembrie) şi pe parcursul zilei de duminică, 13 noiembrie, ploile se vor transforma în lapoviţă şi ninsoare în nord, nord-est, centru şi trecător în vest.
Vântul va avea intensificări temporare în toate regiunile, cu viteze ce vor depăşi 50…60 km/h, iar la munte şi pe parcursul zilei de duminică şi în Oltenia, Muntenia, Dobrogea şi Moldova vor fi rafale de peste 60….70 km/h.

ATENŢIONARE METEOROLOGICĂ
COD GALBEN: Interval de valabilitate: 12 noiembrie, ora 23:00 – 13 noiembrie, ora 22:00. Fenomene vizate: ninsori moderate cantitativ în nord şi centru, precipitaţii mixte abundente în nord-est, viscol în zona montană.

În regiunile nordice şi centrale vor predomina ninsorile, în general moderate cantitativ, în nord-est vor fi precipiaţii abundente sub formă de ploaie, lapoviţă şi ninsoare, iar vântul va avea intensificări temporare, cu rafale de peste 50…60 km/h.
În toate zonele de munte va ninge, se va depune strat nou de zăpadă consistent, iar vântul va avea intensificări cu viteze ce vor depăşi 60…70 km/h, iar pe creste 80…90 km/h, viscolind ninsoarea şi determinând scăderea vizibilităţii.

Anterior, ANM anunţase că de sâmbătă la ora 16.00 până duminică la ora 22.00, se vor înregistra precipitaţii care vor cuprinde treptat toată ţara, începând cu regiunile vestice şi sud-vestice. Cantităţile de apă vor depăşi local 20 l/mp şi pe arii restrânse 40…50 l/mp, în special în zona montană, Transilvania şi Moldova.

Vor fi ploi pe arii extinse, iar începând din a doua parte a nopţii de sâmbătă spre duminică (12/13 noiembrie) şi pe parcursul zilei de duminică, ploile se vor transforma în lapoviţă şi ninsoare în nord, nord-est, centru şi trecător în vest.

Vântul va avea intensificări temporare în toate regiunile, cu viteze ce vor depăşi la rafală 50…60 km/h.

În toate zonele de munte, începând din după-amiaza zilei de sâmbătă, vor predomina ninsorile, se va depune strat nou de zăpadă, iar vântul va avea intensificări susţinute, viscolind ninsoarea.

Citeşte şi: PROGNOZA METEO PE TREI ZILE. Vreme deosebit de rece. Dimineţile vor fi geroase