Vreme de iarnă în România. Trei zile de frig în toată ţara, ninsori şi viscol la munte. Meteorologii au emis noi alerte

În următoarele trei zile vor fi ninsori în mai multe zone şi viscol la munte. Au căzut primii fulgi şi în Bucureşti. În mai multe zone din ţară ninge de ore bune, iar stratul de zăpadă măsura vineri la prânz 22 cm în Ceahlău, 15 la Întorsura Buzăului şi 10 cm în Bucegi. Drumarii au intervenit cu utilajele de deszăpezire pe mai multe drumiri. Sâmbătă dimineaţă, meteorologii au emis noi avertizări cod galben de tip nowcasting.

16 nov. 2018, 05:57
Vreme de iarnă în România. Trei zile de frig în toată ţara, ninsori şi viscol la munte. Meteorologii au emis noi alerte

Vremea s-a răcit în majoritatea regiunilor. Ninge ca în povești la Harghita Băi, lângă Miercurea Ciuc. Carosabilul este acoperit, iar drumarii îi sfătuiesc pe șoferi să își echipeze corespunzător mașinile.

Vineri seară au căzut primii fulgi şi în Bucureşti. 

La Sinaia ninge abundent de ore bune. Zăpada s-a așternut și pe șosea iar șoferii sunt nevoiți să circule cu mare atenție.

În comuna Petru-Vodă din judeţul Neamţ a nins puternic noaptea trecută, iar zăpada s-a depus pe șosea. Șoferii au fost luați pe nepregătite. Drumarii au intervenit cu utilajele de deszăpezire.

Au fost ninsori și în comuna Soveja din judeţul Bacău, unde s-a așternut un strat consistent de zăpadă. Temperaturile au scăzut considerabil. A nins si la Obârşia Lotrului.

A nins şi la Păltiniş, în munţii Cindrel, unde stratul măsoară un centimetru, dar şi la Bâlea Lac, în munţii Făgăraş, unde s-au înregistrat vineri, la amiază, şase centimetri, potrivit meteorologilor. Autorităţile au anunţat că atât drumul judeţean care face legătura între municipiul Sibiu şi staţiunea Păltiniş, cât şi Transfăgărăşanul, pe care se poate circula până la Bâlea Cascadă, sunt practicabile, în condiţii de iarnă. Accesul la Bâlea Lac se poate face doar cu telecabina, pe o distanţă de 3.700 de metri. 


În acest weekend va fi chiar deosebit de rece în estul şi sud-estul teritoriului, unde şi vântul va avea unele intensificări, iar valorile termice vor fi negative în cursul nopţilor şi al dimineţilor, a anunţat Administraţia Naţională de Meteorologie (ANM).

În zonele montane va ninge şi vor fi intensificări ale vântului îndeosebi pe creste, spulberând zăpada. În zonele joase de relief vor fi precipitații slabe, dar sub formă de ninsoare sau lapoviţă, mai ales în cursul zilei de vineri, 16 noiembrie, şi al nopţii de vineri spre sâmbătă (16/17 noiembrie).

Informarea de răcire a vremii emisă de ANM, valabilă în majoritatea regiunilor, a intrat în vigoare vineri dimineaţa, la ora 5:00, şi va fi valabilă până duminică, la ora 12:00.

Şi în Bucureşti, vremea va deveni rece pentru această dată, cerul va fi noros și vor fi condiții de precipitații slabe, sub formă de ploaie, dar trecător, posibil și lapoviță sau fulguială. Vântul va sufla moderat, cu unele intensificări mai ales după-amiază, rafale de 40…50 km/h. Temperatura aerului va scădea treptat, de la valori de 5…6 grade spre o minimă de -2…0 grade.

Sâmbătă, vremea va fi deosebit de rece pentru această dată, cu o temperatură maximă de 2…3 grade și minima în jurul valorii de -2 grade. Cerul va fi noros și mai ales în cursul zilei trecător vor fi fulguieli. Vântul va sufla în general moderat.

Duminică, vor fi înnorări și, mai ales în a doua parte a nopții de duminică spre luni, se vor semnala precipitații predominant sub formă de ninsoare, când și vântul se va intensifica treptat. Temperatura maximă va fi de 3…4 grade, iar cea minimă în jur de -1 grad.

Veştile nu sunt deloc bune. Este posibil ca avertizările meteo să se extindă şi la începutul săptămânii viitoare. 

De asemenea, ANM a emis mai multe avertizări cod galben de tip nowcasting pentru mai multe zone din, Muntenia, Dobrogea şi Moldova. 

COD GALBEN
Valabil de la : 17-11-2018 ora 2:00 până la : 17-11-2018 ora 8:00

In zona : Județul Constanta: zona de litoral;
Județul Tulcea: zona de litoral;

Se vor semnala : intensificări ale vântului care vor atinge şi depăşi la rafală viteze de 55 – 60 km/h